hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 1974年運輸署之荃葵青區五年路線發展計劃 ...
開啟左側

[歷史資料] 1974年運輸署之荃葵青區五年路線發展計劃

proschebus 發表於 2023-12-6 02:56 來自手機 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2023-12-6 02:30
50年後37-6轉乘解決咗個問題
係好奇當年30大縮短,下葵涌半點補償都得唔到啫
...

好細個個時住過葵盛,講緊88/89年咁上下,出街都係37m轉鐵,37都係當冇到,記得搭得最多係34A去荃灣返學,難忙珍寶車廂個油漆味。38未搭過
s3n370 發表於 2023-12-6 03:26 來自手機 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2023-12-5 18:30
50年後37-6轉乘解決咗個問題
係好奇當年30大縮短,下葵涌半點補償都得唔到啫
...

補償?講緊呢區多佐成條全新嘅荃灣線,直出旺角尖沙咀中環喎。

50年後先至解決?講到好似D客無呢個轉乘就唔識巴士轉巴士咁?
唔好忘記一路有海量紅小,就算九巴自己仲有條68經荃灣葵涌出到佐敦?
AtrHenu 發表於 2023-12-6 04:24 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-12-6 03:26

50年後先至解決?講到好似D客無呢個轉乘就 ...

88年個陣葵涌道除了有68仲有頻密的59A,33,66,68A都可以出到長沙灣,太子的,當然仲有又快又正的地鐵和紅頂服務的.
shakugan2005 發表於 2023-12-6 05:35 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-12-6 00:30
睇你點定義「葵涌」
若果45都叫服務「葵涌」的話
咁42應該都服務緊「觀塘」

42開線果陣已經服務緊觀塘,以前改到冇左d站未冇左d站,邊有補償去服侍d地區人士,而將來更加唔會有補償
s3n370 發表於 2023-12-6 05:45 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2023-12-5 20:24
88年個陣葵涌道除了有68仲有頻密的59A,33,66,68A都可以出到長沙灣,太子的,當然仲有又快又正的地鐵和紅頂 ...

今時今日要縮線,九成九咪又係叫D客轉車,
只不過有八達通先至可以俾D優惠整色整水。

都仲未計當年嘅要求同背景好唔同---
當年嘅塞車嚴重,有全新快捷唔駛塞嘅新鐵路仲唔求之不得?
就算去到今日,社會普遍都歡迎新鐵路通車,即使多佐個原因戒鐵亦然。
shakugan2005 發表於 2023-12-6 06:16 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-12-6 05:45

82k好似連整色整水都冇
AtrHenu 發表於 2023-12-6 10:42 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2023-12-6 05:45

其實紅巴有心都可以留住新界西線做大窩口/葵涌至油麻地呢段貴價流水半特快服務的,但講到尾多年來不敵又快又正的M-TRAIN服務加上元朗市,藍地,蝴蝶邨,大興/山景區居民不喜歡慢慢碌青山道,葵涌道出旺角深水埗兼呢類線九龍段長期載空所以咪用所谓BBi取代和叫人坐鐵處理.
AtrHenu 發表於 2023-12-6 10:50 | 顯示全部樓層
proschebus 發表於 2023-12-6 02:56
好細個個時住過葵盛,講緊88/89年咁上下,出街都係37m轉鐵,37都係當冇到,記得搭得最多係34A去荃灣返學 ...

自40年前紅線通車後多年來33A,37,30都係出曬名派舊車兼收車Hea做趕人保鐵或紅頂啦.
Ricky403 發表於 2023-12-6 20:05 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-12-6 03:26

50年後先至解決?講到好似D客無呢個轉乘就 ...

荃灣綫我就認為唔算理由黎
要留意當時係1991年,荃灣綫彌敦道走廊叫苦連天緊
不如話係葵涌邨葵盛葵興芳無上葵涌咁好搵又多客
Ricky403 發表於 2023-12-6 20:07 來自手機 | 顯示全部樓層

proschebus 發表於 2023-12-6 02:56
好細個個時住過葵盛,講緊88/89年咁上下,出街都係37m轉鐵,37都係當冇到,記得搭得最多係34A去荃灣返學 ...

講起葵盛舊事,點少得82年彈出彈入嘅68M🤭🤭