hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區2024年RPP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 沙田區2024年RPP

XZ4201 發表於 2024-3-14 09:27 來自手機 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2024-3-4 16:33
988同682係自作孽冇得救

682應該當初學118咁微調下咪算囉
12Lane 發表於 2024-3-14 10:41 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-3-14 09:15
幾十年既practice點解到2024年先討論?
以前唔討論係咪大家發緊夢?

有趣,幾十年嘅practice唔可以今日討論架咩?
有人默許,情況持續,都可以一直有人覺得有問題,咁咪今日繼續講囉。一樣野係可以唔因為時間性而改變本質,有問題就係有問題,喺度拗時序真係唔知jm8+1。
你覺得應該十年前討論你咪番去十年前嘅po回味,走黎話而家人地唔一早講,想點啫?我地番到去十年前講咩?觀點與角度,可以理性討論,你覺得ETA可以主宰一切,人地覺得唔得,咁咪大家討論,或者講唔掂數咪由得個分歧喺度,走去講啲唔關事嘅野係有咩意義?
巴士服務問題,四五十年前都有架啦,要傾應該幾十年前講晒,個討論區摺左佢囉。
12Lane 發表於 2024-3-14 14:38 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-3-14 09:25
合唔合理大家都識講
但點解事實同大家講既野不符
講野唔係事實行先咩

事實係不符大家期望,就代表大家唔可以講合理期望架咩?句句都要describe現實,唔可以有個人期望嘅話大家去報新聞啦,洗唔洗上黎討論區?
地鐵令巴士跌客,係現實。
巴士公司經營環境變差,係現實。
監管當局默許,係現實。
班次不穩、唔跟時間表會令乘客卻步,都係現實,同上面三點根本冇衝突,唔知點解可以咁都有得嘈。
知你中意搵最後答案,咁你中意唔繼續探討嘅冇人阻你,但人地中意繼續發掘其他可能性同搵更多答案,進一步討論,你咪由得人地講囉。
kay 發表於 2024-3-14 15:02 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-3-14 14:38
事實係不符大家期望,就代表大家唔可以講合理期望架咩?句句都要describe現實,唔可以有個人期望嘅話大家 ...

唔講事實咁講咩?
呢度d FF友咁黑人憎其中一個原因就係唔理事實

絕大部份討論都需要考慮事實

我無話唔可以講期望
不過講事實就比人話支持巴士公司劣行

呢d係應有討論之義?

係人都想巴士做好D
但幾十年黎都係咁
賣期望只會比人話你呃人話你唔識世界

世界很簡單 人類很複雜
12Lane 發表於 2024-3-14 15:08 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-3-14 15:02
唔講事實咁講咩?
呢度d FF友咁黑人憎其中一個原因就係唔理事實

你個事實同人地講嘅事實根本冇衝突。違反左咩野應有之義?
唔跟時間表係現實,希望跟時間表係期望,亦相信係合理期望,同FF友都相差甚遠。唔好混為一談好喎,
至於話連跟時間表依啲基本野都比人話唔識世界,閣下咪就係指住人個鼻話緊人唔識世界囉,「講左幾十年都係咁架啦,仲討論黎做咩?唔係未慣呀嘛?」
brianso198 發表於 2024-3-14 15:13 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-3-14 14:38
事實係不符大家期望,就代表大家唔可以講合理期望架咩?句句都要describe現實,唔可以有個人期望嘅話大家 ...

叫佢答咗#651先講
12Lane 發表於 2024-3-14 15:19 | 顯示全部樓層

佢係要將「期望」同「合理期望」撈亂晒咁都幫佢唔到。
FF開條南荃線之類,係期望,合唔合理大家都討論過。
跟時間表開車,相信冇人會爭議係唔係合理期望。
而有人就將兩樣期望同質化,總之巴士公司係冇心做,當局係唔監管架啦,係現實,所以開南荃同跟時間表開車都係罔顧「現實」。
Well邏輯錯到咁係幫唔到佢。
brianso198 發表於 2024-3-14 19:50 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-3-14 15:19
佢係要將「期望」同「合理期望」撈亂晒咁都幫佢唔到。
FF開條南荃線之類,係期望,合唔合理大家都討論過。 ...

連「準時開車」都畀佢同FF友混為一談,精彩呀
kay 發表於 2024-3-14 21:21 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-3-14 15:08
你個事實同人地講嘅事實根本冇衝突。違反左咩野應有之義?
唔跟時間表係現實,希望跟時間表係期望,亦相信 ...

佢地唔同意呢個事實
但事實可以輪到你地SAY NO?

就係因為觀點與事實不乎
先有講事實之必要

唔準時開車都唔係第一日發生
討論左咁多年都係得個吉
再討論落去結果都係一樣返去起點

下次再講唔準時開車
隨時有人話:你第一日先知?
唔洗討論

如果唔係制度上容許巴士公司/小巴做手腳
邊有陰乾理論誕生
制度問題就應該制度解決
但我只係見到話事人唔會有呢個意欲
既然無咁仲有幾多計傾

世界很簡單 人類很複雜
12Lane 發表於 2024-3-14 22:55 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-3-14 21:21

佢地唔同意呢個事實

你將自己心目中嘅最終答案概括為"事實","事實"就係建制內問題,所以講多都係得個吉,我有冇總結錯?
大把PO有人講你嘅 "第一日先知?",但依然好多人會無視而繼續討論,然後閣下就將 "第一日先知?" 當左真知灼見,用埋黎做一種似是而非嘅論點回覆,實際上同論題毫無相干;然後可以話"巴士公司不嬲都冇心做" 呢種論點去反駁番 人地話"巴士公司亂開車" which is 同樣係表達緊冇心做嘅論點,嘩呢種詭辯小弟拜服。
制度問題制度解決就更加奇怪,討論區討論政策本身就係制度之外嘅途徑,你會唔會係對討論區有咩野誤會?