hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區2024年RPP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 沙田區2024年RPP

castanopsis 發表於 2024-3-16 09:37 | 顯示全部樓層

alcc172517 發表於 2024-3-15 22:29
前面我建議989行紅隧原因, 主要係因為西隧里數拉得長, 東隧大老山隧道去大圍唔順路同唔吸引. 另外東西隧 ...

速度對比港鐵無明顯優勢
唔代表無止境拖慢班客都唔會走
唔覺得989碌埋砲台山,會多咗客
你想擴大服務範圍,我寧願跳波子棋,擺小西灣跟788上東廊,然後落筲箕灣返原線
柴灣好難同118/港鐵打,但小西灣<>大圍沙田,989叫做有啲吸引力

下繁北行西隧慢流,紅隧係有啲吸引力
但其餘時段/方向,紅隧獅隧,塞車風險始終大過西隧青沙

682 馬鞍山太長流水又係死症, 如真係拉埋14鄉真係好災難性, 唔好話14鄉+烏溪沙馬市直上公路咁進取...最起碼有682B 或者其字母車經第一城既服務時間提速可以吧?

我認同682沙田段好長
但十四鄉未來可能都會有青沙或者大隧線
682B縮時,留返一條相對密車既682,然後推班客上去轉車,效果未必差過格硬延長拆線時段
特別係682B條白痴走線做唔到濱景,根本補唔到位

alcc172517 發表於 2024-3-16 15:37 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-3-16 07:28
唔否認去大圍係東西隧都唔順路,但大圍站搭鐵出發去銅記至鰂魚涌全部半個鐘搞得掂,你條線行紅隧仲要碌北 ...

咁又係既... 公主道, 窩打老道都唔唔預出到幾多客, 唔停站可以換返更多沙田客咁緊係唔停啦. 不過我就唔太認同會差得過170 182. 170 南區沙田本身需求非常細, 只係可以做個銅鑼灣撐住, 182比東鐡打殘加埋後, 都係靠灣仔內街生存. 即係話港島區客源細同窄, 沙田果邊走線又一定程度同屯馬/東鐡線平衝. 種種不利因素下到呢刻都死唔去, 真實情況未必真係咁差. 沙田區過海收得咁貴, 如執好行車路線同一定基礎客源, 回本門檻應該唔高. 況且987 係有做四美同火炭, 又或者建議搬去水泉澳都好啦, 起碼有啲位遠離鐡路小小換多一點生存空間. 另外講既速度提升我認為係應該係沙田果邊, 而唔係港島果邊, 沙田果邊兜到天昏地暗都係同緊同一堆客, 晒油晒時間, 仲要嚇怕埋近尾站既人, 咁緊係要諗點拉直快啲到總站啦. 但港島唔同, 單靠太古鰂魚涌過咗繁時跟本出唔到客, 如果比682B 既服務時間換比987, 擴大服務地區又似乎係需要. 做埋北炮慢咗係事實, 但起碼有多個機會做多堆客. 可以留意返同樣有經既680 , 北炮其實都頁獻有一定比例既客出黎. 借用#679  GeorgeL 記錄182X 既時間, 21分鐘可以完成. 咁推出黎取道清風街北行/電器道南行, 大圍尾站去北炮應該都係大約30分鐘, 太古鰂魚涌40分鐘左右? 沙田上游1小時左右? 假定呢個數據成立, 同鐡既半小時唔相算相差好遠. 另外,我無記錯既, 鐡既太古-炮台山呢段站距都相距幾遠下,部份站又深又行得遠先到月台, 變相係中間既人又係係真係咁吸引先? 仲有就係唔理大圍轉屯馬線又好, 又或者沙田,火炭再轉接駁車都好, 一程直接到達仍會有佢自己吸引力既.
.
alcc172517 發表於 2024-3-16 16:36 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-3-16 09:37
速度對比港鐵無明顯優勢
唔代表無止境拖慢班客都唔會走
唔覺得989碌埋砲台山,會多咗客

但柴小有萬能轉車既118 788 789, 拉入去柴小唔覺得會採呢條線.  行東廊筲箕灣出返黎比直行柴斜出黎快唔到好多咋, 尤其唔兜入興華果邊, 快只係相對以前舊車爬斜路慢既錯覺, 另外既係又入柴小咪即係又一條682? 應該只可以特車身份1 2 班 柴小+ 太古鰂魚涌? 紅隧獅隧係方便, 但唔穩定都係一個死症
286X 發表於 2024-3-16 17:06 | 顯示全部樓層

alcc172517 發表於 2024-3-16 15:37
咁又係既... 公主道, 窩打老道都唔唔預出到幾多客, 唔停站可以換返更多沙田客咁緊係唔停啦. 不過我就唔太 ...

首先要補償返比廣黃,愉翠同水泉澳先
BTW長篇大論都算
但可唔可以分返行?
唔分行好難睇

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
castanopsis + 1 唔分行有啲難睇

查看全部評分

286X 發表於 2024-3-16 17:11 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2024-3-15 11:51
特工:預計新東過海線唔會任何再有加車加班
城巴:986 4班,989 4班,併完變987 9班 ...

我覺得最後落實都係得返8班20分鐘一班
依家話9班純粹比甜頭想佢過
話晒呢間公司有晒前科rpp班次同最後班次比係少咗
分分鐘遲晒唔夠客同你落埋30
除笨有精
castanopsis 發表於 2024-3-16 23:49 | 顯示全部樓層
alcc172517 發表於 2024-3-16 16:36
但柴小有萬能轉車既118 788 789, 拉入去柴小唔覺得會採呢條線.  行東廊筲箕灣出返黎比直行柴斜出黎快唔到 ...

8P個種走線未必快柴斜好多
但788個種走線,係明顯快咗

小西灣邨 > 大圍
789轉東鐵,大約33分鐘純車程+10分鐘轉車時間,大約43分鐘到大圍
989如果跟788上廊,筲箕灣落返電車路,計落會慢7分鐘左右
但可以一程車過之下,呢個差距未至於不可接受

隧道問題
唔塞既情況下北角<>大圍,行西隧只係25分鐘左右
紅隧獅隧就算唔塞車,都唔係快好多
紅隧唔穩定 + 西隧可以做埋970/X轉乘,全日拉勻邊條隧道著數,答案都幾明顯

castanopsis 發表於 2024-3-20 09:44 | 顯示全部樓層

見有人大老山隧道數客,順便share下:
https://www.youtube.com/watch?v=NhyZ6wSiN_o

幾個重點——
1. 全日線入面,似乎最差既係84M,沒有之一
2. 90/96/97下繁北行,97明顯最多客,96差,90更差
3. 78X好多人大老山隧道上車返皇后山,令人意外
4. 整體上啲人無想像中咁介意轉乘優惠,307/798無轉乘都多人上
5. 過海線載客率差過東九線,但未至於載空,留意當時三隧未分流
6. 277X/E/89D/274X最爆
castanopsis 發表於 2024-3-20 22:37 | 顯示全部樓層
286X 發表於 2024-3-13 15:29
681可以取消
680X提升至全日服務

681深入民心
繼續叫681再拉長,應該觀感上會好啲
不過睇返上面數客數據,似乎宜家客量最惡劣既係681P/981P
 樓主| FBI2 發表於 2024-3-20 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-3-20 22:37
681深入民心
繼續叫681再拉長,應該觀感上會好啲
不過睇返上面數客數據,似乎宜家客量最惡劣既係681P/981 ...

我都同意681拉去烏溪沙站有助救線,起碼救到少少,同時可進一步減680車。
PZ8988 發表於 2024-3-21 00:32 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2024-3-20 23:39
我都同意681拉去烏溪沙站有助救線,起碼救到少少,同時可進一步減680車。 ...

680可以再縮去灣仔會展,978改去金紫荊同961同總站
如果銅鑼灣有多啲總站的話可以搵個總站安置佢