hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 長者坐過海巴士3個站落車 乘客拍照公審 ...
開啟左側

[報刊新聞] 長者坐過海巴士3個站落車 乘客拍照公審

12Lane 發表於 2024-3-2 15:52 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2024-3-2 15:37
呢啲人十幾蚊都坐只係有大把錢/覺得平

講到十幾蚊係大把錢,唔講以為成個italk都失業人士,香港巴士車費咁多年都跑輸通漲。搭架貴啲流水都八九蚊,比多三蚊搭過海車又有咩大問題?
老人家本來半價,呢個差距就更細。
呢樣野根本就係巴士公司/收費制度有份造成,就係冇做按里程收費。
而家連268C呢啲大西北廿蚊車都去搞短途收費,長車短搭本身就冇問題。

Citcalag 發表於 2024-3-2 15:57 | 顯示全部樓層
未得他人同意拍照公審呢件事道德上本來就有問題,談何道德
 樓主| James116 發表於 2024-3-2 16:16 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-3-2 10:27
上架廿蚊過海巴,就算正價兩折都係最多四五蚊,到時一樣比人拍片。個社會一日仲係存在深層矛盾、經濟下行 ...

四五蚊可能已經少咗人搭
tommy14D 發表於 2024-3-2 16:21 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-3-2 15:52
講到十幾蚊係大把錢,唔講以為成個italk都失業人士,香港巴士車費咁多年都跑輸通漲。搭架貴啲流水都八九蚊 ...

咁加價班人又反對,話乜嘢香港交通費好貴
 樓主| James116 發表於 2024-3-2 16:28 | 顯示全部樓層
poohpter 發表於 2024-3-2 14:45
What?你喺早幾篇先問人貴庚,我反而應該問返你幾多歲?
103/104/106/107/113/116/601/619由上世紀 ...

嗰條106返九龍方向,每程(日間)大約已經有15-30人當82搭(九巴已經賺到笑)
長者/ 小童/正價都有
因為架82,7-9分鐘一班根本搞唔掂, 搞到可以冇位坐/頂曬閘, 然後仲要成日收車

如果要少啲人長車短搭, 基本應該係加密短途線, 但係巴士公司為咗賺錢應該唔會咁做
好似上面條82, 應該起碼做返6-8分鐘
 樓主| James116 發表於 2024-3-2 16:46 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2024-3-2 16:21
咁加價班人又反對,話乜嘢香港交通費好貴

咁有錢就唔代表想畀多啲錢搭車嘅
相信係人都想可以平啲
只係有人會唔介意畀多啲錢搭特快/過海長車短搭, 要換取佢哋想要嘅服務
而加價換取唔到佢哋想要嘅服務
lsc04d11 發表於 2024-3-2 17:04 來自手機 | 顯示全部樓層

鬼叫968係最近嗰行咩
kitarolo 發表於 2024-3-2 17:37 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2024-3-2 10:53
將來延續巴士專營權時可以好似大陸咁要求巴士公司提供長者或殘疾人士提供$2或免費,政府不會補貼差額

如果 ...

從另一帖討論中得到啟示
可考慮祗限 邊境B線 巴士公司係無得
從庫房取回差額(合資格用家不受影響
一陣又話B7塞落79K 或 B1元朗天水圍
整到叫少一飛 都大把義士話虐待之類)

邊境B線,已獲批每公里
收費更高,不應獲優待兩次
hkaiw 發表於 2024-3-2 21:42 | 顯示全部樓層
James116 發表於 2024-3-2 16:28
嗰條106返九龍方向,每程(日間)大約已經有15-30人當82搭(九巴已經賺到笑)
長者/ 小童/正價都有
因為架82 ...

只計柴灣區除了106、106P、606、606X、613A、682、682、682B、694、694S、988(暫時未見過608P、976A也是這樣),甚至見過有人搭A12當了82往機場方向在筲箕灣便下車。
喵...
 樓主| James116 發表於 2024-3-2 23:01 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2024-3-2 17:37
從另一帖討論中得到啟示
可考慮祗限 邊境B線 巴士公司係無得
從庫房取回差額(合資格用家不受影響

基本上冇可能做到
一係就B線取消兩蚊, 畀返半價同A線一樣

可考慮祗限 邊境B線巴士公司係無得從庫房取回差額(合資格用家不受影響

= 政府取消B線兩蚊優惠, 要巴士公司自己提供
咁巴士公司點會肯
(巴士公司: 你一開始畀優惠,而家唔做關我咩事)

邊境B線,已獲批每公里
收費更高,不應獲優待兩次
一樣還一樣
你咁講
係咪A線都應該有兩蚊
然後巴士公司提供???

同埋咁樣批多都冇用啦
$2自己出曬