hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 國泰宣布再訂購17架新飛機
開啟左側

國泰宣布再訂購17架新飛機

sutrak 發表於 2007-11-16 00:34 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2007-11-15 20:13 發表

同意 ~~~
不過 CX 可以用 77W 用佢 o既 新座椅 E 個 point 去 Sell o既 ~~~

問題係......佢張凳唔係真係咁outstanding........

同埋真係有幾多人會因為張凳去轉坐佢?
 樓主| billlmf 發表於 2007-11-16 03:10 | 顯示全部樓層
原帖由 sutrak 於 2007-11-14 23:27 發表

其實我覺得一個普通既客人.......真係唔會睇咁多..
佢地睇既.....
1.價錢
2.時間
3.Alliance (Miles related)
用乜野機.....其實唔係好多人會concern

如果真係要吸引新客,除非佢做一個好好既marketing program,pr ...

其實CX係北美各大航點搞Roadshow promotion去promo CX既新設備﹐so far我覺得都會有少少作用~~

Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
 樓主| billlmf 發表於 2007-11-16 03:10 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1110 於 2007-11-15 21:09 發表
而家CX租用的A346究竟幾時到期?

聽講這三架A346退租後都唔會有航空公司敢租用佢。

下年大概四月﹐等更多77W(CX config係77A)到港後即退~~

至於有無airline敢租﹐我斷估唔係無既﹐但問題就在呢3架野無bulk先至要三思~~

Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
 樓主| billlmf 發表於 2007-11-16 03:12 | 顯示全部樓層

原帖由 sutrak 於 2007-11-16 00:34 發表

問題係......佢張凳唔係真係咁outstanding........

講真﹐promo都係好重要﹐especially價錢同埋service~~

lam926 發表於 2007-11-16 08:54 | 顯示全部樓層
原帖由 sutrak 於 2007-11-16 00:34 發表

作為一個消費者 需要對消費品去作出選擇
若然市場上出現左一個新ge消費品
無疑對消費者多左一個新ge選擇
而作為果個消費品ge公司/企業/市場推廣 都一定會重新考驗消費者
就好似一輪ge advertising/ promotion 去推廣佢地ge新產品
如果用o係呢個 case 就當然講緊 cx 點樣 去推廣 新飛機同新服務吧

簡單d講句, 就當你屋企樓下開左間新ge餐廳
你會因為佢係新的,而且成為你醫肚ge另一個選擇/嘗試
當然 試左 日後 會唔會再繼續幫襯就睇 客人對於呢個新產品ge後感...
呢個都反映左新果間餐廳 做得好唔好

如果計 cx o係long haul ge前科 加上一堆ge 市場推廣
點都會 多左d 長期 往返兩地 ge客ge 我相信
sutrak 發表於 2007-11-16 12:24 | 顯示全部樓層
原帖由 lam926 於 2007-11-16 08:54 發表

簡單d講句, 就當你屋企樓下開左間新ge餐廳
你會因為佢係新的,而且成為你醫肚ge另一個選擇/嘗試
當然 試左 日後 會唔會再繼續幫襯就睇 客人對於呢個新產品ge後感...
呢個都反映左新果間餐廳 做得好唔好

哈哈....我會覺得似係屋企樓下間大快活重新裝修過多過開新餐廳,所有餐具換o左,設備換o左,但人事依舊,食物依舊~

不過點都好......希望佢會成功啦~~不過因為我本人身體龐大既關係.....我唔係好敢去試佢既77W (F Class 除外),始終對坐CX好有陰影.........
AVD1 發表於 2007-11-16 15:09 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1110 於 2007-11-15 21:09 發表
而家CX租用的A346究竟幾時到期?

聽講這三架A346退租後都唔會有航空公司敢租用佢。

唔出奇丫
第一: 超重
第二: CX 都頂唔順 (成日壞)

咁邊會有航空公司會租佢丫 ~~~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kchika 發表於 2007-11-16 21:40 | 顯示全部樓層
deleted

Ken_Dy 發表於 2007-11-17 03:36 | 顯示全部樓層
原帖由 kchika 於 2007-11-16 21:40 發表
FYI, CX254 (A346) on 15/11 is delayed - it was scheduled to arrive HKG today at 18:00, but the new ETA is 09:15 tmr.

琴日果隻係 A343(34C) 喎,
壞左既aircraft個registration係前新航既 B-HXN (ex 9V-SJB)
今日UK time下晝1343已經depart左 CX254D 返香港
ETA 係 0908 HKT
嘩, 好快喎~ Duration 11hrs 25mins, 正常黎講airbus係飛得慢d既
74A/74J/744應該可以做到10hrs LHR=>HKG, 順風的話

OT:
A346係做D357去倫敦253/254個slot既

gordon 發表於 2007-11-18 23:43 | 顯示全部樓層

其實CX買B787都唔出奇, 一來雙引擎, 二來Range大(甚至比B747大), 運行成本相對低.

當它的B744有番咁上下年紀時(相信都係呢幾年的事), 就係佢考慮購入新機型去代替的時候, 它的選擇有A380, A350XWB, B787, B77W, B748...... A380對他來說太大架, B77W個Range又未及B744/A350XWB/B787/B748, 故此購買B787個可能性頗高.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法