hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有交通關注組疑似謊稱249X整體班次數目將被減少 ...
開啟左側

有交通關注組疑似謊稱249X整體班次數目將被減少

dennis28a 發表於 2023-12-28 14:39 | 顯示全部樓層

RX1322_284 發表於 2023-12-28 12:40
早排有page上埋有線,有關方面急了🤭

其實完全唔急,運輸署聽完一律當果個專頁內容視作 TCU 處理。
反正 1 月 1 日轉新區會,日後會以罐頭式範本回覆。
惡意回復是不道德的行為。
Ricky403 發表於 2023-12-28 14:51 來自手機 | 顯示全部樓層
沙膠炒車捉蟲都唔係今日嘅事🤭
不過留佢好過佢要摺埋bye bye嘅
但既然最叻係做建議,不如轉做「倡議性媒體」好過啦
YellowWorksheet 發表於 2023-12-28 14:52 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-12-28 14:39
其實完全唔急,運輸署聽完一律當果個專頁內容視作 TCU 處理。
反正 1 月 1 日轉新區會,日後會以罐頭式範 ...

你而家覺得唔急啫,
上到申訴專員公署,運輸署追進度就會嚟料。
Snoopy@FB8617 發表於 2023-12-28 14:58 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-12-28 14:51
沙膠炒車捉蟲都唔係今日嘅事🤭
不過留佢好過佢要摺埋bye bye嘅
但既然最叻係做建議,不如轉做「倡議性媒體 ...

車就個個都會炒既
不過如果識道歉/收回咪上等人囉
如果真係有班加既就應該要小讚
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVBWU291 發表於 2023-12-28 15:07 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-12-28 14:58
車就個個都會炒既
不過如果識道歉/收回咪上等人囉
如果真係有班加既就應該要小讚

又咁講,沙交都唔係第一次炒車,之前炒車都係冷處理就算。不過係今日嘅二元對立香港,只要你鬧人哋,人哋就會扣帽子話你係對面立場嘅人,「幫政府、巴士公司講說話」,而唔會對外承認自己真係6+1咗。當然,呢個現象喺紅底、保皇黨媒體度都會出現。

之前嘅 85、88X 事件其實都睇得出沙交唔識玩民意,以為 conduct 咗個所謂 survey 就係民意(而呢啲所謂 survey 同嗰啲商業 survey 好鬼似),結果就係雷聲中雨點少。只能話,social science 唔係個個讀得掂,鍾劍華唔係個個做到。

至於 A41 事件,運吉同巴士公司真係有好大問題,沙交追擊呢個問題唔係錯,亦係應該做嘅嘢。

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
YY487 發表於 2023-12-28 15:16 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-12-28 15:27 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2023-12-28 15:07
又咁講,沙交都唔係第一次炒車,之前炒車都係冷處理就算。不過係今日嘅二元對立香港,只要你鬧人哋,人哋 ...

Hard facts既野如果真係炒車又值得改正道歉既
咁先可以做到有公信力
反而建議同倡導既野so call炒車
本身好多都係觀點與角度既問題

至於民意問題
以前就有機會work既
而家只會特定民意加好好彩先會聽得到
就算個survey出到穗禾苑9成想要85都唔會有用
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVBWU291 發表於 2023-12-28 15:30 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2023-12-28 15:16
你都識講沙膠唔係第一次炒車
但點解今次炒車就有人大做文章?
連埋近日發生嘅事一齊睇咪明晒 ...

係唔係「大造文章」就唔評論啦,不過風向係好易帶,尤其喺呢個壇。

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
YY487 發表於 2023-12-28 15:39 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-12-28 15:46 來自手機 | 顯示全部樓層

ATE7025 發表於 2023-12-28 13:01
個時序係嗰兩個關注組星期一同星期二已經出post話249X減班,仲要強調「整體班次數目減少」,九巴將通告今 ...

有幾大件事先?我淨係見到篇千字文不停喺道諸心論去質疑人地「寫錯」嘅動機,爭啲未出埋四個從而。
數錯左,咪錯左,睇下人地改唔改番正,改正番咪抵讚。人地純粹係話減班,唔知點解又刺激到咁多人。以前88K減班之類好多版友直頭覺得係冇問題,應減咪減,問題何在?呢兩個字有咩咁敏感?

至於點解咁早收到料,呢度都唔少喎,之前見有版友討論招標,有消息人士直頭好似睇埋張分紙咁出黎討論,資訊不對稱下去討論,你都冇得唔佩服佢地呢種上帝視角。但係,適度資訊流出本身對市民監察公共市務係有益架喎,歷史上有幾多單涉及公眾利益嘅野都係靠告密者揭發,比起呢啲大事,知個班次反而顯得小事。問題只不過係佢寫錯,有誤導之嫌,最多咪道歉,不過數錯班次已經上升到咁嚴重,咁以後巴士公司每出錯一次通告都記得要道歉,A42頭一日app 40分寫錯時間表做20分都麻煩道歉,以示公正啦。

評分

參與人數 3aPower +8 HugeC +30 收起 理由
matthew1009 + 2 + 10 精闢見解
YouTime + 2 + 10 大師級作品
YY487 + 4 + 10 精闢見解

查看全部評分