hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴21減班
開啟左側

[服務調整] 九巴21減班

YouTime 發表於 2023-11-30 18:32 | 顯示全部樓層

重組完密得一兩年變一樣疏,又兜要人點接受?
除非換新線/加雙向分段,市區玩轉車本來吸引唔大,
密轉密都好d,疏密轉都令一半人卻步,疏轉疏除左巴迷我都諗唔到有咩人肯玩
下路三廢最易做就係21,26/27兩條班次都叫靚仔另加條42
3B睇落係有線可以轉,但係11唔算密,5仔都叫可接受
11K就最麻煩,竹園+聯合道除左條1仔外都甩皮甩骨,轉乘又唔啱方向
咁就叫優質服務呀?!仲要加價?!
kay 發表於 2023-11-30 18:58 來自手機 | 顯示全部樓層
YouTime 發表於 2023-11-30 18:32
重組完密得一兩年變一樣疏,又兜要人點接受?
除非換新線/加雙向分段,市區玩轉車本來吸引唔大,
密轉密都好d, ...

呢樣野今日唔面對將來都要面對
九龍市區本身都係例子
幾十年前同依家比
少左幾多線

或者咁講講黎講去都係3B 11K 21廢
又唔見5 28又跟住死得咁慘
勉強留一D唔合乎居民需要既線
大家都辛苦

樂仔〞 發表於 2023-11-30 19:09 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-11-30 18:58
九龍市區本身都係例子
幾十年前同依家比

其實 5 28 同以前相比都好似已經差好遠 ...只係班次未去到大部份時間 25 30 嘅地步 ...
1181174166 發表於 2023-11-30 19:11 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-11-30 18:58
九龍市區本身都係例子
幾十年前同依家比

重組係咪得合併呢?我又唔係咁睇
舉個例6D/40咁玩都有得諗

九龍區路線整理唔係單保一兩條密車線就收得工
特別係車程唔耐都要轉車,兩條線谷唔到單位數都無用
kay 發表於 2023-11-30 19:25 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-11-30 19:11
重組係咪得合併呢?我又唔係咁睇
舉個例6D/40咁玩都有得諗

唔合併咪TOTAL LOSS
如果當年40 6D唔重組
今日都肯定2條30分鐘一班仲要一齊到站

但如果你同意40 6D重組
小心 同你一路以來既論點有抵觸

當年就係拎走40跑龍翔道
6D做主軸加密班次(雖然之後都減返晒)
正正就係你所講一條密車收工

咁6D 40兩條分開做好D
定6D一條線好D
6D最少日頭多人搭個陣
仲可以有15分一班
亦都無比人搞到25/30分架

世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2023-11-30 19:26 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2023-11-30 19:09
其實 5 28 同以前相比都好似已經差好遠 ...只係班次未去到大部份時間 25 30 嘅地步 ...
...

日中仲開緊15 20分
係廢一早減左
當然可能只係時辰未到
世界很簡單 人類很複雜
1181174166 發表於 2023-11-30 19:41 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-11-30 19:25
唔合併咪TOTAL LOSS
如果當年40 6D唔重組
今日都肯定2條30分鐘一班仲要一齊到站

的確諗漏咗石硤尾,諗嘅係由牛頭角出發
雖然唔係幾好嘅例子,但係重組成長短分家嘅例子唔係好諗到
話雖如此,搞搞下都係有返條6P出嚟

有一個問題係5條30分鐘一班車嘅線,重疊唔算太高又有獨市,係咪一條線過就化算?

翻查6D當年只係由13分鐘加到11分鐘一班,放喺今日應該加都無得加
而重組有一樣嘢係點減班都好,今時今日觀荃行車時間都係快咗
KE7066 發表於 2023-11-30 20:21 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-11-30 19:41
的確諗漏咗石硤尾,諗嘅係由牛頭角出發
雖然唔係幾好嘅例子,但係重組成長短分家嘅例子唔係好諗到
話雖如 ...

13 變 11 其實都講緊上一級每個鐘多一架車左右
換轉依家其實就係 20 上返 15

當然如果你幻想當年唔搞重組依家 6D 可以保到 15 嘅話
我無嘢講

但換轉依家仲會搞嘅可能性其實係低
40 面價靚過 6D 然後荃灣特快唔少位係比 290系 33 分咗
唔似當年咁有誘因去重組條觀荃半特快出黎
YouTime 發表於 2023-11-30 20:23 | 顯示全部樓層
咁40轉特快個補償又唔算太差,我自己都成日會用,起碼叫兩飛,只係去觀塘個兩條疏左少少
加埋17落去就最好,因為已經試過好多次11B/D聯合到站/11D出單層要企
咁就叫優質服務呀?!仲要加價?!
1181174166 發表於 2023-11-30 20:29 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2023-11-30 20:21
13 變 11 其實都講緊上一級每個鐘多一架車左右
換轉依家其實就係 20 上返 15

20上15太誇張,15上12就差唔多

但係講到尾,40改道,唔係6D/40合併成一條線