hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議A26 A28交換部份走線,提升路線效率
開啟左側

建議A26 A28交換部份走線,提升路線效率

Citcalag 發表於 2023-12-23 16:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

A26現時兜順利後要繞回振華道,非常迂迴

A28西行明明經順利卻不設站。如果略改A28走線加停順利,A26就沒有需要兜順利。建議以下改動理順走線,增加效率:

A28來回不再經寶達,馬游塘村直上安達。東行基順後加停利康樓、利恒樓;西行安泰邨後加停利康樓、利恒樓、順利消防局

A26來回加經秀暉樓及寶達總站,來回不再停順利。西行順天總站後落山,東行振華道後加停順天總站

預計修改後,A28行車時間不變,A26行車時間略快數分鐘

JX9097 發表於 2023-12-24 00:21 | 顯示全部樓層

A26東行唔使刻意兜入順天總站
狗屋後經順利邨道入順安道東行
個站set喺天韻樓就得

btw,四順分家其實喺頭一輪A26/ A29P重組出現過
不過最終冇實行到

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
LAK2 + 1 順利邨道not秀茂坪道

查看全部評分

吳宗錡 發表於 2023-12-24 01:12 | 顯示全部樓層
如果城巴夠車畀A26P全日嘅話,重使打攪A26同A29P咩?
brianso198 發表於 2023-12-25 17:39 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2023-12-24 01:12
如果城巴夠車畀A26P全日嘅話,重使打攪A26同A29P咩?

A26P多客到要全日?

邨邨要線又唔夠客開多條注定係咁走
TuNg''=) 發表於 2023-12-25 22:33 | 顯示全部樓層
A28唔該係0525同0655中間插返班車先啦

將來A28縮短
開條 A29X 康城+將南+藍田+觀塘道A29唔停既站

吳宗錡 發表於 2023-12-26 08:22 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-12-25 17:39
A26P多客到要全日?

邨邨要線又唔夠客開多條注定係咁走

所以我之前城巴PLG都提出咗以後所有新車都必須裝行李架
少客嘅地方就畀轉乘優惠算,無謂搞埋原有路線
LAK2 發表於 2023-12-27 11:44 | 顯示全部樓層

短期內最簡單處理可能係:
A26 油塘<>藍田山<>秀明道<>安秀道<>新清<>龍翔道
A28 康城<>將南<將隧or將藍>藍田站<>觀塘道<>龍翔道
A22 四順<>樂華<>彩盈<>觀塘道<>太子道
A29 個別班次延長至康盛總站

起碼觀塘山/將南條線可以獨立按需要加減
唔需要既重疊又互相牽制
大部份車程都有得加快
樂華/四順老化地區車程延長但班次有提昇
JX9097 發表於 2023-12-27 12:14 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2023-12-27 11:44
A26 油塘藍田山秀明道安秀道新清龍翔道
A28 康城將南藍田站觀塘道龍翔道

康翠依家有全日嘅A28
應該唔可能用A29特班去塞住把口
而且康翠對行隧道都反感
繼續行山出似乎係唯一選擇

A22擺四順問題係冇位
除非夾硬擺宿舍門口東行巴士站
(不過運吉n年前講過唔會將巴士站變成「總站」)
不過即使運吉過關,居民都應該唔受落
始終一落新清就彩虹,龍翔道直入
依家變成要跟A22走,慢一大截
最怕係好似A23咁變成"A2F",從而做咗條"A26"出嚟
LAK2 發表於 2023-12-27 12:43 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-12-27 12:14
康翠依家有全日嘅A28
應該唔可能用A29特班去塞住把口
而且康翠對行隧道都反感

康翠prefer行山好合理,
但唔係咁樣打摺丫嘛
比較E22A快唔少就OK

順利擺站問題, 放順利總站前後就得
機場方向停消防局再去順天落山
回程就唔駛理, 因為A26回程可以停消防局上安泰

車程問題, 依家係核突走線+60分一班
用A22做順利係耐過現時但班次較密

總之個人諗法係山上用兩條60分線落龍翔道係浪費資源
deal5354 發表於 2023-12-27 14:54 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2023-12-27 11:44
A26 油塘藍田山秀明道安秀道新清龍翔道
A28 康城將南藍田站觀塘道龍翔道

你咁改A28咪又係觀塘道同A29重疊, 同時城巴肯唔肯放棄A22 東行既流水客先?
四順班居民一定唔會同意你比A22佢地慢遊中九龍地區, 寧願要番A26兜樂華去機場!

我唔覺得A26用秀明道<>安秀道<>新清呢種走法快得去邊, 什至係慢過依加既走線......