hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴及龍運宣佈推出「搭兩程,俾一程」互相轉乘新優惠 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴及龍運宣佈推出「搭兩程,俾一程」互相轉乘新優惠

KE7066 發表於 2023-12-2 01:37 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2023-12-1 20:32
誰說沒有呢?

一直都有轉乘優惠  (A線減6蚊,電車轉乘,E轉A等)

月票 A 線減 6 蚊由 27 折開始已經實際上消失咗

同埋有月票九巴果程會係 $0
可以優惠啲咩?
KE7066 發表於 2023-12-2 01:38 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2023-12-2 00:34
以鑽石山出發為例,A23要一小時一班,需要40. 8元。但是如果搭82X/85M去沙田轉車,仲平過A23 17元。會不會 ...

係會放棄紅車
但貪平會係揀 E23 唔係走去嫌錢多轉龍運

Eddie 發表於 2023-12-2 02:53 來自手機 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2023-12-2 01:38
係會放棄紅車
但貪平會係揀 E23 唔係走去嫌錢多轉龍運

A23去唔到港珠澳,不過點解唔係42C去荃灣轉而走入沙田轉?
YouTime 發表於 2023-12-2 03:41 | 顯示全部樓層

以鑽石山出發為例,A23要一小時一班,需要40. 8元。但是如果搭82X/85M去沙田轉車,仲平過A23 17元。會不會 ...

鑽石山直接上A29啦,去程一樣價,係回程多三蚊,貪條A2F夠兜兼夾疏咩?
要平機場仲有E22,珠橋就42C->A31,回程仲多個B5+MTR

咁就叫優質服務呀?!仲要加價?!
lsc04d11 發表於 2023-12-2 10:19 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2023-12-2 01:37
月票 A 線減 6 蚊由 27 折開始已經實際上消失咗

同埋有月票九巴果程會係 $0

你要明白背後計數個algorithm
個轉乘優惠唔係冇咗
而係你27折個優惠大過減6蚊個優惠 佢就俾左前者你
而個程式都仲係有計呢條數

正如呢度有人post過搭左E41去青馬轉架A31/A32 第二程係做到平過27折既價錢一樣

宜家後者個6蚊提升左
程式上都應該仍然會比較27折,邊個平啲

如果你有興趣 你可以試下月票61X轉A33X 睇下你第二程係扣5毫子定係A33X 27折個價

利申番先 我都係靠經驗說話
同埋 唔知九巴啲程式有冇因為呢個優惠再改過 (不過九巴通常好少嘥錢專登為某件事就搞過哂啲嘢)

至於搭左A車先轉  係架 九巴嗰程月票點都係扣0 係反映唔到嫁喇......

正如有啲60至64歲樂悠卡客 搭左2蚊車(我估佢係4.6屯門線短程分段)先至轉A33X ,當日未加價係15蚊 佢上車 竟然收平左 而唔係9蚊,又唔係13蚊 係中間數有毫子 相信都係因為2蚊程車喺程式上唔係真係計2蚊(梗係啦,九巴都要報條差價數問政府拎錢家嘛)
mtrA279-262 發表於 2023-12-2 11:57 | 顯示全部樓層
Eddie 發表於 2023-12-2 02:53
A23去唔到港珠澳,不過點解唔係42C去荃灣轉而走入沙田轉?

A23往機場方向係先入港珠澳再去機場喎
UA2892 發表於 2023-12-2 13:22 | 顯示全部樓層

hokwanlam 發表於 2023-12-2 17:15 | 顯示全部樓層

師兄唔好玩啦,就算揹唔揹住行李都冇可能咁轉啦,
A車就時間搭啦,何況仲有城記E線,
人地專頁成班城記打手出黎笑緊架啦

shakugan2005 發表於 2023-12-2 17:46 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2023-12-2 17:15
師兄唔好玩啦,就算揹唔揹住行李都冇可能咁轉啦,
A車就時間搭啦,何況仲有城記E線,
人地專頁成班城記打 ...

城巴e11/e21都被拆到甩皮甩骨啦
tommy14D 發表於 2023-12-2 18:21 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2023-12-2 10:19
你要明白背後計數個algorithm
個轉乘優惠唔係冇咗
而係你27折個優惠大過減6蚊個優惠 佢就俾左前者你

本身兩蚊優惠都先睇你有冇轉車
例如4.8-4.2=0.6÷2=0.3