hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴21減班
開啟左側

[服務調整] 九巴21減班

1181174166 發表於 2023-11-30 23:27 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-11-30 22:19
如果十年前用返今日思維
的確可能陰乾著數

紅土市還好,最煩係何文田

何文田喺正中間,一落山就個個目的地都唔同方向,搵人哋啲線上又嫌你慢
舉個例北出廣華/旺角街市/長深荔/九龍仔
唔要佐敦唔要九龍仔都要兩條線,一條廣華去旺角街市返轉頭,一條長深荔(a.k.a. 45)
倒哂落45又唔得喎,荔景山又用唔著咁多車,仲要限11.3米
而且係谷都谷唔密
2076 發表於 2023-11-30 23:56 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-11-30 19:11
重組係咪得合併呢?我又唔係咁睇
舉個例6D/40咁玩都有得諗

其實隔離提出過 2E / 12 / 5D 重組,我覺得係市區線重組的大方向,同 6D / 40 係好類似,減少少客重疊路段 (下路),試下開拓新客源 (四小龍 / 白田 <--> 尖沙咀),亦都借提速來慳車,理論上對居民係好事。
抗議962B重組
還我962全日服務
1181174166 發表於 2023-12-1 00:06 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-11-30 23:56
其實隔離提出過 2E / 12 / 5D 重組,我覺得係市區線重組的大方向,同 6D / 40 係好類似,減少少客重疊路 ...

5D最少拉到上填海區先有6D/40長短分家嘅效果,但係四小龍<>尖沙咀特快,會唔會變第一代6X呢?
只可以話方向唔差但係無填嘅窿都幾多下,係白田<>尖沙咀加返啲分
而且實際重組之後5D客量會唔會只值30分鐘一班,慳得嗰兩部車凍過水

2E嘅局唔係咁易拆
2076 發表於 2023-12-1 00:14 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-12-1 00:06
5D最少拉到上填海區先有6D/40長短分家嘅效果,但係四小龍尖沙咀特快,會唔會變第一代6X呢?
只可以話方向 ...

12 同 20 鬥搶,宜家全日 25-30 分鐘一班,已經衰無可衰。反而海麗四小龍本身支持到 701 旺角特快,新 12 做海麗、四小龍、IVE、麗翠,有 701 的 50% 客都比現時碌晒成個填海區又食燈又冇客好。
5D 奧運站止步係因為有 12A 做左紅土來往填海區,20 做左海庭來往填海區,補位少左好多需求。班次方面,倒客比 26 小巴好過拎多兩部車蝕錢的......

抗議962B重組
還我962全日服務
1181174166 發表於 2023-12-1 00:26 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-12-1 00:14
12 同 20 鬥搶,宜家全日 25-30 分鐘一班,已經衰無可衰。反而海麗四小龍本身支持到 701 旺角特快,新 12 ...

填海區南北同東西鐵路爭好遠,就算701都大不如前

5D北上唔一定繼續行填海區,不過即使有12A,中間大角咀道呢段嚴格嚟講都係空咗
JX9097 發表於 2023-12-1 09:00 來自手機 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2023-11-30 16:39
如果大家覺得 6/6A 咁合併完係跟大環境全世界咁減都計落合併數
咁一定唔會有例子符合到

個「大環境」咪就係九巴為減而減囉
6/ 6A係咪唔夠客而減,大家心知肚明
JX9097 發表於 2023-12-1 09:03 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-11-30 18:58
呢樣野今日唔面對將來都要面對
九龍市區本身都係例子
幾十年前同依家比

5/ 28都講咗疏咗一個double
JX9097 發表於 2023-12-1 09:07 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-30 22:00
最大鑊係呢度好似有版友覺得 10 分鐘一架車同 30 分鐘三架同路但路線編號唔同既車之間,後者好似好過前者 ...

再講多次咩10分鐘一班只係烏托邦
大前提係啲獨市位變哂轉車
其實對於佢哋嚟講係冇密過(因為要轉車)
然隔兩年條so called密線打回原形(甚至乎更疏)
請問獨市位嘅人賺咗啲乜?

大家著眼點似乎唔同
你嘅著眼點係重疊位「密咗」
但我嘅著眼點係獨市位疏咗又貴咗
Ohm 發表於 2023-12-1 09:18 | 顯示全部樓層
YouTime 發表於 2023-11-30 20:23
咁40轉特快個補償又唔算太差,我自己都成日會用,起碼叫兩飛,只係去觀塘個兩條疏左少少
加埋17落去就最好,因 ...

吓?? 40轉乘係演繹咗嘥力嘥時間喎
九龍城<>荃葵個BBI廢到嘔,要坐兩條特慢線2A/6D去到美孚,只係準轉40&半條33A,唔係巴士迷都唔會咁坐
應該要: 2A(可以旺角轉)、6D、42<>30X、33A、36A、40、234X咁先叫有啲誠意下話,本身嗰組只係同人講而家唔想做你生意,請爬去改搭紅van或地鐵
不過反正屯馬線都通咗車,無人care
KE7066 發表於 2023-12-1 09:34 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-12-1 09:00
個「大環境」咪就係九巴為減而減囉
6/ 6A係咪唔夠客而減,大家心知肚明
...

呢幾年成個客流模式唔同咗
點解唔可以係局部時段唔夠客要減?

如果係「九巴為減而減」,咁關合併咩事?呢個邏輯唔合併一樣有得減,睇唔出唔合併搞山頭主義有咩著數