hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運A38恢復全部班次
開啟左側

[路線消息] 龍運A38恢復全部班次

Ricky403 發表於 2023-11-21 13:48 來自手機 | 顯示全部樓層

GR614 發表於 2023-11-20 22:04
未大改前葵芳20分一班由以往A31到A32都出到客。

開番關之後玩60分鐘一班連住青南D 空姐都寧願AEL + 249M ...

又唔係喎,A32非繁自疫情以黎都係60分鐘一班無變過
係咪夾唔到報到時間多啲呀
回程又唔同,唔駛急住走,可能巴士要等一陣都會考慮
Ricky403 發表於 2023-11-21 13:50 來自手機 | 顯示全部樓層
WR309 發表於 2023-11-20 08:35
兩架車又唔完全得, 一單點都要畀個半鐘, 三架至夠做
家陣A38全日, 即係更多班次係運空氣,
客量比A32同A33更 ...

A38繁時客量係好番啲嘅
非繁就無辦法,本身唔入市中心區,都係少客,會飛嗰班又有部分搬走咗
但龍運唔每個鐘都開車,又係儲唔到客
Ricky403 發表於 2023-11-21 13:53 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2023-11-20 12:27
A38 如果行三部車,應該有充裕時間入埋港珠澳

假設唔跳飛機,朝早A38係得兩個鐘行一轉,要港珠澳直接清車私番荃灣先夠時間
打後就應該可以入港珠澳,深井可以搶下澳門客,仲有汀九啲陸客酒店🤭
WR309 發表於 2023-11-21 16:30 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2023-11-21 09:10
根本大快活做A32重組個陣就係打算用個7架車分餅仔形式俾A30與A32共用而兩繁加班車就安排E32系攝柯打做,但 ...

即使家下A30+A32+NA32都係寫落同一份師傅表度
個別崗位都係會有互跳情況發生

下一波A41重組, 預計都會係垃圾, 原因係唔夠車唔夠人
其實有冇必要做到一邨一綫

dennis28a 發表於 2023-11-21 17:36 | 顯示全部樓層
WR309 發表於 2023-11-21 16:30

由頭到尾都無必要街街有一線,
睇吓屯門飛機橙分屍,分完屍仲成日有人話飛機橙無心做。

不過咁,11 Skies 又再延期開張,
飛機橙危機仲有得拖多陣。
惡意回復是不道德的行為。
AtrHenu 發表於 2023-11-21 21:46 | 顯示全部樓層
WR309 發表於 2023-11-21 16:30

如果有得擇沙田區A車重組下真係寧願A41全日唔減班下延長至黃泥頭,之後E42減班拉疏下經水仔,映灣園就算,而原有A42,A46改為全日45-60分班下合併行併行走繼續由火炭開經禾輋,沙角,車公廟,圍方,顯田,四美之後兩架A車齊改經昂船洲大橋,豬橋.
AtrHenu 發表於 2023-11-21 21:56 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-11-21 17:36
由頭到尾都無必要街街有一線,
睇吓屯門飛機橙分屍,分完屍仲成日有人話飛機橙無心做。

如果兩巴肯擴充機場E車全日市場至黃竹坑/香港仔,四順,四彩,何文田,火炭,白石角,廣源,顯徑,掃管勿的話,就唔會有A17,A20,A26P,A33,A47,A42/46呢類垃圾到無能兼世界級走線A車啦.

GW4866 發表於 2023-11-21 23:52 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2023-11-20 15:02
又咁講,如果A30加到全日30分一班呢班客會返嚟
講緊$2+$2+$2同$10嘅分別但唔洗轉樓下落

...
但你問班街坊
佢哋唔會介意轉葵芳M再兜青衣南
起碼走咗班車唔會要等一個鐘先

就算無拆到A30出黎,自疫情後A32都一直開緊一個鐘一班
落到葵芳夾唔到車一樣要等一個鐘
唔見得唔開A30(住) A32就會開返20/30分班
始終開咗張A30支票佢都要找咗先,經過疫情後好多野都走哂樣
本身佢個plan A30都係開20分班,宜家係未找齊數
肯還到大部份時間30分班都偷笑

-
當然日間黎講要轉車都問題不大,係深宵/清晨(即係NA車)問題先大
下下要0400 N237夾0435 NA32,早排先又試過要咁搭
轉車不便之餘一唔小心miss咗就係咁先
梨木樹更加無巴士轉添
打開門,行出去,去遠啲!
sq285 發表於 2023-11-22 00:06 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2023-11-21 23:52
就算無拆到A30出黎,自疫情後A32都一直開緊一個鐘一班
落到葵芳夾唔到車一樣要等一個鐘
唔見得唔開A30(住)  ...

起碼唔格硬拆A30/A32,葵芳同青衣南會有半個鐘一班嘅A32,點計都易入口過各自一個鐘一班先
AtrHenu 發表於 2023-11-22 00:49 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2023-11-22 00:06
起碼唔格硬拆A30/A32,葵芳同青衣南會有半個鐘一班嘅A32,點計都易入口過各自一個鐘一班先 ...

最好當初龍LWB做A32重組改線時時應該維持原有的臨時班次(即全日30分班)並且加停豬橋,而A30就改為全日60分班用3架行走方案.(反正青衣南和大窩口個度去機場/HZM需求夾埋點都多過北葵,葵芳興既)