hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣往油尖旺特快巴士問題
開啟左側

[問題] 荃灣往油尖旺特快巴士問題

kmb71k 發表於 2023-12-14 22:25 | 顯示全部樓層

AVCBWU469 發表於 2023-12-14 20:53
海濱咪駁長38A囉30X 234X咪重組變290/A mode淨兜曬荃威麗城就上公路
238X加經楊屋道先上公路
已經解決曬

38A要經大窩口同葵涌道
慢好多

搵238X填氹就會輪到海濱花園反對
以上回應,是否可行?是否合適?
ricky 發表於 2023-12-14 22:31 | 顯示全部樓層
Karo.3.2 發表於 2023-12-14 22:00
可以將238x改,30x入海濱加班.

238X覆蓋咁細,改都改都30X吧﹗
前荃葵青區居民
GZ4031 發表於 2023-12-15 00:12 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2023-12-14 17:27
青衣反而41A可以提速🤭

呢點觀察左8年, 得出既可悲結果係

你不得不接受, 青衣山下由長安去到翠怡呢段路既路網非常直接, 冇咩多餘既燈, 6-7個巴士站解決左大半個山下既居民需求
區內走線傾向單一化, 最多都係入青綠街, 算係幾易做生意既地方, 又遠離東涌線, 自不然有得開特快, 雖然41A 客路係趺左, 比16-19年果陣開12分都識企人係差左, 但現行15分既時段夜晚平均都滿8-9成座位上路, 而行車時間比幾乎所有其他碌到美孚既新界車短, 價位上到接近$10, 係典型唔惡做既線

再講番荃灣
淨係區內行法都幾千種, 荃景圍又唔會想兜麗城, 唔順路又唔快, 調轉就到西約反抬, 海濱就死角黎, 淨低大河道就同地鐵站差5分鐘, 唯一唔洗點用腦做既叫楊屋道, 直掃都有客
好喇, 咁你話要改快, 改變條呢? 大家都唔會諗238X啦, 客路最窄, 行車本身又唔係過份
咁如果改30X呢? 先assume 西約唔嘈要特快, 咁荃景圍都冇左車落長荔深, 佢地又反抬
234X 同理, 西約冇左長荔深車

41A改得成就因為有44包底啦, 咁點解荃灣冇一條「44」響到呢, 我其中一個理解係咁既
當時好早期既44 其實係行南橋走, 只係因為當年既南橋太塞車, 起左北橋後用左北橋避開, 做左長安特快, 一做就做左咁多年 (有錯請指)
可能當時既九巴亦冇諗過44 一改就咁多年, 造就左唯一一條荃灣路特快收緊 (當時先唔過$6) $7.1 咁平既九龍線

你話九巴會唔會想響荃灣複製一條咁既線呢, 我諗以現時九巴咁鍾意收特快價, 好難
而且44 講緊兜埋青衣邨一大圈, 區內行車都不過係11-12分鐘左近走人, 另加一班長安死忠養起

你叫234X 同呢家一樣走線縮落旺角減價到$7.5, 睇下九巴理唔理你? 就算理, 西約+祈德都未必養得起添
30X 行車更差, 不必多說

總結就係 荃灣冇特快係悲劇, 但亦都冇咩好方法改寫, 除非九巴唔知點解學左屎水咁突然倒車去拆線啦
但荃灣作為半個舊區, 客路都已成定局, 要快既識上紅van 地鐵, 唔介意既人繼續搭貴價流水234X

shakugan2005 發表於 2023-12-15 09:55 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2023-12-15 00:12

你不得不接受, 青衣山下由長安去到翠怡呢段路既路網非常直接, 冇咩多 ...

荃灣去深水埗用黎包底既59A,甚至40都冇埋,先做到234x有15分鐘1班
仲有明明有齊230x, 234p, 238p,樓主都可以都當佢地死既? 想用轉乘優惠未美孚轉63x囉

33a以前夠拆一堆33b/33c/33m,但依家荃灣有兩個重鐵站仲要直出美孚,巴士一早已經主動放棄荃灣區
kwn1029 發表於 2023-12-15 10:19 | 顯示全部樓層
ericchui 發表於 2023-12-14 22:07
但係黃埔花園冇咗去荔枝角工業區嘅服務,荃景圍冇咗
去深水埗嘅服務,要補返轉乘優惠比佢哋

黃埔要去荔枝角都落左地底7788啦
貪慢遊30X過癮咩
鐵仲要平過30X
請時刻保持感恩及包容的心
Ricky403 發表於 2023-12-15 10:30 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2023-12-15 00:12

你不得不接受, 青衣山下由長安去到翠怡呢段路既路網非常直接, 冇咩多 ...

41A返青衣計平日都係過咗三四點先好少少
平日一二點嗰啲班次,268X都識得坐一半,41A得十幾個,同241X齊齊運凳入青衣
Ricky403 發表於 2023-12-15 10:35 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-12-14 16:11
$17 又真係幾高成本既講真

又比 230X 打到豬頭咁樣

當年計就唔係圍唔到皮嘅問題
係海庭只批六班

咁出到黎時間唔啱就係唔啱
諗住934半全日前同而家690S呢種班次安排可以做得哂嗰區返放工需求都係笑話黎
不過海庭係個host嘛,佢同你講有得搭鐵或服務時間仲短又慢嘅230X邊有得say no姐
Ricky403 發表於 2023-12-15 10:40 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2023-12-14 16:01
而家 234X 都自身難保,
不過而家減班風氣盛行,234X keep 到 15-20 分鐘一班已經值得高興。
最起碼未見  ...

234X個15-20都長期開唔足
收車之餘仲要尖沙咀一塞車就斷埋纜
而家30X雖然疏車但服務隨時仲穩定過234X🤣
Ricky403 發表於 2023-12-15 10:45 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-12-14 20:22
紅小幫佐一大截,咁巴士公司咪專心做繁時限定同美孚特快囉

其實而家麗城大涌道去深長荔都有紅小,仲例牌行234X前面
但掉番轉堆元佐出九龍少咗好多直通車
咁係咪應該叫234X變陣南行改特快🤭
tommy14D 發表於 2023-12-15 10:46 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-12-15 10:30
41A返青衣計平日都係過咗三四點先好少少
平日一二點嗰啲班次,268X都識得坐一半,41A得十幾個,同241X齊 ...

41A唔似42A全天候有客