hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴及龍運宣佈推出「搭兩程,俾一程」互相轉乘新優惠 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴及龍運宣佈推出「搭兩程,俾一程」互相轉乘新優惠

ahken 發表於 2023-12-1 13:43 來自手機 | 顯示全部樓層

MG9003 發表於 2023-12-1 13:12
如果用九巴月票既 仲有無呢個優惠呢? 例如港島坐961 入屯門再轉A33X 去機場
第二程收 $4.2 定係免費?
...

應該就免費,反方向要收錢
busnrail_fans 發表於 2023-12-1 13:44 | 顯示全部樓層
08x200-201 發表於 2023-12-1 11:49
東區只能硬食A12倒閉班次?

隔離post都講緊613A柴斜段客似雲來
強烈要求九巴乘勢申請613A加推全日服務,以堵塞東區乘客(尤其柴小杏區)無辦法享用全日無時段限制嘅月票班次同埋獨營線轉乘優惠嘅漏洞!
lsc04d11 發表於 2023-12-1 13:52 來自手機 | 顯示全部樓層
兆康友 發表於 2023-12-1 13:29
唔知係咪因為b1 b9轉乘受歡迎?所以推出類似的計劃? BTW $2的乘客如是較低則免費,如較高只付$2 ...

留意番  呢架係A車 並唔係收2蚊....
toyl 發表於 2023-12-1 13:56 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2023-12-1 13:52
留意番  呢架係A車 並唔係收2蚊....

所以我一開始都先話係去機場方向先有機會免費(只要上一程搭計埋轉乘實收貴過A車價錢)
lsc04d11 發表於 2023-12-1 15:31 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2023-12-1 13:56
所以我一開始都先話係去機場方向先有機會免費(只要上一程搭計埋轉乘實收貴過A車價錢) ...

嗰句嘢都唔係你講,點解係你覆嘅?

嗰位兆康友講到轉乘一係2+0,一係2+2
我就同佢講番係2+0或2+半價車費相減

然後機場開就永遠都係半價車費+0或半價車費+0.1至2

呢個我知
JX9097 發表於 2023-12-1 16:39 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2023-12-1 11:29
嘩咁轉法,將軍澳同港島區入機場 仲平過城巴啲E線

去將軍澳的話
要喺千色店落車過對面轉290系
比起A29,時間起碼用多20-30分鐘仲要搬件行李上上落落
(290仲隨時唔畀你上車...)
吸引到呢......

除非冇行李,又咁啱出去荃灣做啲嘢
咁就肯定係利民嘅
至於有幾大需求呢...

(A29由機場返到寶林大約65-70分鐘
A31+290淨車程都42+52分鐘)

tkglobe 發表於 2023-12-1 17:17 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-12-1 16:39
去將軍澳的話

話說我之前有日屎窟痕, 喺將軍澳坐290轉A30, 差唔多用咗成兩個鐘, 真係以後都唔好搞, 為咗十幾廿蚊辛苦自己
sq285 發表於 2023-12-1 17:28 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2023-12-1 17:17
話說我之前有日屎窟痕, 喺將軍澳坐290轉A30, 差唔多用咗成兩個鐘, 真係以後都唔好搞, 為咗十幾廿蚊辛苦自 ...

A30 半個鐘車程但60分鐘一班,走車就真係恭喜你
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
KG1428 發表於 2023-12-1 17:40 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-12-1 16:39
去將軍澳的話

A30可以係光輝圍下車,再上天橋到葵俊苑。又要上上落落。

講真,去程方便,航班時間連轉車,分分鐘因為交通情況而miss 航班。
(現在搭指定航空公司可以去順豐站寄行李)
(上網做登機手續和列印登機證)

回程需要搬好大大大件行李先可以轉車,好唔開胃。

Man@MFHK 發表於 2023-12-1 19:09 | 顯示全部樓層

241X當做晒九龍城?
Volvo B8L