hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荔景山公共交通不足 居民組織促增路線
開啟左側

[報刊新聞] 荔景山公共交通不足 居民組織促增路線

S3BL100 發表於 2024-3-30 21:18 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2024-3-29 20:24
九巴覺得蝕錢,想減車
居民覺得巴士疏/慢,想加車
大家都唔滿意現狀,始終要搵一個平衡點

咁又返到 opportunity cost 既問題,改線呢個舉動本身都要成本,反正又唔一定過到。除非保證會有相當明顯既客量升幅,否則根本好難說服人地做一個減唔到車既重組,想拉去九龍東要加車就更加

X6C 因為有幾間新醫院因素,唔係話唔做就可以唔做,況且就算有 20A 同 793 都好,望返服務地區,X6C 潛力依然明顯好過你想像果條新 46。唔好忘記 X6C 九龍巿區覆蓋多一大截,而且九龍灣商貿區同觀塘商貿區非繁都係完全兩個 level

至於你一直話盈暉臺、華荔邨好有潛力,實際上你吸唔多三倍客都唔使旨意打得爆條荔景山旺角特快。但呢個改動真係可以吸多三倍客?盈暉臺同華荔邨,本身離美孚站話遠又唔係遠,行出去巴士站位又唔見得理想同就腳,對比起條樓下就有得坐既 6 仔,就算新 46 快多幾個字都無明顯吸引力,你依然太高估當區潛力了。如果 46 變特快可以減車就當然值得考慮做,但今時今日 45+46 得 12 部車,都唔使旨意了
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2024-3-30 21:33 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2024-3-27 11:19
口話唔講咪又係講
口講地區之後話人得兩班唔使理,麗閣有車落紅土又一定要理你?
而「多數」對於改動係咪 ...

如果你認為青山道肯畀你搞條 10 分一班既 6C,你就無理由同時認為人地條得兩班車既 X6C 唔郁得,又或者條 30 分一班 6F 唔搞得

你根本就係自相矛盾、雙重標準

至於多唔多數,你拎 36B 出來講,而家個問題係 36B 元州街受影響人數對比起佐敦至深水埗汝州街之間咁多人,邊樣先係多數啊,仲好意思話元州街係多數。另一件事係,如果你有兩個重組方案,一個方案影響人數係另一個方案幾倍(仲要拉多條線落水),咁點解偏要揀個影響多幾倍乘客既方案先?仲好意思話可唔可以照顧返多數人既利益,真係照顧多數就唔好特登偏要搞佢地不可,唔好口講照顧多數實際就要佢地遷就少數人,少數人唔搞得但多數人就任你魚肉

丫,仲有一直諗漏左樣野,6C 係青山道加大埔道唯一 QE 線,呢點已經即時令到條線無得郁
1181174166 發表於 2024-3-30 21:41 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-3-30 21:33
如果你認為青山道肯畀你搞條 10 分一班既 6C,你就無理由同時認為人地條得兩班車既 X6C 唔郁得,又或者條 ...

紅土去旺角都唔屬少數
你覺得青山道同長沙灣道服務上有分別,6C/F重疊問題喺邊呢咁?

6F上何文田取消45,更合乎下路何文田需要
X6C同X6F,長沙灣道同荔枝角道歸類同一距離,你係得嘅
GA6072 發表於 2024-3-30 21:45 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2024-3-30 21:18
咁又返到 opportunity cost 既問題,改線呢個舉動本身都要成本,反正又唔一定過到。除非保證會有相當明顯 ...

相信呢個假期之後,錢唔會再係問題

問題係點樣增加cost唔好令到車費要被減
S3BL100 發表於 2024-3-30 22:11 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2024-3-30 21:41
紅土去旺角都唔屬少數
你覺得青山道同長沙灣道服務上有分別,6C/F重疊問題喺邊呢咁?

你唔好斷章取義、偷換概念

6C 6F 紅土下路往來旺角重疊攬炒係事實,但同時 6C 青山道遠比 6F 長沙灣道多客都係事實,因此你要 6C 掟出長沙灣道遷就 6F 客,by definition 的確等同要多數遷就少數

就算畀你 6F 上何文田殺 45,首先唔該 46 加到廿分班,其次 18 一樣要改道補 6F 填海區往 QE,到頭來同我提出緊既野 big picture 無分別,分別只係條何文田線去唔去荔景山

但你想自己有得減價就要拎走人地荔景山服務根本就係講唔通。當然荔景山 45 46 留一條係正路,但要揀既話,一定係留 45。46 變兩味仲可以做到佐敦之餘,又可以增加服務範圍,但更重要一點係荔景山無左 46 全日,45 落美孚仲有車海轉落油麻地佐敦。但唔要 45 既話,佢地班去何紅土受影響乘客就要 20 (30?) 分轉 30 分一班車,受影響程度係遠高過班油麻地佐敦客,你轉埋我果份

1181174166 發表於 2024-3-30 22:19 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-3-30 22:11
你唔好斷章取義、偷換概念

6C 6F 紅土下路往來旺角重疊攬炒係事實,但同時 6C 青山道遠比 6F 長沙灣道多 ...

有幾多中間客係因為6C密唔需要等6F?
倒轉講6F 10分鐘一班6C 30分鐘一班出嚟效果又係點?
但係你都唔可以否認紅土去長沙灣道有需要

殺45加46當然無問題,而殺46為咗加到20分鐘一班縮45,維持唔到落返30分鐘一班,跣鑊何文田,你當然很想要吧
S3BL100 發表於 2024-3-30 22:43 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2024-3-30 22:19
有幾多中間客係因為6C密唔需要等6F?
倒轉講6F 10分鐘一班6C 30分鐘一班出嚟效果又係點?
但係你都唔可以 ...

但你呢套係等同否定紅土往來青山道有需要,況且事實係需求同客量係遠高於紅土往來長沙灣道

如果 45 46 只留 45 全日,你認定加到廿分班之後都會跌返落半粒鐘一班,咁調返轉殺 45 留 46,46 加到廿分班之後都係會跌返 30 分一班。但純粹由影響程度角度計,你點同一班無左直達線後要 20 分(之後可能跌落 30)轉 30 分一班既乘客交代?

講得直接少少,想自己減價就要人地無左全日線,呢種行為係霸道,帝級程度不下於呢幾版畀人圍攻果位版友

仲未計 6F 反正都唔打算用而家呢種方式存在落去,全日留 45 用車數肯定少過全日 46 加全日深長荔何文田紅土線,你估邊個方案比較貼近現實
1181174166 發表於 2024-3-30 22:51 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-3-30 22:43
但你呢套係等同否定紅土往來青山道有需要,況且事實係需求同客量係遠高於紅土往來長沙灣道

如果 45 46  ...

45減,何文田受
46減,與人無尤
根本何荔分家有需要
ATENU135 發表於 2024-3-30 23:36 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2024-3-28 14:24
42C青衣客都少過89D馬鞍山客258D屯門西客,點同人地睇齊呀🤭

次次見親42C出到荃富街都近乎吉車
真係等減班
kay 發表於 2024-3-31 10:07 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2024-3-30 22:51
45減,何文田受
46減,與人無尤
根本何荔分家有需要

分到10年前都分左
分唔到又唔重提咩都唔駛講
世界很簡單 人類很複雜