hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) BA真係咁差?
開啟左側

BA真係咁差?

neosan 發表於 2007-12-21 01:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

啱啱撘BA31係LHR返HKG
撘之前聽好多人講話BA呢樣差嗰樣差
搞到我好擔心呢12個鐘會過得好辛苦..

班機2015depart, 咁我1600係oxford撘巴士出機場..
點知M40抄大鑊..架巴士兜左成2個半鐘..(本只需80mins)

去到check in 等左15分鐘..30kg..好彩無罰我錢..
跟住過security話我個hand luggage太大..
我就走返去BA到, 好好好彩佢話可以免費幫我寄多件

咁過security, 唔使10分鐘..不過又除鞋又要拎電腦...
大部份人都好亂..

之後等佢出gate no#..但過左時間都未出..
等到2000到就出話去gate50
跟住好快可以上機, 小弟坐30k

上到機又等左一輪..就話架機結霜..要熄冷氣同等
出面有人係到噴唔知D乜..
搞完又話traffic busy..要等15分鐘..
等左咁耐終於都pushback..又話busy..排隊排第5..
finally..終於飛喇..好定..但已經delay左個半鐘

上到機派野飲, 跟住派餐, 再派野飲..小弟飲左3枝wine..xx
個餐好好食 =) 同埋都夠飽

跟住玩AVOD, touch screen夠方便, 同埋無hang過
但係就比較少野睇..CD又無乜好揀
睇左五星級大鼠就訓...訓左成9個鐘

起身又食早餐..english breakfast =)
之後無耐落機lu..landing1504 xx

總括黎講..呢個trip我好滿意 =)
尤其係serve我個carbin crew, 佢竟然記得我之前飲乜
問我係咁飲同一樣既drink =)

當然..我無唔見行李喇 xx

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
edhong + 1 我很贊同

查看全部評分

tommykwan 發表於 2007-12-21 01:58 | 顯示全部樓層
I travelled on BA27 to HK two weeks ago, the cabin crews are very efficient and fast in serving food and drink (whole crew team are male!!). I like AVOD system too much bigger movie library  than CX.
Tommy in Hong Kong
 樓主| neosan 發表於 2007-12-21 02:01 | 顯示全部樓層
原帖由 tommykwan 於 2007-12-21 01:58 發表
I travelled on BA27 to HK two weeks ago, the cabin crews are very efficient and fast in serving food and drink (whole crew team are male!!). I like AVOD system too much bigger movie library  than CX.

今日呢架機有1個女仔..其他都係男..
有一個仲幾靚仔..哈哈
AVD1 發表於 2007-12-21 18:07 | 顯示全部樓層

原帖由 neosan 於 2007-12-21 01:04 發表
咁過security, 唔使10分鐘..不過又除鞋又要拎電腦...
大部份人都好亂..

e d 咁 o既 secutiry 係唔係只限飛英國同埋美國呢?

thx ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| neosan 發表於 2007-12-21 20:40 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2007-12-21 18:07 發表

e d 咁 o既 secutiry 係唔係只限飛英國同埋美國呢?

thx ~

英國D機場, 無論你去邊, 呢種係統一既security check
香港去邊都要分開check laptop, 但唔使除鞋

italy, germnay同france既security都好求其..我個袋有>100ml既水都無理我..
UK出左5次境都無捉..
ksmbh 發表於 2007-12-22 02:22 | 顯示全部樓層
BA系差在易唔見行李
winston 發表於 2007-12-22 04:47 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2007-12-22 02:22 發表
BA系差在易唔見行李

究其上年暑假時, BA 大擺工的時候簡直係惡夢
wally 發表於 2007-12-22 07:04 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2007-12-21 20:40 發表

英國D機場, 無論你去邊, 呢種係統一既security check

italy, germnay同france既security都好求其..我個袋有>100ml既水都無理我..
UK出左5次境都無捉.. ...

英國係咁上下架啦... 真係多1ml捉,個袋大少少又捉...
上次坐LX返香港... 係LCY-ZRH果程機攞左兩支紅酒(有LX logo,每支135ml)...
過保安佢要我攞比佢睇,一睇就話我good taste,同只係叫我下次唔好... 但係照放我...
真係有時覺得,英國保安做到咁... 但係人地都重可以帶個"詐"彈過到保安... 咁佢既所謂保安有幾安全呢???
winston 發表於 2007-12-22 13:01 | 顯示全部樓層
原帖由 wally 於 2007-12-22 07:04 發表
真係有時覺得,英國保安做到咁... 但係人地都重可以帶個"詐"彈過到保安... 咁佢既所謂保安有幾安全呢???

其實Heathrow 的 security 有唔少都係part-time, 我有個同學讀大學year2已經開始做,只係返星期六日,仲話最少有9英鎊一個鐘.
佢話係入禁區前的檢查站, 通常會問下列問題:
- Do you have any bottle water or other drinks?
- One hand luggage only please!
遇到女乘客就問有冇化妝品係袋之類.
AVD1 發表於 2007-12-22 17:29 | 顯示全部樓層

原帖由 neosan 於 2007-12-21 20:40 發表

UK出左5次境都無捉.. ...

其實 CHECK LAPTOP
係唔係指將部機放入 X-RAY 呢 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1