hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) T4公路撤回撥款申請
開啟左側

T4公路撤回撥款申請

RyanPun 發表於 2024-4-8 11:13 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2024-4-8 07:18
方便圖解一吓你嘅提議嗎
無錯草山隧道大約6公里攪掂
但水粉埔嘅車都係途沙田警署/

T4個作用難以取代嘅其中一點,就係先天規劃已經係預咗佢會起出嚟,除咗出城隧之外,T4入城隧、青沙口呢邊同對岸T5/沙田路交界位,都有本來屬於T4嘅行車線兼預留位,實際行車線上亦無需要再顧及原本駕駛者嘅習慣,莫講話工程期間要封起碼一條行車線去叉隻腳出去接駁新路段。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
sunhoo 發表於 2024-4-8 12:15 | 顯示全部樓層

以下幾點應該係共識:1 因為係用返同一組接駁位,T4同草山隧道一定係二揀一。
2 草山隧道對沙田繞道有一定嘅取代作用。
3 草山隧道入山路段一定要收地,而T4唔使。

需要計數先知嘅係:
1 草山隧道+T6支路,可否完全替代T4?
主要係睇以草山隧道分走大埔同大埔以北嘅車之後,計埋T6支路引河東車經新城市,最終新城市對開是否爆煲。
2 以青沙同城隧嘅剩餘容量,可以捱到嘅起好草山隧道而無沙田繞道嘅呢段年期,最長幾耐?
如果唔耐,其實都不如唔好起草山隧道,照原計劃起T4+沙田繞道。

任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
eternalflame 發表於 2024-4-8 14:19 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2024-4-8 12:15
以下幾點應該係共識:1 因為係用返同一組接駁位,T4同草山隧道一定係二揀一。
2 草山隧道對沙田繞道有一定 ...

咪住-宜家無人知用唔用得返個堆預留位
兩邊交匯處複雜度同周邊制肘會非常大

天空之神 發表於 2024-4-8 16:05 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2024-4-7 19:51
我呢份工做咗20年
經過呢條路,暑假祗要
係上班日黃昏近沙田警署

早繁塞車問題大好多
Anyway 而家攪掂左三線同分流左去青沙既車先

286C 980X 981P 其實再塞都要入河畔出鄉事會路
大圍攪到咁亂仲唔知想點玩
.
Toz 發表於 2024-4-8 22:07 | 顯示全部樓層

草山隧道"代替"沙田繞道,結果好可能係城門隧道同尖山隧道提早飽和,而且仲要係死症無得再救果隻。

相反正版沙田繞道起好,城門隧道可以話呢個世紀都唔可能飽和。因為只有沙田西貢同馬鞍山會用佢去新西。科學園經大埔去荃灣都同行城隧打和。

呢度講緊可能要洗多幾百億再起多條。最好唔好為左慳T4果幾十億去改沙田繞道。
Toz 發表於 2024-4-8 22:31 | 顯示全部樓層
如果D替代方案越郁越多原本唔關事既地方,係咪真係咁有可行性呢。咁同巴士版為左執一條線郁全區一樣。

全高架方案只要穿過曾大屋北邊, 就可以提早係遊樂場同馬鐵路軌交叉,去到溱岸對出就已經可以落到六七米高。咁變左只要重置果度既村屋就可以。真係要慳錢應該係呢D方向出發去諗。
巴士的膠 發表於 2024-4-8 22:55 來自手機 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2024-4-8 22:07
草山隧道"代替"沙田繞道,結果好可能係城門隧道同尖山隧道提早飽和,而且仲要係死症無得再救果隻。

相反 ...

荃灣去北區,唔計隧道費,路程最短係荃錦加粉錦,車程最快係大欖,而且新發展嘅古洞係更近大欖,所以爆嘅應該比較難。沙田馬鞍山大埔(連埋十四鄉)都係一個個小型發展,而整個沙田交通需求唔見有巨幅增長,否則某關注組唔會不停數減班,馬鐵亦遠沒有西鐵擠迫。

假設新建沙田繞道俾你雙線去蝴蝶谷,加埋青沙原本三線,五條線倒車落三幹,三幹一樣吃不消倒塞,而依家青沙未飽和,獅隧都已經準備緊三線,草山打得爆青沙,河東馬鞍山會自然回流獅隧。

另回其他帖,T6支路係取代T4,草山係取代沙繞,計及獅隧三線化,沙田已經有單向十線嘅隧道容量出市區,塞得爆係私家車太多定人太多?如果真係預計有咁大人流要出入市區而加條沙繞,加建東鐵第二複線載人容量更大,大埔中心、火炭谷,香粉寮都可以受惠。

作為一個起碼十年八載先得嘅計劃,下一代人到底係去福田食飯返工,定去中環,都要打個大問號,否則唔會咁多近北面邊界發展區嘅市區通勤需求都不似預期。
巴士的膠 發表於 2024-4-8 23:23 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2024-4-8 07:18
方便圖解一吓你嘅提議嗎
無錯草山隧道大約6公里攪掂
但水粉埔嘅車都係途沙田警署/

無咁複雜,只係單單起一條雙線雙程隧道分走由水埔去青沙城隧嘅車就夠,圖為預想隧道出口接返現時預留位嘅諗法,收地會收咗貨場側邊一部分寮屋,但工程完咗塊地仲可以賣嚟擴展吓人流旺盛嘅沙中商場群。
Toz 發表於 2024-4-9 08:16 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2024-4-8 22:55
荃灣去北區,唔計隧道費,路程最短係荃錦加粉錦,車程最快係大欖,而且新發展嘅古洞係更近大欖,所以爆嘅 ...

荃灣去北區, 只要有沙田繞道或草山隧道,行新東會比較短。

沙田出九龍現時只有尖山有一定剩餘容量,獅隧擴濶後同大隧加埋都係唔夠用。但如果草山隧道倒車落去尖山,草山隧道用唔到一半時,尖山已經塞爆。

咁如果草山隧道無乜車呢? 無車起黎托。T4成本必然比草山隧道低一大截。

kitarolo 發表於 2024-4-9 08:19 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2024-4-8 23:23
無咁複雜,只係單單起一條雙線雙程隧道分走由水埔去青沙城隧嘅車就夠,圖為預想隧道出口接返現時預留位嘅 ...

咁就唔係黃竹洋而係道風山
另外就變咗該預留位係樽頸
南行齊齊喺隧道入面慢車或塞住