hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 甘泉快將公佈新航點詳情
開啟左側

甘泉快將公佈新航點詳情

rickywk 發表於 2008-4-9 16:49 | 顯示全部樓層

Budget Airlines面對高油價只係一條單程路
68A 發表於 2008-4-9 17:09 | 顯示全部樓層
lam926 發表於 2008-4-9 17:31 | 顯示全部樓層
原帖由 AV115 於 2008-4-9 11:35 發表
真可惜...
其實甘泉有冇同財團洽談收購呢?
話晒甘泉做起左個 brand name,係掙在唔夠錢捱呢段油價高、美金低既非常時期 je...
我記得教過我 econ 既 professor 講過,大航空公司好多都有大量資金投入做油價同風險對沖,相信 ...

冇錯,其實甘泉有一套投資同發展策略,但衰就衰在o係呢段時期,
同埋我略為覺得佢買飛機買得太快
d錢岩岩番到又買左先 最後搞到兩頭唔到岸又唔夠錢cover
andrewyl 發表於 2008-4-9 17:43 | 顯示全部樓層

CX 已 出 新 聞 稿 協 助 受 影 響 的 甘 泉 航 空 旅 客 :

http://www.cathaypacific.com/cpa/zh_HK/offerspromotions/offerdetails?refID=e102c3ed9cc29110VgnVCM10000010d21c39____

特惠票價
持有甘泉航空機票的合資格人士,可以單程特惠票價港幣2,500元(另加相關費用,見註1),
購買國泰航空香港往倫敦或香港往溫哥華的經濟客位機票。特惠票價只適用於致電國泰熱線的受影響甘泉航空旅客,並須以信用卡付款。

資格
持有甘泉航空公司2008年4月9日至4月23日(包括首尾兩天)香港前往倫敦,或香港前往溫哥華已確認機票的旅客,須提供旅遊證件核實。

持有甘泉航空已確認機票的旅客,可致電國泰航空設立的特別服務熱線 2747 6181
查詢計劃詳情。熱線已即時啟動,並24小時運作,直至另行通知為止。

註:
1. 相關稅項及費用包括燃油附加費(518港元)及機場 / 政府稅(153港元)。
kychung 發表於 2008-4-9 18:12 | 顯示全部樓層
原帖由 Seiko 於 2008-4-9 16:37 發表
甘泉對員工同乘客都唔算刻薄, 呢方面絕對比其他公司好得多.

可惜呢間公司實在"太天真太傻", 營運同財政方面都有好多潛在問題,
睇返一篇舊文, 呢d問題仲要係在公司成立之初已經預見到:
http://www.hkitalk.net/HKiTa ...

估唔到我響05年貼ge文都俾人挖番出黎

不過而家睇番轉頭
我都係維持番其中一個觀點
就係開始果時資本唔係多
買機不如租機(左手交右手果種唔計)
俾番一定彈性俾自己

hkbw 發表於 2008-4-9 19:23 | 顯示全部樓層
原帖由 lam926 於 2008-4-9 17:31 發表

冇錯,其實甘泉有一套投資同發展策略,但衰就衰在o係呢段時期,
同埋我略為覺得佢買飛機買得太快
d錢岩岩番到又買左先 最後搞到兩頭唔到岸又唔夠錢cover ...

我反而有d興趣呢個多兩個星期發生左d咩事.,..
佢蝕就唔駛講, 但問題在於佢投資個方面無啦啦做乜突然support唔到...

唔通係做年度結算時發現左d特別野?!
殺雞焉用牛刀?!
Ken_Dy 發表於 2008-4-9 19:56 | 顯示全部樓層

原帖由 andrewyl 於 2008-4-9 17:43 發表
CX 已 出 新 聞 稿 協 助 受 影 響 的 甘 泉 航 空 旅 客 :

http://www.cathaypacific.com/cpa/zh_HK/offerspromotions/offerdetails?refID=e102c3ed9cc29110VgnVCM10000010d21c39____

特惠票價
持有甘泉航空 ...

國泰加開兩班機疏導學生
航班編號 / 日期
出發
(當地時間)
抵達
(當地時間)
CX2353 / 4月11日
HKG 0120
LHR 0705
CX2353 / 4月13日
HKG 0110
LHR 0655

註:上述航班仍有待政府審批。

到左LHR之後應該會做ferry flight返HKG

kychung 發表於 2008-4-9 20:00 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2008-4-9 19:23 發表
我反而有d興趣呢個多兩個星期發生左d咩事.,..
佢蝕就唔駛講, 但問題在於佢投資個方面無啦啦做乜突然support唔到...

唔通係做年度結算時發現左d特別野?! ...

我覺得如果馬後炮咁講
響佢臨時取消同馬航ge交易果時已經有D野
hkbw 發表於 2008-4-9 20:00 | 顯示全部樓層
原帖由 Ken_Dy 於 2008-4-9 19:56 發表

國泰加開兩班機疏導學生
航班編號 / 日期出發
(當地時間)抵達
(當地時間)CX2353 / 4月11日HKG 0120LHR 0705CX2353 / 4月13日HKG 0110LHR 0655
註:上述航班仍有待政府審批。 ...

要睇heathrow俾唔俾佢地落.
反而有d興趣知CX係邊度拉到兩部機出來飛一個單過去倫敦..
會唔會順手做埋包機載埋甘泉既STAFF返來?!

咁樣飛一飛, 真係益左CX, 當係放舊錢做下PR..
再諗下, 六時仲未SOLVE到個問題就大鑊了, 迫死都似..

殺雞焉用牛刀?!
Ken_Dy 發表於 2008-4-9 20:03 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2008-4-9 20:00 發表

要睇heathrow俾唔俾佢地落.
反而有d興趣知CX係邊度拉到兩部機出來飛一個單過去倫敦..
會唔會順手做埋包機載埋甘泉既STAFF返來?!

咁樣飛一飛, 真係益左CX, 當係放舊錢做下PR..
再諗下, 六時仲未SOLVE到個問題就大 ...

LGW仲有隻O8 744係度, 可能都會做ferry flight載班crew返黎

唔知YVR果邊可以點喇

有d crew當初係oasis撬cx既....我唸班staff實後悔,,, 前路茫茫