hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) Korean Air KE72+KE177 YVR>ICN>HKG 飛行報告
開啟左側

[飛行報告] Korean Air KE72+KE177 YVR>ICN>HKG 飛行報告

clivetock 發表於 2024-4-20 20:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

去程飛行報告按

訂票時,回程兩程航班分別表定使用 B787-9 以及 A330-300 執飛,同去程相反,兩者皆為新款商務艙版本。正如我之前提過,ICN > HKG 程 KE177 前後 EQV 過三次,表定機型改動如下:A330-300 > B777-300ER > A330-200 > B787-9。咁所以最後回程係連續兩程 789,也就成為我第一次體驗 Boeing 787 Dreamliner 嘅機會。

(今次個 post 比較多圖,希望大家見諒)

第一程
航班:KE72
Scheduled:14:30 YVR-17:50 ICN 11h20m
Actual:14:39 YVR-17:43 ICN 11h04m(from flightradar24)
用機:B787-9 HL8390

溫哥華機場的地標,Spirit of Haida Gwaii
departures board
priority check in

KE 在 YVR 有為其商務艙乘客提供特快安檢,不過當日安檢本身就唔多人
通過國際航班使用嘅 D pier 安檢之後,有個門口比前往美國嘅乘客入返去美國 preclearance 航班使用嘅 E pier 去做返 preclearance,所以呢度有塊 departures board show 晒所有國際以及美國航班

terminal 內不同裝飾和 artwork
入面種植物嘅露天中庭

KE 商務艙乘客可以使用 YVR 之 SkyTeam Lounge
Lounge 位於 departures level 對上一層,可以望到窗外飛機同埋停機坪
當日 Lounge 供應之食物
有個即煮 noodle bar
另外有飲品
通往洗手間條通道牆上面有各 ST 成員航空嘅 Logo
Lounge 入面亦有擺放成員航空模型作裝飾
CI 359 和 KL 77W
CI 359 和 DL 77L,仲有唔知點解會喺度出現嘅 TK (SA 成員) 同埋 FJ (OW 成員)

正在埋位嘅 AC 789,用咗舊色雷達罩
NZ 789
CX 77W
JL 763

今日主角 HL8390
登機了
當日座位 8J
KE 789 door 1 同埋 door 2 之間嘅 J cabin 用 bulkhead 一份為二,最前面一排為一個 mini cabin,同後面三排 main cabin 分開,我坐嘅 8J 就係後面 main cabin 第一排。根據網上資料,KE 789 最初投入服務時,KE 曾經將呢個 mini cabin 當頭等賣,用 J class hardware 提供 F class 服務;不過後來當 KE 將 4 排 J 位由 1 & 7-9 renumber 做 7-10 之後,相信呢個做法已經成為歷史。

787 嘅 signature-電子窗,面積亦比過往機型大。值得一提係 8J 呢個位分到三隻窗,而呢三隻窗係同步控制嘅。
新款 J 位 seat controls
降噪耳機
新款 IFE 介面
menu
safety card
其他 amenities 大致同去程 KE71 相同,冇再特別影

上晒客之後提早咗 10 分鐘 push back,仲早過隔離 CX
早我哋少少出發嘅 AF 77W
GEnx
一齊滑行嘅 UA 7M8
排前面起飛嘅 UA 320
頭先嘅 UA 7M8 就跟後面

起飛了
UBC
Downtown Vancouver
Bowen Island
Gibsons
較暗咗嘅電子窗,望出去會呈藍色調

第一餐先上小食同飲品
之後上沙律、湯同埋麵飽
主菜揀咗番茄煎魚意粉,老實講係來回四程咁多餐入面味道最普通嘅一餐
餐後有水果同芝士
以及雪糕,今次係溫哥華本地牌子,以前坐 CX 都食過

電子窗有個好處就係就算機艙入面熄晒燈,都可以照睇到外面而唔驚影響到其他乘客
阿拉斯加海岸
阿留申群島

航程中段空姐主動派發曲奇
同時都見到幾個乘客向空姐叫辛辣麵

第二餐先派沙律同麵飽
主菜今次揀韓式燉牛肉 Galbijjim
餐後有水果

韓國境內數攝

降落 ICN
T2 的 KE 機海,以及 ST partner KL 和 DL
KE 333
KE 748
最後泊在另一部 KE 789 旁邊

就這樣又來到了 ICN 轉機

待續

評分

參與人數 3aPower +8 HugeC +30 收起 理由
S3BL100 + 5 + 10 多謝分享
vilo + 1 + 10 多謝分享
yuenpo + 2 + 10 多謝分享,等下半段

查看全部評分

樓主| clivetock 發表於 2024-4-21 18:02 | 顯示全部樓層

Korean Air KE72+KE177 YVR>ICN>HKG 飛行報告

第二程
航班:KE177
Scheduled:19:45 ICN-22:30 HKG 3h45m
Actual:20:18 ICN-22:33 HKG 3h15m(from flightradar24)
用機:B787-9 HL8390(同頭先嗰程 KE72 同一隻機)

ICN T2 各種 KE 飛機
7M8
77W

ICN T2 除了是 KE 的 hub 之外,同屬 ST 成員的 DL 也在此營運
準備前往 SEA 的 339
準備前往 ATL 的 359

T2 其中一個轉機處
上圖可見,ICN 設有為轉機旅客而設的一天遊;除此之外,terminal 內亦有很多設施主打 long layover 旅客,例如 SPA 或者轉機酒店等等。
ICN 確實吸引到好多轉機旅客,人數係多到開 6 個安檢 counter 都排咗超過 20 分鐘。KE 擁有亞洲區其中一個最 extensive 的北美網絡,當日排隊安檢所見,轉機旅客中有很多都係大中華以及東南亞地區轉機來往北美,亦都見到唔少 non-asian 美籍人士轉機去亞洲各處旅遊或者公幹。
ICN T2 內部環境

今次轉機時間比較鬆動,可以去一去 Lounge
KE Prestige Class Lounge 入口,ICN T2 有兩個 KE Prestige Class Lounge,一東一西,呢個係西面嗰個。入口要離境層搭扶手電梯上一層先見到,留意唔好去錯旁邊入口位於離境層嘅 KE First Class Lounge
Lounge 入面比較多人,唔係好方便詳細影相,所以大概講講入面情況係點:
整個 Lounge 面積頗大,就算當日咁多人都好容易搵位坐,不過坐位就以長餐枱同矮梳化為主,如果想要多啲私隱可能就要去 quiet zone 或者 book 旁邊的獨立房;裝修方面就比較普通,以白色為主。
食物款式頗多,熱盤同冷盤各自有超過 10 款,另外仲有湯、白飯、水果、麵包等等;味道就不過不失,而且可能因為人太多,部分食物賣相麻麻。
另外就係韓國一定會有嘅杯麵 counter
飲品方面咖啡汽水果汁酒類都齊全,仲有啤酒機
比較特別嘅係雪櫃入面有紙包奶

登機了,當日閘口 239
因為 EQV 咗幾次,我個位跟住轉咗幾次,最後只係劃到走廊位 10H
B 同 H 兩個走廊位有個特別之處就係偷咗旁邊窗邊位後面個空間做咗小型儲物箱
商務艙內部環境,可見分隔前面 mini cabin 嘅 bulkhead,同時留意中間不設 overhead bin
menu
(對唔住張相炒炒哋,需要的話我都擺咗 KE 官網 download 版本於文末)
其他 amenities 同前面幾程一樣,冇再特別影

沙律同埋麵包
主菜,今次揀咗牛柳,質感同去程塊牛扒有少少唔同
餐後有水果,今次冇雪糕

之後因為已經夜晚,同埋坐走廊位,都影唔到啲咩特別嘢

最後擺返張香港機場

後記
今次旅程最後一共搭到 3 款機型:B777-200ER、B777-300ER、B787-9,其中 B777-200ER 同埋 B787-9 都係我第一次搭嘅機型。撇開 KE 新舊 product 呢點,單純以機型計,感覺 787 舒適度比 777 優勝,無論噪音、溫度、濕度以至氣味都係 787 控制得好過 777。77W 固然嘈,77E 可能因為舊都好嘈,787 就明顯靜好多。少少遺憾就係回程 KE177 EQV 變咗連續兩程 789(仲要同一隻機),如果係轉 332 就可以試多款未坐過嘅機型。

評分

參與人數 3aPower +10 HugeC +30 收起 理由
DIH + 5 + 10 多謝分享
yuenpo + 2 + 10 多謝分享
Fuk19805 + 3 + 10 多謝分享

查看全部評分

S3BL100 發表於 2024-4-21 22:44 | 顯示全部樓層
多謝分享。就咁睇 ICN T2 個新 lounge 睇落幾靚,起碼靚過以前 T1 果個

根據個人經驗同網上教路,坐得 KE 揀返韓國料理為上,起碼無論質素定特別程度都有返咁上下保證。西餐可以幾伏,唔係話差,但唔會係一D值得一試再試既野。而家 KE 韓式料理,尤其是 premium cabin,除左 bibimbap 之外仲有其他選擇,已經進步左好多。回程無雪糕又有少少奇怪,好多年前我坐過夜晚班 ICN-HKG 至少兩次,經濟艙都有派 Haagen-Dazs,唔知係咪 cut cost 無左

787 premium cabin 舒適度當然比 777 優勝,機艙噪音、濕度、溫度比 777 優勝係事實。但如果係經濟艙就未必了。KE 經濟艙計,787 同 777 同樣係 3-3-3 座位排列,777 張櫈一定比 787 舒服

當然坐過兩次 787(一次 UA、一次 AC,兩次都係 787-9)既我表示,787 唔會係我特登會揀既機型。當然未坐過就肯定會覺得好奇,尤其是 window shades;但我唔會排拒之餘,亦唔會特登去坐咁解,反正之後機會大把。Widebody 揀飛機坐,787 通常都排得比較後

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| clivetock 發表於 2024-4-21 23:33 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2024-4-21 22:44
多謝分享。就咁睇 ICN T2 個新 lounge 睇落幾靚,起碼靚過以前 T1 果個

根據個人經驗同網上教路,坐得 KE  ...

KE 個 lounge 整體可以話係整齊新淨,當然就一定唔係話好豪華或者 fancy 嗰種,咁 KE 本身個 premium cabin 都唔係行呢條路線

如果鍾意食韓式料理,咁一定係揀韓式料理最好,始終西餐間間都有,但韓式料理得 KE 有嘛;只係我食唔到辣,又自己一個搭而廢事搏,所以焗住揀西餐而已
 樓主| clivetock 發表於 2024-4-24 00:38 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-4-21 22:44

根據個人經驗同網上教路,坐得 KE  ...

啱啱用少少時間搵返呢度啲舊文,近年起碼有兩次 KE177 trip report(見),兩次晚餐後都有派雪糕,可能 J class 個做法唔同啩
不過去程 KE172 都係生果同雪糕二揀一,呢次得生果冇雪糕都未至於太過 under standard 嘅