hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 黃鬼新宣傳叫人行入軍事禁區涉嫌煽惑他人犯法 ...
開啟左側

黃鬼新宣傳叫人行入軍事禁區涉嫌煽惑他人犯法

da54 發表於 2023-12-11 12:50 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2023-12-11 10:38
菠蘿山其實屬經典行山路線「杯靈雙渡」的一部份,是4大行山考牌路線之一。 ...

考牌路線?考咩牌?個牌邊個發出?漁護署定康文署?
至於你們信不信?反正我信了
北歐暖男洛基 發表於 2023-12-11 13:50 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2023-12-11 12:50

香港行山術語,指其中四條極高難度路線,所以俗稱考牌。無人話過有官方認證囉OK?https://www.hillmanblog.com/project/fours/我就靈杯渡都分別行過,好刺激
(請記得任何活外活動都要做足安全措施)
da54 發表於 2023-12-11 14:29 | 顯示全部樓層
(Source: 健行山樂FB)

根據香港法例第245B章《軍事設施禁區令》,青山靶場 (又稱青山操炮區) 是軍事禁區。如未獲許可而進入禁區 (包括所謂嘅杯靈雙渡),根據香港法例第245章《公安條例》 第38條,是可以被判罰款$5000及監禁半年。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
08x200-201 + 1 多謝分享

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
12Lane 發表於 2023-12-11 14:42 | 顯示全部樓層

da54 發表於 2023-12-11 14:29

根據香港法例第245B章《軍事設施禁區令》,青山靶場 (又稱青山操炮區) 是軍事禁區。 ...

有啲野,大家心照咪算,揚左出黎有人要做野就大家都冇引。
城巴擺明係對呢件事敏感度不足。
北歐暖男洛基 發表於 2023-12-11 15:49 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-12-11 14:42
...

咪係,難得老解隻眼開隻眼閉,畀大家有個愛國愛港兼愛埋黨機會
s20131417 發表於 2023-12-11 15:49 來自手機 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2023-12-11 12:50

所謂嘅行山「考牌」路線純粹只係一個術語
意指路線多為非官方路線,缺乏指示、路程長、補給少,而且非常曝曬,若果行得完可以算得上係香港行山嘅「小成就」

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
北歐暖男洛基 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

s3n370 發表於 2023-12-11 20:16 來自手機 | 顯示全部樓層

da54 發表於 2023-12-11 06:29

根據香港法例第245B章《軍事設施禁區令》,青山靶場 (又稱青山操炮區) 是軍事禁區。 ...

呢份表列入面嘅部分軍事禁區,由於係入某D鄉村嘅必經之路。
實際上駐軍見你入去都唔會理。
除非係行入軍用建築物或者進入有軍人看守嘅閘口。
有部分入村通道有閘兼且都有註明“軍事禁區,不得擅進”,
只不過係長開並無人看守

戴頭盔1:當年(*)因往相關鄉村工作出入過呢D“軍事禁區”無數次。
當年齋係通過係無得申請許可證...
戴頭盔2:大家千祈唔好以身試法。當年第一次入去係好大疑惑,真係問清楚先至入。
今時今日睇番street view仍然有唔少指示牌,
公然指示公眾經過“軍事禁區”前往呢D鄉村入面嘅商戶,
若果呢D路係容許公眾路過的話,D軍事禁區嘅標示係咪應該做好D,
起碼都話路過前往某村除外。
甚至應該將條路剔出禁區之列呢?
(*):當年已經係主權移交後。按當時嘅民調,普遍對阿爺觀感最正面嘅年代。

s3n370 發表於 2023-12-11 21:16 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-12-11 06:42
...

Google search杯靈雙渡並指明搜尋香港政府網頁,
其中一份係police.gov.hk嘅行山活動唔知當日有無走去拉行山人士呢?

同埋若果真係全面禁止進入,咁點解電台公佈射擊練習時間,
係話各界人士切勿進入區內,而唔係提醒青山練靶場係軍事禁區,
無許可就不得進入呢?
又唔見日日提公眾切勿進入軍營?
又唔見電台會公佈supposed公眾入唔到嘅軍營/
紀律部隊練靶場嘅射擊練習時間?

castanopsis 發表於 2023-12-12 01:09 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-12-11 21:16
其中一份係police.gov.hk嘅行山活動唔知當日有無走去拉 ...

除咗杯靈雙渡之外
屯門區議會同政府都有推薦既旅遊景點 皇帝岩
都位於操炮區範圍入面

區議會仲特登花咗唔少錢起路同傳意牌

https://www.gohk.gov.hk/tc/spots/spot_detail.php?spot=The+Emperor%27s+Rock

12Lane 發表於 2023-12-12 09:36 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2023-12-11 21:16
其中一份係police.gov.hk嘅行山活動唔知當日有無走去拉 ...

有寫但唔執行嘅咪當灰色地帶,呢個世界好多野冇絕對嘅。

人地良景邨上去成日都開晒閘,而果一帶沙化嚴重,用其他路入會誤闖所謂「禁區」其實未必會知,真係要靠行山之前做足功課。

只係想表達嘅係好簡單,就係任何介紹行山嘅網站應該都係要提醒有關地帶係操炮區,需要做足功課先好去。失暈佬多起上黎,灰色地帶係可以唔再灰色,就係咁簡單。