hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有交通關注組疑似謊稱249X整體班次數目將被減少 ...
開啟左側

有交通關注組疑似謊稱249X整體班次數目將被減少

dennis28a 發表於 2023-12-28 18:59 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2023-12-28 15:16
你都識講沙膠唔係第一次炒車
但點解今次炒車就有人大做文章?
連埋近日發生嘅事一齊睇咪明晒 ...

我想講一句,其實公營機構同運輸署最唔介意依類組織存在,
依類民間組織只係唔犯國家天條,如果解散一定係自我內部分裂。

尤其係政府同公營機構唔同持分者唔咬弦果陣,依類區議員支持民間組織聲音最好利用。
當權者邊會咁得閒去搞死佢地?

政府部門同部門之間打交我見得更多,一樣操作。
惡意回復是不道德的行為。
AVBWU291 發表於 2023-12-28 19:01 | 顯示全部樓層
anw, 如果冇估錯,284 版友應該就係沙交嗰位負責人,係唔係都好,奉勸一下,下次出 post 前了解清楚事實真相先,我明你哋想儘快出 post(資訊發達時代做 page 係咁,我明),但炒車就唔係咁好囉。你哋嘅鐵路 friend run 嘅 page 真係高質啲,學下佢哋啦🫡
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
KU_7002 發表於 2023-12-28 19:01 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-12-28 18:53
呢度放料果班又有自稱自己做消息人士? 消息,你只有信or唔信。
如果有組織引述錯誤再影響到企業形象,人地 ...

開個新account鬧沙膠咪好地地囉。依家貪方便搵平時用開既「消息人士」出post,成個畫面咪唔好睇囉。

又,依度都周不時有「消息人士」放流料啦,又唔見班「消息人士」幫手fact check🤗
YY487 發表於 2023-12-28 19:08 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主| ATE7025 發表於 2023-12-28 19:10 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2023-12-28 17:55
249X 開 post 嗰位師兄絕對係民間人士。另外,巴士公司未出通告唔代表未落實,我甚至可以話不遲於12月頭已 ...

你冷靜少少先

事實上249X喺49X減班嗰日(18/12)都已經一早暗盤改咗班次,其中包括不同時段加減班,非繁忙時間兩邊改晒10 40分開車,青衣有三個區議員喺15/12都有出post講(似乎巴士公司/運輸署係有通知佢哋,否則佢哋應該唔會預知)

至於 249X 18/12 行緊嘅班次同 2/1 正式生效嘅版本係咪完全一樣呢?我就唔肯定啦(觀察所見係大致一樣,前幾日大圍特別車已經提早咗兩三分鐘開)

青衣島上面嗰條 X42C 因為繁忙時間有加班車,所以實際運作上都一樣冇跟時間表開好耐

返返去都係想帶出既然呢啲交通關注組講述班次調整嘅時候講到實牙實齒咁,係咪有責任確保資訊正確先出街呢(ref. Sos/通告),否則應該註明係小道消息
YY487 發表於 2023-12-28 19:10 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-12-28 19:12 | 顯示全部樓層

ATE7025 發表於 2023-12-28 17:47
網上面的而且確有唔少人的係一早收到料,唔係嘅話呢度都唔會早幾日已經有個post講緊249X將會有班次調整, ...

老實講,每個專員作風同行文都好唔同,
有人會好謙卑,有人會火爆。

出左事唔好亂道歉,厚面皮當無事咁去拆彈,
反而走去公開道歉先係錯,係官場 101 常識黎,
所以我又唔覺得佢地樣衰唔道歉咁大問題。

反而佢地因政見不一唔做官,就浪費佢哋才能啦,處事標準出奇地一樣。
惡意回復是不道德的行為。
AVBWU291 發表於 2023-12-28 19:13 | 顯示全部樓層
KU_7002 發表於 2023-12-28 19:01
開個新account鬧沙膠咪好地地囉。依家貪方便搵平時用開既「消息人士」出post,成個畫面咪唔好睇囉。

又 ...

好簡單嘅啫,消息人士都分兩種,一種係自己「製造」消息自己出,一種係「轉述」消息。而「消息」又分兩種,一種係放料者已肯定落實,但未有官方資訊;一種係放料者自己都唔 sure 會唔會落實,咁咪「小道消息」。肯定落實嘅咪可以講得實牙實齒啲,唔 sure 嘅咪作下故仔,戴下頭盔,講到明有機會放流料。

肉酸嘅只係未知事實嘅全部就一口咬定啫。

AVBWU291 發表於 2023-12-28 19:14 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2023-12-28 19:10
你冷靜少少先

事實上249X喺49X減班嗰日(18/12)都已經一早暗盤改咗班次,其中包括不同時段加減班,非繁忙 ...

冇話佢哋冇錯,但 閣下啲資訊都好錯亂喎。官方未出通告點解就唔可以實牙實齒?未出通告指係代表未公佈,唔代表樣嘢唔會發生。你 100% 肯定件事會發生,點解唔可以實牙實齒?

YY487 發表於 2023-12-28 19:17 來自手機 | 顯示全部樓層