hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) CX A346, 真係咁唔掂?!
開啟左側

CX A346, 真係咁唔掂?!

hkbw 發表於 2007-12-16 00:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說小弟琴晚係Heathrow搭CX254返香港, 都真係算係第一次搭A346的ECON位..

過關排成個鐘呢D就例行公事啦, 不過上機都奇奇怪怪的..
係GATE1上, 起初就叫54-77ROW既人入, 之後叫埋三十幾個D都入...但突然又要CLOSE GATE
唔俾任何人入WO...

好啦..上到去, 21:50, 仲未有任何起飛跡象, 連SECURITY D人都未走..

過左一陣, 機師就開咪講, 話部機引擎有D問題, 所以要整一整先走得..
呢班機turn around既時間好短的wo, 竟然咁快就無啦啦壞引擎..
到十點幾, 又開咪, 聽到話個引擎整返好...但..又有壞消息..

今次竟然係cargo個邊出錯, 運錯左貨上機之餘, 連張機師要簽既表格都係錯既..
咁都錯得, 真係無野好講...

十一點前push back, 竟然都仲要塞飛機, 塞左廿分鐘...

上到天空仲精彩...諗著拎個PTV出來, D製竟然壞既, 要慢慢解構下D位, 攪幾攪, 先勉強拎到出來..
出左來之後, 當然唔敢收返埋啦..點知, 個INFLIGHT ENTERTAINMENT成日HANG, 仲要係好多人都有咁既問題,
RESET都RESET左好幾次...

飛到半路, 訓訓下覺, 明明巡航緊, 唔係轉彎又唔係爬升, 竟然聽到左邊個引擎好似唔多和諧咁...
仲窒下窒下...好彩..之後都冇乜事..

到入左中國之後, 個天花板開始滴水...有乜事要用個逃生出口就麻煩..實跣死..
到降落, 比預定時間遲一個鐘, 著陸收BRAKE個下, 睇著個茶水間有好多水流出來, 幾乎令一邊的茶水間
有"水浸"既情況出現..仲要流埋過44A TIM...

連我身邊D人都話..乜部機咁差架...
係WO..除左英航既747之外, 都未試過搭CX既機好似呢部H-QC咁差......

總括而言, 今次既旅程, 真係樣樣都差...安排差, 部機差, 乜都差....
D空姐有D甚至係FRESH到要做乜, 要點做都未知...
唯一係行李出得快...

歡迎討論
殺雞焉用牛刀?!
rickywk 發表於 2007-12-16 17:15 | 顯示全部樓層
A346係國泰cabin crew入面已經black listed,部份744亦列入黑名單,所以如果有機會入到galley見到水浸、全部黃Label,IFE hang唔駛緊張,例行公事,你o既機票已經包括在內

滴水問題係機艙空調通病..
hksf 發表於 2007-12-17 13:25 | 顯示全部樓層
國泰A346 出名多蛇

另外,某航空公司o既第一隻747-400,
又係出哂名多蛇, 捉極都捉唔哂

要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
Oliver_ME16 發表於 2007-12-17 14:07 | 顯示全部樓層

原帖由 hksf 於 2007-12-17 13:25 發表
國泰A346 出名多蛇

另外,某航空公司o既第一隻747-400,
又係出哂名多蛇, 捉極都捉唔哂

你講LFA???
我...
hksf 發表於 2007-12-19 20:39 | 顯示全部樓層

hksf 發表於 2007-12-19 20:40 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2007-12-17 14:07 發表

你講LFA???

我冇講係邊隻, 係你自己估咋

不過行內人都知某幾隻機係特別多defect(蛇)
Oliver_ME16 發表於 2007-12-20 02:54 | 顯示全部樓層

原帖由 hksf 於 2007-12-19 20:40 發表

我冇講係邊隻, 係你自己估咋

不過行內人都知某幾隻機係特別多defect(蛇)

咁又係......
我...
ATE22 發表於 2007-12-22 03:17 | 顯示全部樓層
師兄,CX既346出晒名多問題, 另外, 乜CX254唔係用A343咩? 竟然出346???
照計346應該係CX254既前一班去香港既機先用...

我上年暑假坐CX254,坐343,都幾正
norrislaw 發表於 2007-12-22 07:28 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2007-12-16 00:05 發表
話說小弟琴晚係Heathrow搭CX254返香港, 都真係算係第一次搭A346的ECON位..

過關排成個鐘呢D就例行公事啦, 不過上機都奇奇怪怪的..
係GATE1上, 起初就叫54-77ROW既人入, 之後叫埋三十幾個D都入...但突然又要CLOSE GA ...

引擎有問題同turn around time無直接關係噃,而未有「push back」跡象security 走晒又係正常得很,如果唔係架機點可以contact ATC 話已經閂門depart呢? 一日唔閂門要ground staff離開,一日都係當你未depart

至於 cargo,你肯定係cargo錯而唔係baggage offload?cargo早一日已經安排好load sheet架噃,如果要offload cargo係咪因為行李箱唔夠擺而要offload定係因為有客 no show而要offload先?cargo =/= baggage

仲有想問「引擎唔和諧」........即係咩野呢?引擎又點樣叫和諧?請指教
billlmf 發表於 2007-12-22 12:25 | 顯示全部樓層

原帖由 norrislaw 於 2007-12-22 07:28 發表

至於 cargo,你肯定係cargo錯而唔係baggage offload?cargo早一日已經安排好load sheet架噃,如果要offload cargo係咪因為行李箱唔夠擺而要offload定係因為有客 no show而要offload先?cargo =/= baggage

其實Cargo同埋baggage container既數量通常都係早一日預備好晒﹐但係CX Airbus機隊既load sheet通常都係香港個邊fax個黎比當地既load master同埋ground handling company﹐如果load錯左都唔出奇﹐其實可以係正式出final load sheet個陣改都得~~

不過﹐如果要offload行李通常都係乘客no show先會﹐我地要抄下該乘客既行李既location (即係bag search﹐有可能係bag can﹐有可能係bulk)﹐如果個件行李既行李箱放係最入既位置就麻煩喇﹐要將所有行李箱或者cargo pallet offload﹐直到抄到該行李箱為止﹐時間可能需要超過5-10分鐘~~
Cathay 888...clear to land rwy 26 Right