hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [2023/12] 很廉輕很..歐洲? HX682/657 香港HKG<>沖繩OKA ...
開啟左側

[飛行報告] [2023/12] 很廉輕很..歐洲? HX682/657 香港HKG<>沖繩OKA

樓主| Fuk19805 發表於 2024-1-2 12:26 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2024-1-2 03:17
中場客運廊排隊做 PCR,應該係疫情期間返港人士的集體回憶 ...隔離政策取消後接近一年,先見返座 terminal  ...

海葡萄唔介意佢做壽司,做得壽司就應該新鮮又冇乜加工,可以食到最鮮嗰陣味,呢碟嘅敗筆係上面嗰pat沙律醬,我淨係食到陣沙律醬味,之後叫多碟走醬

回程正是有歐洲內陸式J艙,所以都會report吓呢個咁搵笨嘅安排

PS 師傅聽聞有好多篇flight report走緊數,繼續等緊

IG: mhlam307_photospam
limited 發表於 2024-1-3 00:55 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-12-30 23:48
香港朝早七點半起飛就話早

但實際上去到北美甚至歐洲,朝早六點甚至五點就起飛係常態,尤其是 non-hub air ...

另有一原因係香港傳統作為大中華區連接世界的Hub
由呢D地方坐頭班直巴/船/Connecting flight去到香港機場多數到八點之後
形成香港機場 Peak Hour 係8點到11點
8點前多數係HX/UO早出發早返嚟, 爭取時間飛多一轉
 樓主| Fuk19805 發表於 2024-1-3 01:06 來自手機 | 顯示全部樓層
limited 發表於 2024-1-3 00:55
另有一原因係香港傳統作為大中華區連接世界的Hub
由呢D地方坐頭班直巴/船/Connecting flight去到香港機場 ...

UO其實operation上超唔似一間LCC

以UO 7點幾頭班嚟計,如果用世界級LCC咁30分鐘Turn Around,應該呢堆臺灣/越南機可以晏晝飛多轉日韓泰,或者嚟多兩轉臺灣越南沖繩國家隊都冇問題

而家佢7點幾掉堆機去飛,返嚟香港3-4點就收工;10點幾嗰堆又唔係等red-eye/朝早隻機飛,10點先開工係晒咗成日

一日飛一個turnaround,UO應該係全世界最錫機嘅LCC,Spirit 壞人都一日飛2轉-2轉半,Air Asia癲起上嚟一日4轉
limited 發表於 2024-1-3 01:36 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2024-1-3 01:06

以UO 7點幾頭班嚟計,如果用世界級LCC咁30分鐘Turn Around,應該呢堆臺 ...

呢兩日記錄, UO820/821 OKA turnaround 之後同機飛KIX UO688/689
台北/高雄都會同一機飛兩轉
yuenpo 發表於 2024-1-3 13:45 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2024-1-2 09:06

以UO 7點幾頭班嚟計,如果用世界級LCC咁30分鐘Turn Around,應該呢堆臺 ...

有時未必係錫機,有時都有可能預鬆左給 ATC delay,費事因為隻機遲返黎引起嚴重骨牌效應

Waiyin12 發表於 2024-1-4 02:53 來自手機 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2024-1-2 12:26
海葡萄唔介意佢做壽司,做得壽司就應該新鮮又冇乜加工,可以食到最鮮嗰陣味,呢碟嘅敗筆係上面嗰pat沙律醬 ...

計飛行報告我手頭上有六程機(約三篇報告)可以寫,都唔算好多?

預告下其中一篇報告內容: 3 - 3 留空中間位做 J,其實低處未算低
Waiyin12 發表於 2024-1-4 03:01 來自手機 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2024-1-3 01:06

仲有 baggage allowance,UO 最平的票價都有一件 7 kg 手提行李,可以放 overhead bin; 外國好多 LCC 係連 hand luggage 都唔包
limited 發表於 2024-1-4 16:19 | 顯示全部樓層
我又諗起 唯一一次搭強國特色廉航春秋航空
起飛到降落時時刻刻都被廣播轟炸
 樓主| Fuk19805 發表於 2024-1-14 18:30 | 顯示全部樓層

嚟到回程,亦係"很歐洲"嘅部份

回程依然係A320嘅部份,所以仍然以歐洲FSC嘅角度嚟睇啦

當日早上先去咗機場南面嘅一個商場,俾家母血拼最後回合,而我就上咗個觀景臺,可以望到降落OKA嘅飛機

JAL嘅A359: JA03XJ
第一次見JAL批短途運豬A350,點知過咗冇耐就炒咗隻

ANA嘅773

之後就坐巴士入機場
沖繩部份巴士路線係後門上車,攞張飛仔,張飛仔寫住第幾個站上車,落車時就對返車頭mon上面嘅價錢,喺前門俾錢落車

去到機場時間尚早,上咗4樓food court食嘢,而個food court係望住成個airside嘅
我坐嘅位望住ANA嘅一邊同埋國際線

沖繩真係好多pokemon

之後先施施然去check in
國際線其實唔多航班,而counter係起飛前2個鐘先開

不過香港人嘅急性子其實已經排緊隊

懷疑太多人做last minute衝刺買手信,所以咁樣提人

呢條checked baggage嘅設計個人覺得係非常人性化嘅,唔使搬行李上上落落,對旅客同地勤嚟講都算方便

landside嘅舖頭並唔少
主要就賣手信,名牌子並不多

如果閣下唔怕重,係可以買粒菠蘿返香港嘅

預備去過關,首先要穿過呢個「守禮之邦」
雖然話就話「保安繁忙」,其實都只係排咗15-20分鐘,畢竟都係得幾隻narrowbody要飛

landside就只得2間舖頭同一大排凳

是日座駕 B-LPD

個閘口就係最遠嘅44B
黑氣石果然永遠都係去啲最遠嘅閘口

不過最後都準時上機
由座位34A望客艙,當然都係紅色福字凳啦

隔離隻ANA 737

仲有ANA嘅後勤車輛

日本連隻拖頭都唔放過,都會上special livery

Pushback揮手鞠躬
日本標準

咪住先
3個位得2個人坐?
哈哈哈哈免費升級喇!

無錯,以歐洲內陸標準嚟講免費升級咗
3張凳,漏空中間唔坐人,就已經係商務艙,於是人生第一次坐歐式商務,就獻咗俾廚差喇哈哈哈哈
坐咗2個半鐘,真係闊啲嘅,有啲私人空間,唔使腳掂腳,手掂手,但係唔知頭唔知路喺歐洲俾400歐坐2個鐘真係喊都無用

OK玩完繼續睇飛機
粉紅色版嘅鯨鯊塗裝

自衛隊嘅飛機,可惜今程見唔到F15戰鬥機

天上有聖光

V1 V2 Rotate Gear Up
接近一個禮拜之後,依然非常鍾意呢片海

唔~
隻P3喺度繞場飛行

今日雲層幾高
所以可以欣賞多陣個海

回望OKA
希望下次嚟已經考好車牌可以自駕遊

今次冇去程咁多次廣播,一次過砲轟話飛機已經穿過15000呎,稍後會派餐同售賣免稅品

而今日嘅餐點係港式雞尾包同水一支
味道就係一個椰絲唔夠同非常多空氣嘅雞尾包,講完
因為喺機場飲咗支勁多氣嘅生可樂,所以再飲唔落drink service了

食完嘢就睇吓免稅品目錄

大部分都係名牌,飛機膠有興趣嘅應該係呢頁
隻1:400係 A350!

廚叉嘅A350已經全部退租
所以買隻嚟留念吓咁囉
(之後先睇模型)

冇耐聽下歌食下包已經飛到台中
下個月,如無意外,應該會嚟臺灣

好夢幻嘅一座山
睇地圖應該係臺灣嘅雪山

飛機最慘係遇上無數BB
戴住noise cancelling都瞓唔着咁

最終去到香港附近,但係因為香港航空管制而要盤旋
終於香港機場個繁忙程度都返嚟了

幾個空姐都好友善,主動同啲小朋友玩,安撫佢哋等佢哋唔使喊得太犀利

即將降落07L

touch down前一刻
大家可以準時返屋企做冬了

咁諗就太天真了,前面嘅機太多,所以喺停機坪度塞機呀

之後就泊HX主場 MFC

人可以搭APM,行李就施施然先出嚟,攞到行李嘅呢個時候已經係泊gate後45分鐘了

評分

參與人數 4aPower +11 HugeC +40 收起 理由
yuenpo + 2 + 10 多謝分享
Waiyin12 + 2 + 10 有圖有真相
S3BL100 + 2 + 10 多謝分享
DIH + 5 + 10 多謝分享

查看全部評分

IG: mhlam307_photospam
DIH 發表於 2024-1-14 21:23 | 顯示全部樓層

有幾點回應:

1. 日本巴士大部分都係後上前落及用「整理券」雙向分段,暫時只見有部分短程均一價巴士會要求上車畀錢。近年IC卡普及化快少少,幾年前大城市去到總站若果前面一大堆阿婆慢慢唱錢,有排等。

2. 同我2018年尾去時比較,那霸空港大樓有擴建過,亦多了一條跑道。

3. 飛機模型收費比快運貼地,A350真係有買趁手 ,而HX空姐似乎比較親切,之前問佢地幾時派乜包都有詳盡講解。

4. 而我不知道LH竟然再次派A346來香港