hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴建議31不停安蔭邨 招致反對
開啟左側

九巴建議31不停安蔭邨 招致反對

shakugan2005 發表於 2024-5-1 02:56 | 顯示全部樓層

chrisyy4563 發表於 2024-4-30 19:11
比你拉返31做石梨和宜合道,20分鐘一班車會有人專登等咩?又咪係有小巴上小巴,貪佢站站停夠慢咩。。。到 ...

先唔講專登等先啦, 依家31係有車到石蘺都唔會點係小巴過檔, 因為要先兜安蔭, 但安蔭等235會過檔, 因為同235一樣直出  
31唔兜安蔭/石蔭就可以做返石蘺客, 執到小巴過檔客已經赢過依家啦, 而安蔭果D客未又唔係可以上返235, 如果咁都要左擁右抱既話我就覺得235安蔭開往荃灣站方向應該要先落石蘺先公平

石頭 發表於 2024-5-1 08:07 | 顯示全部樓層
chrisyy4563 發表於 2024-4-29 11:01
我都係住安蔭,你講吓好,早繁安蔭石蔭東幾多人等31落悅來沙咀道?可以上半車,去埋石蔭直頭打爆部車。 ...

我而家淨係講緊唔兜石祥樓同安蔭總站,
直行石歡樓同裘錦秋,石蔭東無影響到~

安蔭想叫兩飛,行過少少搭lift落去等車囉,

我又唔覺得D人唔願意行喎,因為搭31在石歡樓落車既人,

總有幾個搭lift上去行返去安蔭總站方向~
chrisyy4563 發表於 2024-5-2 08:42 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2024-5-1 02:56
先唔講專登等先啦, 依家31係有車到石蘺都唔會點係小巴過檔, 因為要先兜安蔭, 但安蔭等235會過檔, 因為同23 ...

我都支持兩繁不變架,非繁可以不入。
兩繁唔入嘅話235回程荃灣上黎會超載,落去荃灣爆梗,班次更不穩。
兩條線跟本係雙循環連體嬰,唔可以改31就235咩都唔理。
235加密兩繁飛出國瑞路由31頂上可考慮改非繁不入安蔭石蔭東嘅。
Mercer 發表於 2024-5-2 09:44 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2024-5-1 08:07
我而家淨係講緊唔兜石祥樓同安蔭總站,
直行石歡樓同裘錦秋,石蔭東無影響到~

[color=var(--theme-link-color)]和宜合道雍雅軒果邊直頭得30分一班既40P (仲要荃灣中心地帶得兩個站) 再兜埋山, 加堆唔知幾時有車唔知有冇位既紅綠小巴咪仲衰一係就行落去青公搭31陪兜.
十四鄉準居民 恭喜晒!
GK9509@39A 發表於 2024-5-2 09:47 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2024-5-2 09:44
和宜合道近雍雅軒果邊直頭得30分一班既40P (仲要荃灣中心地帶得兩個站) 再兜埋山, 加堆唔知幾時有車唔知 ...

紅綠有車雍雅軒等客,唔洗你擔心
請讓座予同行啲小孩及長者
天空之神 發表於 2024-5-2 10:54 | 顯示全部樓層
其實31 235 條條都自轉北葵涌街市都夠死

31 仲要安蔭自轉

235 又要兜國瑞路

區內線兜到咁想賺錢都難
.
samuelho668 發表於 2024-5-2 20:16 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2024-5-2 10:54
其實31 235 條條都自轉北葵涌街市都夠死

31 仲要安蔭自轉

北葵涌街市做唔到總站, 所以無辦法, D車入完去一定要走
之前政府提議過北葵涌街市重建式翻新, 我都建議過翻新街市, 唔要地面全層(或者巴士前面果半層), 然後將圍繞街市的行人路同巴士排隊位全部拆晒再縮入地面果層 (類似候車室咁開個門口就得), 又可順便擴闊石蔭路同巴士站, 咁可以左邊泊車做總站, 右邊俾分站線走車, 商戶就全部上晒街市二樓
可惜重建項目無晒下文
shakugan2005 發表於 2024-5-4 05:57 | 顯示全部樓層
chrisyy4563 發表於 2024-5-2 08:42
我都支持兩繁不變架,非繁可以不入。
兩繁唔入嘅話235回程荃灣上黎會超載,落去荃灣爆梗,班次更不穩。
...

未話當年32b/36合併根本就多餘,就算國瑞路東行冇左36咁都仲有32m,國瑞路西行未又唔係得36,無啦啦拉架235入去把鬼,只不過個轉乘優惠要擺32m轉36m而唔係235咁姐

至於班次啦喎,九巴唔減算偷笑啦,不過減極235都仲密過31,石蔭仲想搵石蘺笨?