hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港女排隊尾上巴士 慘遭車門夾呻車長無道歉 ...
開啟左側

[報刊新聞] 港女排隊尾上巴士 慘遭車門夾呻車長無道歉

James116 發表於 2023-12-28 02:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

全文 : 港女排隊尾上巴士 慘遭車門夾呻車長無道歉 網民:可能唔小心

巴士公司都有行車安全守則,其中不少是為了保障乘客安全,但最近有女網民發文表示,早前排在隊尾等上巴士時,上車一刻車門突然關上,導致她被夾到。樓主稱車長事後沒有道歉,她欲查看車長名牌,卻發現車頭相關位置沒有擺放名牌。部份網民認為車長可能只是出於不小心,沒有看到樓主才會關門,但也有人認為車長事後理應道歉。

樓主於facebook群組「屯門公路塞車關注組」發文,表示她早前乘坐59M巴士,她於隊尾上車時,車門卻忽然關上,「我踏上車第一步,佢即刻閂門夾我」。她稱車長事後完全沒有道歉,故想查看理應擺放在上車門旁的車長名牌,然而她卻找不到名牌。

樓主| James116 發表於 2023-12-28 02:51 | 顯示全部樓層

小弟個人覺得呢啲應該九巴多啲
因為九巴鎖頭閘,心急啲司機會鍾意「預判」閂門

中門就全部一樣我平時如果最後落車知道個司機鍾意預判閂門,就輕輕等半秒, 如果聽到響聲閂門就唔落, 再嗌有落等重新開門先
而上車其實冇乜會發生

nwfb1001 發表於 2023-12-28 09:10 | 顯示全部樓層
咁都可以呻,玻璃心到不得了
win350 發表於 2023-12-28 10:20 | 顯示全部樓層

九十年代曾經發生過車門夾到人既意外,九巴車門大部分都有裝感應器,夾到野車門會自動彈開。係咪個感應器失靈?
GK3258 發表於 2023-12-28 10:42 | 顯示全部樓層
win350 發表於 2023-12-28 10:20
九十年代曾經發生過車門夾到人既意外,九巴車門大部分都有裝感應器,夾到野車門會自動彈開。係咪個感應器失 ...

尾閘有sensor,頭閘無
如果頭閘都有sensor嘅話,架車頂閘應該永遠都關唔到門
橫看香港巴膠
km7093@249m 發表於 2023-12-28 10:56 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2023-12-28 09:10
咁都可以呻,玻璃心到不得了

安全問題點解唔可以呻?

退一萬步,夾到人道個歉其實都好基本,又唔係d咩野無理要求

評分

參與人數 5aPower +7 HugeC +50 收起 理由
北歐暖男洛基 + 1 + 10 英雄所見略同
EW838 + 10 英雄所見略同
James116 + 2 + 10 給你一個like
KMBe500 + 2 + 10 精闢見解
KX8724 + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

rusf101001 發表於 2023-12-28 11:07 | 顯示全部樓層

James116 發表於 2023-12-28 02:51
小弟個人覺得呢啲應該九巴多啲
因為九巴鎖頭閘,心急啲司機會鍾意「預判」閂門

頭閘關得快仲要預判提早禁制真係快過龍
936收皮935全日
lsc04d11 發表於 2023-12-28 11:12 來自手機 | 顯示全部樓層
唔知係咪屯轉 又唔知係咪位女士行得慢/掛住㩒手機 我發覺好多人都大安旨意慢慢喺隊尾行上車 又冇諗到司機以為冇人再上車 準備開車嘅話 個視線係會望右鏡睇下有冇得出....
nwfb1001 發表於 2023-12-28 11:27 | 顯示全部樓層
km7093@249m 發表於 2023-12-28 10:56
安全問題點解唔可以呻?

退一萬步,夾到人道個歉其實都好基本,又唔係d咩野無理要求

而家佢有咩唔安全呢? 被拖行XX米?
_剛仔 發表於 2023-12-28 11:34 來自手機 | 顯示全部樓層

師傳教路要扮睇唔到!