hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 未出牌九巴車加裝行李架
開啟左側

[小道消息] 未出牌九巴車加裝行李架

deal5354 發表於 2024-3-15 09:52 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2024-3-15 05:19
板友可以搵返舊 post, 呢度有唔少人認為好多龍運搭客 default 已經腿張開欣然接受普通車行 A 線

#清客最 ...

龍運新20部車又未到香港, 估計最快要今年第3季先到, 另外4部E500亦係今年年中退役,
E5T返龍運更加唔洗諗, 行到七勞八傷又冇行李架同安全帶,
龍運亦係呢個時期亦慢慢將部分路線加班/回復原有班次,
係呢個過渡期間都唯有借九巴車頂住當!

對家城巴封左20部cityflyer, 係長假期咪一樣有降級服務!
Kirino 發表於 2024-3-15 12:00 來自手機 | 顯示全部樓層
deal5354 發表於 2024-3-15 09:52
龍運新20部車又未到香港, 估計最快要今年第3季先到, 另外4部E500亦係今年年中退役,
E5T返龍運更加唔洗諗 ...

A線從來定位都係機場巴士,而唔係豪華巴士線,唔可以因為收得比一般線貴就覺得派豪華車係應份先,正如堆R線收得貴都唔會有人覺得唔派豪華車係唔合理。A線派豪華車從來都係bonus黎,向運輸署投訴派普通車署方亦唔會受理。反而P線寫明係豪華巴士線派部普通車出黎就好唔應該啦
kingprowm 發表於 2024-3-15 12:50 | 顯示全部樓層
Kirino 發表於 2024-3-15 08:16
點樣為之理所當然?一直派開就代表用豪華車係理所當然?龍運又唔似隔離公司為A線另外定立一個品牌,運輸 ...

諗起 A31 搭車真係印象深刻,本來係長安一埋站見到係硬凳 UV6X 心諗有冇搞錯,但我當時排十幾,我上樓搵位坐,啱啱坐到最後一個位,如果來部豪華車,就要落返去企,然而後面仲有最少 20人上緊車囉,行返落去都冇位企
而回程就出 15XX 迫到喊,但下班車 15 分鐘後,唉做閘長算

近來搭過四程 A31, 有三程係 UV6X,兩次硬凳,一次W 車身,一次就 15XX

所以都向現實低頭,寧願出普通車好過

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
PKD32 + 4 + 10 精闢見解

查看全部評分

GD1570 發表於 2024-3-15 12:54 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2024-3-14 22:17
假日係無 P968﹐但係批車去龍運有乜作用?

又無行李架﹐又無企位﹐除左座位叫做 "豪華" 之外﹐去龍運行邊 ...

做珠橋特車有冇得諗?
反正A36同A37又係元朗廠線...

不過無企位就難搞啲...
你有你可愛,我有我好笑。
kingprowm 發表於 2024-3-15 13:00 | 顯示全部樓層
deal5354 發表於 2024-3-14 23:20
會唔會係依加借緊比龍運既紅巴V6X還番比九巴,轉呢批有行李架既車行?

其實九巴都應該搵一批新車預先裝定行李架,除了可以給 B 線用外,部分比較多人帶行李上車既普通路線都用得著

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +13 收起 理由
Fuk19805 + 3 英雄所見略同
deal5354 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

joechau123 發表於 2024-3-15 13:18 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2024-3-15 13:00
其實九巴都應該搵一批新車預先裝定行李架,除了可以給 B 線用外,部分比較多人帶行李上車既普通路線都用 ...

宜家B1批行李架都係唔夠用,應該搵批12.8裝行李架
GU9338 發表於 2024-3-15 17:59 來自手機 | 顯示全部樓層

Kirino 發表於 2024-3-15 08:16
點樣為之理所當然?一直派開就代表用豪華車係理所當然?龍運又唔似隔離公司為A線另外定立一個品牌,運輸 ...

UV6X 張櫈同 15xx 張櫈用乜物料整
高載版間距同 15xx 間距既分別
高載版行李架同 15xx 行李架大細分別
呢啲都唔係主觀感覺而有晒客觀數據
隨街搵個細路都識得分

2016 年新豪華車上晒 banner 宣傳行 A43/P
咁都無品牌之分?
GU9338 發表於 2024-3-15 18:07 來自手機 | 顯示全部樓層
joechau123 發表於 2024-3-15 13:18
宜家B1批行李架都係唔夠用,應該搵批12.8裝行李架

整完行普通路線咪又係激嬲班客
現存行李架車就算唔計過檔既前龍運 B9/MMC
都仲有 B8 掛/行緊啲同行李完全無關係既路線

手上有現成行李架車都未善用晒就話唔夠用
似乎唔夠說服力
ethan71 發表於 2024-3-15 19:37 | 顯示全部樓層
此舉係咪表示P線已經夠車用,所以新車都可以唔再要住?
12Lane 發表於 2024-3-15 20:29 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2024-3-15 05:19
板友可以搵返舊 post, 呢度有唔少人認為好多龍運搭客 default 已經腿張開欣然接受普通車行 A 線

#清客最 ...

比人X得多,慣左麻目左,仲會幫番本身X佢果個話之後出聲果班做咩唔聽話、有車你上仲嘈之巴閉、人地冇犯法呀吹咩...下刪一千個理由。