hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [外連]港鐵招請東鐵線,輕鐵及巴士司機
開啟左側

[外連]港鐵招請東鐵線,輕鐵及巴士司機

JU6861 發表於 2008-2-21 01:35 | 顯示全部樓層

其實只是負責駕駛,而且東鐵用ATO,點解要HKCEE五科合格?
但係巴士只需中三程度
kmb3asv141 發表於 2008-2-21 02:36 | 顯示全部樓層
份工18個月contract我本來想試apply下

最弊係我CE前已經去坐外國讀書

AVW56 發表於 2008-2-21 16:44 | 顯示全部樓層
原帖由 JU6861 於 2008-2-21 01:35 發表
其實只是負責駕駛,而且東鐵用ATO,點解要HKCEE五科合格?
但係巴士只需中三程度

邊有得問點解架......
你而家走出街, 搵返D普普通通的文員工, 或者SALES
都要5科合格啦, 呢個, 都可以話係最低要求啦

講真心話, 會考5科合格, 我覺得呢個標準合適
5科合格, 難度真係唔太高囉, 而家又唔係要5條A
就算唔係5科合格, 街請人都要最起碼中英數3科合格啦

你所講, 巴士車長與 TO, 點解入職條件唔一樣
好簡單, 你都識講用ATO啦, 但係萬一有事, 要人手楂列車
仲有, 鐵路比巴士, 應用英文的機會點都會高一D
所要求的臨場應對亦比楂巴士為高

我敢講, 就算有人5科合格, 但肥英文
佢肯定都做唔成TO
teddybus 發表於 2008-2-21 17:45 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb3asv141 於 2008-2-21 02:36 發表
份工18個月contract我本來想試apply下

最弊係我CE前已經去坐外國讀書

其實我估你有番同HKCEE equal status 既 certificate 應該都可以apply 卦...
當然, 值唔值得為一份唔討好既工放棄個邊既生活係另一回事啦.....
大聲公 發表於 2008-2-22 02:25 | 顯示全部樓層
無野呀嘛.....
去年請tarin opeator,o岩o岩無幾耐之前又請captain,
而家又再搞到要罕有咁向外請人

唔通港鐵真係走左咁多人?!
小弟有7科合格,工作經驗唔係咁夠
好想做列車司機的我當然有上網apply到啦,
不過都唔抱太大期望....
批評別人前,應檢討自己
tonio 發表於 2008-2-22 02:31 | 顯示全部樓層
原帖由 大聲公 於 2008-2-22 02:25 發表
無野呀嘛.....
去年請tarin opeator,o岩o岩無幾耐之前又請captain,

不過都唔抱太大期望 ...

有人唔撈都唔出奇, 特別係後生,
搵得一萬左右, 但就捱更抵夜, 返早隨時要三四點起身,
收夜又可以一點鐘打後, 早夜更轉得非常密, 又唔係特
別多假, 出手低, 留唔住人係意料中事.
大聲公 發表於 2008-2-22 02:50 | 顯示全部樓層

原帖由 tonio 於 2008-2-22 02:31 發表

有人唔撈都唔出奇, 特別係後生,
搵得一萬左右, 但就捱更抵夜, 返早隨時要三四點起身,
收夜又可以一點鐘打後, 早夜更轉得非常密, 又唔係特
別多假, 出手低, 留唔住人係意料中事. ...

但係都好過我而家份工要捱夜,
連七千蚊一個月都無呀....

我最大興趣就係駕駛鐵路(唔係講假)
所以我就見呢份工最低只要CE5科合格,
月入有差唔多一萬蚊先至咁想做
批評別人前,應檢討自己
johnkwok 發表於 2008-2-22 15:00 | 顯示全部樓層
原帖由 大聲公 於 2008-2-22 02:25 發表
無野呀嘛.....

不過都唔抱太大期望 ...

東鐵要請人,主要原因係因為同前地鐵睇齊
削減左員工既工時
由以往每周45小時減至42小時
至出現「需要大量請人」呢個情況出現
barking 發表於 2008-2-22 19:30 | 顯示全部樓層
我自己睇,再加朋友的經驗,呢份工無論要求、工性、月薪等,同高級食Q差不多。
食Qon-duty時同上級講聲都可以行開一下。

真係有點怕「港鐵列車司機」呢個position會變成一個training center形式運作
即係好似做馬會咁, 好多人想做, 好多人入左去, 做無耐又好多人走......來來去去成個部門只得幾個老鬼係長磨
AVW56 發表於 2008-2-22 22:40 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2008-2-22 19:30 發表
我自己睇,再加朋友的經驗,呢份工無論要求、工性、月薪等,同高級食Q差不多。
食Qon-duty時同上級講聲都可以行開一下。

真係有點怕「港鐵列車司機」呢個position會變成一個training center形式運作
即係好似做馬會咁,  ...

其實, 都唔駛"擔心"呢個情況

單睇呢個咁 "優厚" 的待遇, 加埋某幾個news group中員工們的種種不滿控訴
而家大概可得知往後的情況, 真係會如你所言般