hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 黃鬼新宣傳叫人行入軍事禁區涉嫌煽惑他人犯法 ...
開啟左側

黃鬼新宣傳叫人行入軍事禁區涉嫌煽惑他人犯法

s3n370 發表於 2023-12-12 20:51 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-12-12 01:36
有寫但唔執行嘅咪當灰色地帶,呢個世界好多野冇絕對嘅。

人地良景邨上去成日都開晒閘,而果一帶沙化嚴重 ...

灰乜鬼色,官方認證清清楚楚。
咁係咪可以話“政府推介軍事禁區景點涉嫌煽惑公眾犯法”、
“警隊業餘活動涉嫌煽惑休班時犯法”?
不過清唔清楚都係講唔埋。
當“官媒有報唔等於唔可以告你”、
唔投唔犯法,13年前大搖大擺杯葛無事兼且有埋高官加持,今日居然被捕或被通緝。
我都好想清楚知道乜嘢係做得?
12Lane 發表於 2023-12-12 21:48 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-12-12 20:51
灰乜鬼色,官方認證清清楚楚。
咁係咪可以話“政府推介軍事禁區景點涉嫌煽惑公眾犯法”、
“警隊業餘活動 ...

#13咪講得清清楚楚。
所謂官字咪又係兩把口,條紅線喺邊、幾時會收緊無人會知,佢中意可以將以往嘅慣例推翻又得,當咩咩咩做歷史文件又得。呢啲無結論嘅水晶球問題,行山網站好多都有提到呢條規例,實際執唔執行咪大家自行衡量風險,冇咩好拗。反而操炮時段會影響登山者安全,呢點值得關心過啲咩規例。
andreweb 發表於 2023-12-12 21:59 | 顯示全部樓層
如果係純參觀行山,事先申請許可進入應該無問題卦,講到個地方好神秘咁.....
kingprowm 發表於 2023-12-12 22:51 | 顯示全部樓層

呢度係良景邨行上去,順路行落下白泥,係熱門行山路線,難度唔算大

好心唔好樣樣都小題大做啦,驚咪唔好行囉
石頭 發表於 2023-12-12 23:26 | 顯示全部樓層
先唔講果度係唔係禁區,但本人已行過這條路線很多次,

所謂"軍事禁區"裏面一D軍事設施都無,仲好多人去行山~

真正有軍事設施既地方,你都唔會咁樣行山行到入去,

一定好多圍牆包圍,並且有大量軍人嚴格看守~

好明顯係個"軍事禁區"既法例,97之後無更新過,

包括政府人員,都無人認為該處是禁區(因沒有任何設施)~

至於有無人會因為你入左"軍事禁區"而"拉你"?

我想講,該處荒山野嶺咩都無,部份路段連車路都無,

"拉人"要行幾個鐘入去,又要行幾個鐘出黎,

真係有人咁神心去"捉你"?

就算有人咁神心,幾個鐘喎,你都行完走左啦!
s3n370 發表於 2023-12-13 08:17 來自手機 | 顯示全部樓層

註:新增例子以貼合本板主題

12Lane 發表於 2023-12-12 13:48
#13咪講得清清楚楚。
所謂官字咪又係兩把口,條紅線喺邊、幾時會收緊無人會知,佢中意可以將以往嘅慣例推 ...

1. 本想再寫下#13入面嘅通告,不過你既已回應,就响度講埋

2. #13入邊嘅通告雖然無乜灰色地帶,但係明文針對非法耕種---
未經許可响官地非法耕種,本身就係明文禁止架啦。

3. 就算唔明文禁止,耕種可以作為霸佔嘅行為,
霸得夠耐地主又唔理,隨時可以逆權侵佔,
唔犯法都大條道理趕佢走啦。

4. 咁要拉得行山客,個重點係未經許可進入。
要留意“許可”可以係一般認知嘅主動申請,
但亦有無禁止就自動有許可。

5. 進入/通過權,兩個情況都可以有。
例如有閘口嘅就多數需要申請。
以往各大專院校無閘口自出自入,大概係屬於後者。
又例如巴士車廠同某D巴士顧客服務中心都係巴士公司嘅用地,進入車廠嘅許可要主動申請,進入後者係by default有,除非休息時間拉佐閘或者明令禁止

6. 青山操炮區,又或者必需路過軍事禁區先至入到嘅鄉村係屬於何者,我搵唔到資料啦。

7. 按個人認知,地權有個原則right of access / public right of way。
就係如果某塊地係必經之路,咁地主就有責任去俾條生/山路人行。
有需要的話應讓公眾無害通行。
通往鄉村嘅軍事禁區,應該就係用呢個原則。

8. 至於青山操炮區,唔似係必經之路。
從官方操炮時間嘅電台警告字句、有多項官方認證、再加上事實上從未真正禁止過响無練習嘅時間上山,又或者拘捕响該區嘅行山客,
邏輯上只有“唔禁止就有許可”先至成立。

9. 回正題,官字幾時都有兩把口,咁之不過處理手法都有高低嘅。
既然大眾嘅理解可以有唔同,咁寫清楚係咪好D呢?

10. 青山嘅山徑同操炮區“自古已有”,
咁不如睇下成立青山練靶場嘅前宗主國,今日係點處理嘅。
隨手Google就搵到官方網站,寫清楚平民進入軍方用地可以做乜同有乜要注意。
甚至劃埋條路,俾公眾有得跟住行:https://www.gov.uk/government/collections/public-access-to-military-areas

11. 咁當然,任何地主都有權力隨時收番呢D權力。
之前唔告唔等於以後唔告。咁過往係點做嘅呢?

12. 例如最近加強檢控違例過馬路咁,條例响度又一路都有執法。
按你嘅說法直頭唔存在紅線唔知响邊嘅問題添啦,
咁點解每逢加強檢控會大鑼大鼓呢?

13. 另一個條例响度但係未/遲執法嘅例子,係唔同形式嘅僭建。
本身無批准嘅建築就係僭建,一路無/慢執法,
到真係拆之前點都會事先張揚。
例如最近郁到招牌,事先張揚咪可以打咭留念。

14. 按呢項原則,從咁多事例再加數十年嘅習慣,
要establish操炮區唔可以行山,就算唔做諮詢,
起碼都要大鑼大鼓明言禁止甚至有寬限期吧?

15. 呢D只係從醜陋舊香港嘅角度睇。
美麗新香港下,最正確就梗係紧跟进步文明威武之師啦!
12Lane 發表於 2023-12-13 08:55 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2023-12-13 08:17
1. 本想再寫下#13入面嘅通告,不過你既已回應,就响度講埋

2. #13入邊嘅通告雖然無乜灰色地帶,但係明文 ...

唔,大致同意,多謝分享。
12Lane 發表於 2023-12-13 09:00 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2023-12-12 22:51
呢度係良景邨行上去,順路行落下白泥,係熱門行山路線,難度唔算大

好心唔好樣樣都小題大做啦,驚咪唔好行 ...

提醒人操炮時段唔入得就點都要做嘅,冇人覺係因為大多數人都係假日去,所以未見過佢刪閘,摸門釘,不過實情係側邊都有地方照穿入去,本身成個區九成九地方都係冇圍欄。
不過唔覺得城巴喺呢件事上有咩野特別責任,純粹係敏感度略有不足,有啲野係可以作出適當提醒。
33606 發表於 2023-12-17 20:35 來自手機 | 顯示全部樓層
最後黃鬼有無把影片下架?
nwfb94A 發表於 2023-12-17 21:10 | 顯示全部樓層

此post煽惑他人仇恨城巴