hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [外連]港鐵招請東鐵線,輕鐵及巴士司機
開啟左側

[外連]港鐵招請東鐵線,輕鐵及巴士司機

barking 發表於 2008-2-22 23:40 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2008-2-22 22:40 發表

其實, 都唔駛"擔心"呢個情況

單睇呢個咁 "優厚" 的待遇, 加埋某幾個news group中員工們的種種不滿控訴
而家大概可得知往後的情況, 真係會如你所言般 ...

如果培訓制度和系統做得好. 呢個 position 真係可以請part-time, 時薪$48+night bonus, 應該都大把人做,
在會展搞個招聘會晨早六點排隊排到出港灣道再塞爆個會展都有可能.
又正正岩晒求學時期的大專學生哥(電車仔), 學餘時間渣番三四轉, 咁就賺到兩三百蚊一日幫補學費都咪話唔筍~!
AVW56 發表於 2008-2-22 23:57 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2008-2-22 23:40 發表

如果培訓制度和系統做得好. 呢個 position 真係可以請part-time, 時薪$48+night bonus, 應該都大把人做,
在會展搞個招聘會晨早六點排隊排到出港灣道再塞爆個會展都有可能.
又正正岩晒求學時期的大專學生哥(電車仔 ...

係就唔拘呀

但問題係, 鐵路公司又願唔願意, 花費咁多人力物力
去培訓一d part time員工, 去擔任駕駛鐵路這重責呢?
加上, 此舉其實不太符合成本效益,
而且在現時有關職位流失率極高的情況下
你所提的制度, 恐怕短期內難以見到

再者, 社會聲音, 又是另一關
當外界得知鐵路公司請d年齡二十左右的大學生得閒part time "楂兩轉" 的時候
恐怕又會有什麼鐵路公司莫視乘客性命的言論出現

你的提議係好, 但恐怕出台機會什難
既然係咁, 我就建議港鐵不如好似政府咁
每年暑假開設部分臨時職位, 如站務員, 熱線接線生, 什至物業部文員等
比本港一d專上學府的學生申請
一黎學生可取工作經驗, 二黎港鐵又可盡社會責任, 一舉兩得
barking 發表於 2008-2-23 00:01 | 顯示全部樓層
原帖由 tonio 於 2008-2-22 02:31 發表

有人唔撈都唔出奇, 特別係後生,
搵得一萬左右, 但就捱更抵夜, 返早隨時要三四點起身,
收夜又可以一點鐘打後, 早夜更轉得非常密, 又唔係特
別多假, 出手低, 留唔住人係意料中事. ...

陰謀論:
MTR想搞自動化好耐。又唔知搵咩借口去cut呢個TO positions, 咁咪出呢種 "軟手段" 囉, step by step咁黎:
1.未請夠人
2.日日唱通街登報登網請人
3.跟住就話請唔到人
4.另自己出手低留唔住人
然後又再登報(回到step 2)......如此類推, 終而復始
最後就可以名正言順公佈--TO不合時宜; 後生一輩唔願做 (即係好似酒樓推點心車咁), 招聘出現困難, 要加快研究自動化, 最後就terminate, 直頭剷除呢個position, 列車自動化萬歲!!
gn3509 發表於 2008-2-23 00:53 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2008-2-22 23:57 發表

係就唔拘呀

但問題係, 鐵路公司又願唔願意, 花費咁多人力物力
去培訓一d part time員工, 去擔任駕駛鐵路這重責呢?
加上, 此舉其實不太符合成本效益,
而且在現時有關職位流失率極高的情況下
你所提的制度, 恐怕短 ...

印象中九鐵以前响暑假真係會請暑期工的
今期流行:690是原罪
DIH 發表於 2008-2-23 17:14 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2008-2-23 00:01 發表

陰謀論:
MTR想搞自動化好耐。又唔知搵咩借口去cut呢個TO positions, 咁咪出呢種 "軟手段" 囉, step by step咁黎:
1.未請夠人
2.日日唱通街登報登網請人
3.跟住就話請唔到人
4.另自己出手低留唔住人
然後又再登報 ...

這是我問MTR的問題:
如果第時又有個嚴金鐘、嚴灣仔、嚴觀塘、嚴旺角、嚴上水、嚴沙田、嚴元朗......唔知部電腦會怎樣做呢?
LRT1027 發表於 2008-2-23 20:39 | 顯示全部樓層
今日搭輕鐵(車廂編號 1009),
駕駛室向車箱既玻璃窗貼上東鐵線列車司機
及見習輕鐵司機既招聘告示,
並於 26/2(星期二) 於西鐵線元朗站進行招聘日

印像中以前在輕鐵貼的招聘告示只局限於巴士司機

HKMTR_A140 發表於 2008-2-23 22:04 | 顯示全部樓層

原帖由 LRT1027 於 2008-2-23 20:39 發表
今日搭輕鐵(車廂編號 1009),
駕駛室向車箱既玻璃窗貼上東鐵線列車司機
及見習輕鐵司機既招聘告示,
並於 26/2(星期二) 於西鐵線元朗站進行招聘日

印像中以前在輕鐵貼的招聘告示只局限於巴士司機 ...
唔係只局限於巴士司機,耐唔耐都有輕鐵司機的,不過好多時都係請巴士司機咁解

以前九鐵反而著重工作經驗,學歷唔係十分著重,所以多工作經驗都可以博一鋪,但地鐵就完全相反,反而著重學歷,工作經驗唔係十分著重,如果唔到佢既基本學歷要求,就算你經驗豐富,成功率都好低...

昨日睇方向報都見到港鐵登大篇幅請人
AVW56 發表於 2008-2-23 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2008-2-23 17:14 發表

這是我問MTR的問題:
如果第時又有個嚴金鐘、嚴灣仔、嚴觀塘、嚴旺角、嚴上水、嚴沙田、嚴元朗......唔知部電腦會怎樣做呢?

部電腦應該就唔識同中心講話係火警
只係報告有故障, 之後煞停列車, 係隧道內燒車等 "救援"
乘客齊齊變燒豬
ArnoldC 發表於 2008-2-24 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2008-2-23 22:47 發表

部電腦應該就唔識同中心講話係火警
只係報告有故障, 之後煞停列車, 係隧道內燒車等 "救援"
乘客齊齊變燒豬

乘客按緊急制,
列車自動停車,
後車即刻追上來「過火」

晌控制室知道發生咩時已經...

又或者實行「直飛下站」制(全世界大部分地鐵系統都係有咩照行到下站先算)
晌北大嶼山舞火龍舞到返青衣
3ad150 發表於 2008-2-24 12:09 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2008-2-24 00:11 發表

乘客按緊急制,
列車自動停車,
後車即刻追上來「過火」

晌控制室知道發生咩時已經...

又或者實行「直飛下站」制(全世界大部分地鐵系統都係有咩照行到下站先算)
晌北大嶼山舞火龍舞到返青衣 ...

你認為MTR真係夠膽在LAR玩無人駕駛嗎?
即使DRL,雖然話是用無人駕駛.
其實是有職員跟車.
有人話AD309就快換走.