hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [2023/12] 很廉輕很..歐洲? HX682/657 香港HKG<>沖繩OKA ...
開啟左側

[飛行報告] [2023/12] 很廉輕很..歐洲? HX682/657 香港HKG<>沖繩OKA

樓主| Fuk19805 發表於 2023-12-31 21:14 | 顯示全部樓層

yuenpo 發表於 2023-12-31 14:21
在美國,朝早七點半機其實算遲了,而家好多時頭班機係凌晨五點,而且大受商務客歡迎,所以搞到過安檢都是四 ...

正因為支5100水同張紅色凳先覺得佢好廉好cheap,不過坐落舒服,服務喺有限資源內都算周到

反而想講吓啲7點半機,美國大家都揸車,有車場等等配套,俾乘客揸車去機場;香港停車場停幾日又貴,道路設計又戇居,半夜的士難搵,巴士基本上冇可能追到,根本冇乜機會坐到凌晨5點嘅機

IG: mhlam307_photospam
Neutroginger 發表於 2023-12-31 21:25 | 顯示全部樓層
依家N42A 唔會冇位坐囉....
今時唔同往日

不過, 30蚊一位, 兩三個人去機場直接打的都係好事
 樓主| Fuk19805 發表於 2023-12-31 22:46 | 顯示全部樓層
Well見都咁多人諗沖繩唔自駕遊點去,決定講吓去咗邊度

國際通
呢個就好容易去啦,搭單軌都去到,搭巴士又密,甚至乎住都喺附近,(我住喺久茂地嗰邊)夜晚可以行吓Donki,不過其他舖頭6點幾就開始打烊

不過舖頭不外乎都係賣啲御果子、石敢當、沖繩手信咁㗎啦;雖然咁講,但係每間舖頭都有啲唔同,或多或少都算係吸引嘅,不過睇得多十間八間應該係會悶嘅

跟住就2日去咗2個商場,有個Aeon Mall都幾大,至少2-3個又一城嘅大細,除咗Aeon仲有其他細商鋪賣日本衫嗰啲;另一個商場就唔記得叫咩名,就有個food court望住個海嘅,又係多雜嘢,幾啱啲女仔睇,男仔應該多數都悶嘅。呢2個商場話遠唔遠話近唔近(都係以久茂地為起點),去Aeon係搭咗巴士嘅,盛惠740羊一人,後面嗰個商場就搭的士,都係大約2500羊左右。其實去沖繩都係因為唔想俾航空公司搵笨,平平哋去個旅行,所以都係當日本本土咁玩;我諗如果同行者係血拼老媽子/老婆/女朋友都應該會塞啲咁嘅行程落去

之後嗰日就去咗個day tour,上Klook KKday搵沖繩一日遊都幾多選擇㗎啦,行程不外乎都係以下

萬座毛

20231221_110747 (1).jpeg
古宇利島(我叫佢做估你唔島)

呢2個地方冬天去真係純粹吹風,仲要嗰幾日天色唔好又返風,所以景色覺得都算係一般般only,唯一欣賞係個海水嘅顏色,如果天同水都靚就perfect

美麗海水族館
呢個真係趁早去睇,始終動物話死就死,而家都已經死剩一條鯨鯊;不過鯨鯊都算係沖繩標誌之一,上邊講到嘅JA05RK鯨鯊塗裝JTA 737就係以佢做主題

之後就係去美國村
本身啲tours都係喺度停1個鐘左右就返去那霸市中心,我哋就stay behind到食埋晚飯先走

呢間壽司鋪睇啲介紹講到好勁咁,不過去到真係全部遊客嚟,唔係香港就臺灣,一係就韓國人,等位都等咗成個鐘

嘢食就覺得真係名大於實,味道唔算得好驚人嗰種,但係都算鮮美嘅;最特別係呢個名為海葡萄嘅沖繩特產,食落少少鹹,口感就似一串串嘅蟹籽

夜晚嘅美國村

本身其實呢度都每半個鐘有巴士返那霸,直到夜晚9點半,不過目送住部車離開咗,唔想吹多半個鐘就又搭咗的士返那霸,大約3800羊咁上下

跟團坐嘅旅遊巴(應該係舊款Aero Queen嚟),有導遊介紹(有國語同韓語揀),有車接送,350蚊一人都算係咁了;我哋就揀咗國語嘅,不過唔使擔心,成個團以致成個沖繩,都冇乜大陸客,反而臺灣同香港客就超多

大致上行程就係咁~~
不過沖繩冬天去其實都會天氣涼,當好似香港咁,不過啲海都好rough咁,天色又麻麻,所以有得揸車去沙灘都未必會去游水潛水咁囉

另外想去嘅係首里城,不過燒咗之後而家只係俾錢入去睇重見而睇唔到個真嘢,所以冇去到

不過如果真係揸車,我會想揸去有個公路休息站,個觀景台望住嘉手納美軍駐日機場,據聞係有F22 F35等戰機,以及各式各樣嘅軍用飛機,例如以下嘅P-8 Poseidon反潛機,個頭頂隨時都有軍機飛過,算係個有趣嘅體驗

回程report拖住先,唔會走數

評分

參與人數 4aPower +9 HugeC +40 收起 理由
sunhoo + 2 + 10 有圖有真相
Waiyin12 + 2 + 10 我都想去下沖繩...
DIH + 3 + 10 多謝分享
YY487 + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| Fuk19805 發表於 2023-12-31 22:48 | 顯示全部樓層

Neutroginger 發表於 2023-12-31 21:25
依家N42A 唔會冇位坐囉....
今時唔同往日

去旅行真係輕鬆行先,唔敢搏有冇位坐,咁啱有的士就真係諗都唔諗即上,如果冇的士都應該會坐U記;如果等到A47X或者E41應該喺機場會趕到身水身汗

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
yuenpo + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

KV8948 發表於 2023-12-31 23:24 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2023-12-31 22:48
去旅行真係輕鬆行先,唔敢搏有冇位坐,咁啱有的士就真係諗都唔諗即上,如果冇的士都應該會坐U記;如果等 ...

大埔去機場一口價250,幾個人叫車好過坐巴士

樓主| Fuk19805 發表於 2023-12-31 23:34 | 顯示全部樓層
KV8948 發表於 2023-12-31 23:24
大埔去機場一口價250,幾個人叫車好過坐巴士

250而家邊有人接,至少到3舊
最唔鍾意大埔嘅嘢就係去邊到遠
KV8948 發表於 2024-1-1 00:24 來自手機 | 顯示全部樓層

我舊年坐過返工係250果次仲係因為唔想揸車先call,成年冇叫唔知依家幾多,照估計應該唔會加咁多,我係call 776尾果個台

PS 岩岩Google過依家大埔機場一口價應該270-280
DIH 發表於 2024-1-1 11:44 | 顯示全部樓層

我2018年去油繩見到個首里城都係近代重建產物,首里城好似受詛咒咁,幾百年來燒過五次。

沖繩應該好多大商場、景點、resort都有巴士,有時間心機可以砌到,不過我而家都唔介意適當時搭的士。

樓主| Fuk19805 發表於 2024-1-1 18:25 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2024-1-1 11:44
我2018年去油繩見到個首里城都係近代重建產物,首里城好似受詛咒咁,幾百年來燒過五次。

沖繩應該好多大商 ...

沖繩啲巴士好多都45-120有緣人班次,真係投降
Waiyin12 發表於 2024-1-2 03:17 來自手機 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2023-12-31 22:46
Well見都咁多人諗沖繩唔自駕遊點去,決定講吓去咗邊度

中場客運廊排隊做 PCR,應該係疫情期間返港人士的集體回憶 ...隔離政策取消後接近一年,先見返座 terminal 變返正常上落機用,香港機場的客運量睇怕要急起直追

見樓主提起歐洲 FSC regional 作比較,想簡單分享下係今個月搭 BA E-190 (ex-LCY 航線,以 BA Cityflyer 名義執飛):

座位有 double padding 同可以 recline (!),legroom 闊過 180-座 A320;
Catering 就兩睇,LCY - ZRH 個半鐘航程只得 pre-packed snacks,不過飲品異常豐富,中午過後提供各款酒品(紅白酒、啤酒、Whiskey/Vodka 等數款烈酒等),以歐洲 regional Y 而言相當罕見

當然,以上只適用於 BA Cityflyer (ex- LCY routes),並不代表 BA / Euroflyer (ex- LHR / LGW) 的服務水平

之前搭過 LH 同 AY regional(有相關 flight reports):LH A320 neo 係用 slimeline 座位(其中一程我免費劃到 exit row,加少少分咁);AY A320 就係舊式厚身座位,另外搭到一程 HEL - LHR 派 A359,亦有開放 AVOD

另外,歐洲 FSC regional J 好多只係 3-3 留空中間位,至少 HX A320 J 張櫈係 recliner seat

題外話:個人覺得沖繩海葡萄配醋,好食過做壽司