hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) BA真係咁差?
返回列表 發新帖
開啟左側

BA真係咁差?

hkbw 發表於 2007-12-22 20:10 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2007-12-22 17:29 發表

其實 CHECK LAPTOP
係唔係指將部機放入 X-RAY 呢 ?

係, 而且要由電腦袋中拎出來分開過...
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2007-12-22 20:12 | 顯示全部樓層
原帖由 wally 於 2007-12-22 07:04 發表

英國係咁上下架啦... 真係多1ml捉,個袋大少少又捉...
上次坐LX返香港... 係LCY-ZRH果程機攞左兩支紅酒(有LX logo,每支135ml)...
過保安佢要我攞比佢睇,一睇就話我good taste,同只係叫我下次唔好... 但係照放我...
...

飛返來個日我反而見到有保安教人點樣可以 "符合一件手提行李" 的限制...
我都冇諗過可以咁做....
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| neosan 發表於 2007-12-22 20:27 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2007-12-22 20:12 發表

飛返來個日我反而見到有保安教人點樣可以 "符合一件手提行李" 的限制...

點樣符合法? 綁埋一齊??
可能佢都費時你阻住後面D人...
LHR已經人多..再慢慢塞真係唔掂
winston 發表於 2007-12-23 04:33 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2007-12-22 20:12 發表

係英國機場方面先規定限一件手提, 係香港上機帶兩件手提絕無問題.
winston 發表於 2007-12-23 04:37 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2007-12-22 20:10 發表

係, 而且要由電腦袋中拎出來分開過...

總之D security 見你帶電腦袋或者公事包, 就會先問你有冇laptop 係裹面
art0925 發表於 2008-1-3 04:39 | 顯示全部樓層
US, everytime need to take off shoes, belt, and large coat...even in places like kansas city, they have to do it, it's TSA req....i travel alot within continental US, and got used to it lu

原帖由 neosan 於 2007-12-21 20:40 發表

英國D機場, 無論你去邊, 呢種係統一既security check
香港去邊都要分開check laptop, 但唔使除鞋

italy, germnay同france既security都好求其..我個袋有>100ml既水都無理我..
UK出左5次境都無捉.. ...
e
art0925 發表於 2008-1-3 04:40 | 顯示全部樓層

US only one too, some flight, especially small jets= none.

原帖由 winston 於 2007-12-23 04:33 發表

係英國機場方面先規定限一件手提, 係香港上機帶兩件手提絕無問題.
epsilon 發表於 2008-1-5 03:20 | 顯示全部樓層
我想問如果我拎一個手提袋, "咩"一個背囊, 帶多一部手提電腦,
o係英國機場出境, 咁有冇問題?
 樓主| neosan 發表於 2008-1-5 10:21 | 顯示全部樓層
原帖由 epsilon 於 2008-1-5 03:20 發表
我想問如果我拎一個手提袋, "咩"一個背囊, 帶多一部手提電腦,
o係英國機場出境, 咁有冇問題?

有..

手提袋計一個, 背囊計一個, 手提電腦袋亦計一個
(但係單係一部手提電腦唔當一個)

但你總共只可帶一佪手提行李
Ken_Dy 發表於 2008-1-5 16:06 | 顯示全部樓層

原帖由 neosan 於 2008-1-5 10:21 發表

有..

手提袋計一個, 背囊計一個, 手提電腦袋亦計一個
(但係單係一部手提電腦唔當一個)

但你總共只可帶一佪手提行李

由星期一開始, 呢個situation會放寬
http://www.cathaypacific.com/cpa/zh_INTL/helpingyoutravel/traveladvisories?refID=0df1c7e289e37110VgnVCM10000010d21c39____

倫敦希斯路機場手提行李限制由2008年1月7日起,從英國出發或經由英國轉機的旅客可攜帶一件額外的私人物品*通過保安檢查。

除此以外,乘搭頭等或商務客艙的旅客可攜帶一個摺起來不超過20厘米 (8吋) 厚的西裝袋,或一個不超過20厘米 (8吋) 厚的軟手提包登機。

* 私人物品包括錢包、公事包、手提電腦或嬰兒用品袋。

手提電腦若置於小背包或薄公事包內,可視為一件私人物品;但若手提電腦置於較大型及較重的電腦袋或公事包內,則視作一件手提行李。