hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴84M、284減班
開啟左側

[服務調整] 九巴84M、284減班

SE7378 發表於 2023-11-22 15:27 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2023-11-22 14:27
沙角同博康都可以咁諗,乙明、秦石應該會直接去搭鐵。

真係覺得唔夠客嘅,可以89B過沙角後經大涌橋路、 ...

89B 咁改我諗最好嘅係取代到 74A 富豪花園 <> 黃大仙呢一段,
74A 就有空間同 72A/73A 甚至 74D 重組,但似乎未必會咁做 ⋯⋯
天空之神 發表於 2023-11-22 15:32 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2023-11-22 15:27
89B 咁改我諗最好嘅係取代到 74A 富豪花園  黃大仙呢一段,
74A 就有空間同 72A/73A 甚至 74D 重組,但似 ...

如果係咁其實應該89B 74A 齊齊 60 分一班

聯合 30 分一班,改埋 89B 去啟業就得
.
12Lane 發表於 2023-11-22 15:35 來自手機 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2023-11-22 13:58
紅巴啱啱先縮完 89B,暫時睇唔到會為補 80X 而拉翻去觀塘嘅可能性,
依家沙乙博  觀塘首選變咗做屯馬綫, ...

如果個討論方向已經係可以講到一線不留嘅,我冇野講啦。
因為屯馬線已經解決晒所有問題,中間可以唔駛經過任何過渡方案已經可以直cut。88X都唔駛補,中意咪河畔搭88上去轉,仲有條89X添。
個重點都係大家對於cut線個接受程度有幾大。
SE7378 發表於 2023-11-22 15:36 來自手機 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2023-11-22 14:43
88X一嚟價錢牌問題
另外如果原先去經觀繞班次要停埋觀塘道,對依家嘅藍田客嚟講又會唔會太慢
...

咁火炭 <> 觀塘道,同埋油塘、藍田 <> 沙田唔應該繼續俾曬一條線做,
所以要重組 88X,出條 火炭 - 源禾路 - 沙市 - 田園閣 - 觀塘道 嘅線,
既可以令田園閣有全日觀塘特快,油塘同藍田客又唔會被拖慢。

價錢牌問題,唯有睇紅巴願唔願意幫新線設田園閣雙向分段 $7.8 了。
12Lane 發表於 2023-11-22 15:40 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-11-22 14:32
咁內文既觀點都係你自己提出既
前面你都有提"但非繁時只留一條89B去觀塘,個問題好似已經少左好多"

或者咁講啦,如果地區對於黃大仙個問題冇意見,其實89B今日嘅客量已經可以直cut。冇人有問題,咪唔洗去解決我講嘅所謂「問題」,當我諗太多啦。
SE7378 發表於 2023-11-22 15:46 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-11-22 14:50
當然田園閣係cover到部分沙博客
但問題就正正係得部分
乙明同部分博康就差太遠

問題正正係 80X 巴士而言嘅獨市位太少,得半個博康、乙明同秦石,
河畔、沙角同另一半博康唔介意行去田園閣,88/88X 都分到客,
先導致 80X 現時走線做非繁嘅基本盤太少,好難解決。

如果堅持要保留全日車出入秦石、沙乙內街同觀塘道嘅話,
個人都同意師兄嘅重組方向,不過做濱景條線會唔會入埋碩門邨?
另外,源禾條線或者可以拉埋入駿景園,當係「幫」下 88K 都好。
12Lane 發表於 2023-11-22 15:53 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2023-11-22 15:36
咁火炭  觀塘道,同埋油塘、藍田  沙田唔應該繼續俾曬一條線做,
所以要重組 88X,出條 火炭 - 源禾路 -  ...

某程度上唔反對,藍油咪由得佢縮番去沙火,三部車氹氹轉,火炭新線出觀塘。
不過九巴肯唔肯放棄呢十蚊客就另一回事啦。
到時又重施故技,縮89去牛頭角再順手殺埋,又記一功。
今朝89已經喺南行20-25時段開緊30一班,唔遠架啦。
sq285 發表於 2023-11-22 16:05 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2023-11-22 15:36
出條 火炭 - 源禾路 - 沙市 - 田園閣 - 觀塘道 嘅線

你咁攪法,分分鐘可以拉埋89做個大重組

瀝源—市中心—沙乙—秦石—新翠—獅隧—黃大仙—彩虹—淘大

89有半條去新線,另外半條就攝埋落89B做基本服務算

條線重口味?咪同170差唔多,182就更離譜
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
S3BL100 發表於 2023-11-22 21:52 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-11-22 11:09
你係中意走去曲解人意思真係唔出聲唔得啦
咩野觀塘道流量問題,咪就係有89B時冇80X,有80X時冇89B囉。
你 ...

唔係我曲解,而係你地無講清楚你地非繁同繁忙時間分別諗住點處理

繁忙時間幾粒鐘縮返、非繁忙時間拉長,表面好易,實際好難,除非當年同我討論過重組流程既署方人士同我講大話(利申:已經好耐無同呢個圈既人聯絡)

你要一個重組最後執行到,首先要凱婷同意擺上 RPP,然後地區人士同意,但實情係只要地區人士唔係一致反對,都有彎轉,視乎係咩人反對、反對聲音又有幾強烈,尤其是係有人支持有人反對果D

但呢兩樣野之前,首先要巴士公司肯做。事實係曾經發生過有地區同意、凱婷亦開左綠燈既重組,最後因為技術原因,巴士公司搞唔掂行車時間表同師傅表,結果無做

繁忙時間同非繁唔同總站,仲要係全日有兩段時間咁做,而且係繁忙路段一邊咁玩,唔似 83X 只係上繁幾粒鐘住宅區一邊唔同總站,其實未必有你想像咁容易處理

當然,唔想煩呢樣野,另一個選擇係全日來回經牛頭角道去觀塘,但到時 89 會點,就

你話 80X 變兩味留 89B 非繁都去到觀塘,居民唔使揀,但實情係當日區域重組提出呢個方案而地區反對下撤回,某程度上已經係要居民做左選擇

仲有就唔係我迷信大老山轉車站威力,而係厹好明顯咁諗。況且事實係有幾組目的地係要大老山轉車先去得到,哪怕係半粒鐘轉半粒鐘一班也好
fb.com/scientisthk2usa/
12Lane 發表於 2023-11-22 22:08 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-11-22 21:52
唔係我曲解,而係你地無講清楚你地非繁同繁忙時間分別諗住點處理

繁忙時間幾粒鐘縮返、非繁忙時間拉長, ...

「你要一個重組最後執行到,首先要凱婷同意擺上 RPP,然後地區人士同意,但實情係只要地區人士唔係一致反對,都有彎轉,視乎係咩人反對、反對聲音又有幾強烈,尤其是係有人支持有人反對果D 」

原來你都可以擁有對地區意見咁敏銳嘅觸覺,欣賞你最後都講番啲人話,希望記住自己講過嘅野,而唔係去到某啲討論就選擇性無視地區意見。
如果本身係地區堅持要80X/89B平行行走,我完全尊重,亦側面證明居民係buy死留線instead of 搞合併,而家80x 89b講緊加埋一個鐘最差四班車出城,如果留一條89B?你都唔信係會開緊非繁15啦。
只係有版友提出80X縮時呢個背景討論下,我先提出89B頂替呢個選擇,好過咩都冇,僅此而已。只要80X縮時一日唔發生,呢樣都永遠只係假設,確實無咩討論意義。