hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 未出牌九巴車加裝行李架
開啟左側

[小道消息] 未出牌九巴車加裝行李架

GU9338 發表於 2024-3-17 16:18 | 顯示全部樓層

Kirino 發表於 2024-3-16 21:02
我只係想話以運輸署角度黎講派部普通車行係完全合理,合規矩。標準就唔應該淨係針對一間公司,係要就全部 ...

不如搞清楚係運輸署角度係合法定係合理先啦

機鐵為咗清客派東涌綫車都唔係罕有既事
點解反響會唔一樣先?
請用文明來說服我。
ethan71 發表於 2024-3-17 16:28 | 顯示全部樓層
TY4934 發表於 2024-3-17 01:13
嗰3部V6PX 除咗1出咗牌之外 其餘兩部人影都唔見

今次唔索性連呢部1哥都過檔俾埋龍運救火先?
AVCBWU469 發表於 2024-3-19 01:07 來自手機 | 顯示全部樓層
DENNIS 發表於 2024-3-16 21:58
其實個重點真係唔係車型, 係張櫈
我都返過機場要坐A車出入, 豪華櫈同普通櫈已經爭好遠
中架妖后更加想講 ...

擺明你問題
Ethos凳不知幾好坐
又唔係畀得幾多錢又要嘈呢樣嘈嗰樣
係得香港人先可以西到呢個地步🥱
想舒服一律建議搭的士
張凳夠舒服啦掛😅
EvilKo 發表於 2024-3-19 09:42 | 顯示全部樓層

AVCBWU469 發表於 2024-3-19 01:07
擺明你問題
Ethos凳不知幾好坐

L記Ethos點都好過V記Rego,起碼唔會迫你坐直個人先

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
s3v12 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

noname617 發表於 2024-3-20 07:56 來自手機 | 顯示全部樓層
Kirino 發表於 2024-3-14 22:10
P960,P968有邊日唔開?本身P線根本都唔夠車要降級,而且整堆12米過去有鬼用? ...

乜p線假日好生意到唔可以將車隊去其他更需求線?呢架ctb都會工作借調去962/969升級服務啦!kmb點解唔可以?
AtrHenu 發表於 2024-3-20 10:24 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2024-3-20 07:56
乜p線假日好生意到唔可以將車隊去其他更需求線?呢架ctb都會工作借調去962/969升級服務啦!kmb點解唔可以 ...

根本紅巴將V6P,V6PX取消企位就完全唔理性,應該現時立刻驗車加企位和車頭小行李架申請星期六日以加班形式行A33X,A36好過假期係屯門廠訓教.(反正之前新年假都短暫借過幾日堆倒頭位V6X入去東涌救濟大快活)
DENNIS 發表於 2024-3-20 20:24 | 顯示全部樓層

AVCBWU469 發表於 2024-3-19 01:07
擺明你問題
Ethos凳不知幾好坐

典型幫巴士公司講說話嘅人出現了
理得比得幾多錢, 個價錢同服務標準係佢定架嘛, 嗰時轉大快活宣傳哂有啲咩架
而家唔比仲話返人西客...

至於ethos櫈都話好坐真係唔知你係咪食開_
坐感人人身型唔同無得一概而論, 我都無提
張櫈皮包骨, 撼落去就直接撞落張櫈條骨
V櫈係衰但起碼唔會有野令你痛先啦

deal5354 發表於 2024-3-20 20:32 | 顯示全部樓層
EvilKo 發表於 2024-3-19 09:42
L記Ethos點都好過V記Rego,起碼唔會迫你坐直個人先
[size=13.333333px]

Lazzerini Ethos 最大問題係個頭枕,完全硬到無辦法枕住坐,個頭好痛😵‍💫
AVCBWU469 發表於 2024-3-20 20:44 | 顯示全部樓層
DENNIS 發表於 2024-3-20 20:24
理得比得幾多錢, 個價錢同服務標準係佢定架嘛, 嗰時轉大快活宣傳哂有啲 ...

咁你事實係西客
AVBE46 發表於 2024-3-20 20:58 來自手機 | 顯示全部樓層

DENNIS 發表於 2024-3-20 20:24
理得比得幾多錢, 個價錢同服務標準係佢定架嘛, 嗰時轉大快活宣傳哂有啲 ...

佢哋覺得冇問題 自然冇試過TCU

我坐中普通車行A線 + 爆行李架 就會TCU
運輸署通常會咁樣覆:「龍運已備悉有關建議,表示在正常情況下會調派豪華巴士行走A號線,若因壞車或其他車務因素必需作出臨時車務調動,以確保班次穩定及為乘客提供正常之班次服務。儘管如此,運輸署已去信提醒龍運,在資源許可下妥善調配合適的車輛行駛各條路線,藉此以維持各班次的穩定性,減少影響乘客的行程安排。」

其實運輸署角度A車理論上都係用返豪華車行
同埋除咗個位之外 豪華巴士另一個特色係行李架比較大
出普通車嘅話更容易爆行李架

今日某班A41上咗5X件大喼(全部過28吋)
出15XX
爆到行李架+輪椅位+走廊放滿晒行李
離開機場時得返10個位左右 港珠澳上咗10幾個就要走 完全企唔到人 如果出普通車會更加衰