hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 邊個話241X冇客?
開啟左側

[經歷分享/報告] 邊個話241X冇客?

cky 發表於 2024-3-8 00:00 來自手機 | 顯示全部樓層

UA2892 發表於 2024-3-7 20:01
我只想講
好多case拎唔到數據,但有需要全日

冇數據但冚世界都知你借啲倚又騎劫落 N11 嘛
GZ4031 發表於 2024-3-8 00:09 | 顯示全部樓層
241X 單純繁時令人有少少意想不到啫
又講唔出話好成功, 同埋不嬲都好清楚5-7 pm既241X 大角咀上隨時冇位坐
早繁有兩三班車係完全頂閘上北橋, 大角咀三站落到三十人有多

不嬲青衣既線都有個特色, 就係就算同地鐵重疊, 收視都唔弱
948 42A係例子
44 就算客量少左都係一例 (唔好講笑啦, 另一個post D人見減非繁就話44好少客, 44響呢家流行25-30既年代算密添啦...)
41A 算係弱少少果條, 比西鐵打走左個尖東

青南就因為遠離地鐵所以做得起, 但其實青中青北相對近地鐵站既人都有搭巴士出入既習慣, 呢點係青衣養得起咁多九龍線既原因
至於點解會咁, 就係因為青衣路網其實起得非常靚
點解叫靚, 一來出九龍既大路唔係經常性塞車, 最低限度南北橋唔係日日塞到出唔到城, 離開左青衣上三號仔, 早繁都係慢車, 慢完已經落緊連翔道, 要數都係948 要食哂成條3號仔, 但3號仔路面都尚算穩陣
北橋走果兩條44 241X 最差已經係荃灣路, 但佢地行果段都唔係日日大塞, 大多都預得到時間

至於區內, 我經常都強調, 如果一條大路做得哂就最理想, 42A 一條青康路食糊, 44 一條楓樹窩路+長安又搞點, 就算係X42C 行法兜落山再上山, 順住去都不過係16分鐘左近上跑道

大把新市鎮做唔到以上既條件, 咁話之你條線點開, 班客都一樣唔敢博, 久而久之果帶既巴士好難做得起

我唔係黎寫241X 有幾威有幾叻, 頭尾時段241X 載空國際亦都係事實
但如果大家既問題係問青衣點解養得起呢幾條九龍線, 個原因大約就係咁
kingprowm 發表於 2024-3-8 00:58 | 顯示全部樓層
多客又唔鍾意,少客又唔鍾意,真係難服侍

非繁又有幾多條線多客,就算大西北線,非繁都唔多人搭啦
Choi 發表於 2024-3-8 01:12 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2024-3-8 00:09
又講唔出話好成功, 同埋不嬲都好清楚5-7 pm既241X 大角咀上隨時冇位坐
...

大埔同元朗都係一條綫順住去
新造的人、如鷹展翅上騰。
T-LRT迷 發表於 2024-3-8 02:59 | 顯示全部樓層
最慘係而家新起嘅市鎮, 路網都差到xx

好似東涌北同逸東嗰邊, 幾乎條條邨都喺掘頭路入面

巴士點劃線都做唔得起
時間能磨掉熱忱
血肉長城 發表於 2024-3-8 06:37 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-3-7 18:34
下繁有部巴士企人講到好稀奇咁。

當啲大線企爆嘅時候,呢度啲人又會話啲大線繁時得單向有客、非繁冇客

咦?咁啱上幾層已經有一件係咁
Gary_B 發表於 2024-3-8 08:02 | 顯示全部樓層

晚繁後兩個方向唔夠20個客又睇唔到喎

45 上唔晒又睇唔到喎

GD1570 發表於 2024-3-8 08:54 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2024-3-7 23:39
哈,我夠見過屎水90、97繁時要企人,
依據呀獻世特工241X嘅邏輯,
「邊個話90、97冇客」?

你拎90同97唔夠JUICY㗎
我搵條JUICY啲畀你

我夠見過城巴50M企人啦...
咪成日畀人話無客要同B3A同B3M合併

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 10 lol

查看全部評分

你有你可愛,我有我好笑。
TA7343@N241 發表於 2024-3-8 09:15 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2024-3-8 00:09
...

青衣係大型住宅區,而且規劃近乎純住宅,下繁返去要企有幾奇?
如果朝早入去都要企就奇姐。

青衣巴士線做得起,除咗出九龍冇咁塞車外,某程度上地鐵站位置加東涌線本身冇咁方便有關。
地鐵站喺成個青衣近乎最東北面,保鐵最方便嘅住宅就係樓上盈翠同隔離灝景。
盈翠灝景貴為全青衣以至葵青最有錢嘅屋苑,加埋周邊堆私樓夾屋,青衣站一帶居民生活圈始終都傾向港島,唔多唔少係住唔起/唔想住港島,但又想快速出到港島嘅人。
平時耐唔耐晚繁後青衣站出閘,出閘同時無聊望下周圍,起碼超過一半人出閘扣$15.3,即係港島返去。

撇除盈翠灝景,唁少近青衣站嘅住宅(包括宏福偉景長安青宏)睇落好近好方便。
實際出咗閘要行近10分鐘先到樓下,仲未計更加遠嘅住宅好似海欣翠怡青泰苑等。
至於點解咁樣,咪因為公園運動場泳池都喺青衣站隔離囉。
同埋青衣站周邊啲行人通道其實冇咁straight forward,唔知點解要係咁左轉右轉,依點其他新市鎮唔會咁明顯。

東涌線冇錯日間非繁同繁時班次OK,但一到夜晚9點半後,青衣站班次係有康城feel,8-10分鐘一班。
港島(九龍)返青衣仲要喺香港(荔景)呆等8-10分鐘,入到青衣出到閘仲要行多幾個字/轉248M/249M先返到屋企?
咪玩啦,一程車過到屋企樓下唔好咩。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
1372mm + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

kingprowm 發表於 2024-3-8 09:29 | 顯示全部樓層

有班人唔知點解要過度偏幫 45,根本整體客量 45 必然差過 41 (241X),因為荔景出唔到幾多客

明明 45 靠何文田來往深長荔養住,又唔建議開一條何文田來往美孚既市區線,又可以接受到美孚麗瑤之間運凳