hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 甘泉快將公佈新航點詳情
開啟左側

甘泉快將公佈新航點詳情

AV115 發表於 2008-4-10 00:46 | 顯示全部樓層

咁十億又的確唔係一個大數。
我相信一定會有人想買 oasis,只要一買,為左未來形象著想,一定會退票俾客。
反而係之後既 oasis 服務倒退兼加價就走唔甩喇。睇黎第時可能要變變經營策略,例如避免同 cx 硬碰硬,改而專攻較少航空公司直飛既路線,咁間航空公司先買得有價值。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Wright---AVW16 + 1 我很讚同

查看全部評分

CardCaptor 發表於 2008-4-10 00:55 | 顯示全部樓層
原帖由 AV115 於 2008-4-10 00:46 發表
我相信一定會有人想買 oasis,只要一買,為左未來形象著想,一定會退票俾客。
反而係之後既 oasis 服務倒退兼加價就走唔甩喇。睇黎第時可能要變變經營策略,例如避免同 cx 硬碰硬,改而專攻較少航 ...

加價就無可厚非
但服務倒退就不希望有了...
(現在"海航系"公司的服務質素如何?)
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
orange 發表於 2008-4-10 01:04 | 顯示全部樓層
原帖由 AV115 於 2008-4-10 00:46 發表
反而係之後既 oasis 服務倒退兼加價就走唔甩喇。睇黎第時可能要變變經營策略,例如避免同 cx 硬碰硬,改而專攻較少航 ...

加價就一定會,至於航線之前甘泉囉左唔少航權,飛美國澳洲英國
共有十多條可載貨載客既right,唔多唔少又會同國泰競爭,不過新
甘泉要爭既應該係點樣係服務水準上嬴對手,而不是價格競爭,因
為燒銀錢只可燒一年半載,長遠應該係服務取勝對手
gordon 發表於 2008-4-10 01:14 | 顯示全部樓層

果四隻B747-400其實值唔值十億呢?

我都相信甘泉有人會買, 如果佢手上有咁多航權, 又已經有固定客量的話.

問題就係依家咁樣窒一窒, 班客仔仲會唔會對佢有信心? 同埋香港經營廉價航空公司的空間實在不大, 首先成本削減的空間不大, 因為香港冇廉航的航廈, 停泊費冇得慳, 人工又冇得慳, 若遇上需要特別扶助的乘客, 外判的地勤服務費更加冇得慳, 而且像甘泉呢種飛長途的公司, 餐飲成本相信和一般航空公司差無幾(因為佢就算冇免費小食都要供應免費的正餐, 而且一程機中, 省卻免費小食的成本相信幫助不大, 假設佢一程機400個客, 每人拎一個杯麵, 假設每個來貨五蚊, 成本共2000蚊, 甘泉一個杯麵賣15蚊, 當佢400個客入面有一半人買, 收入3000元, 扣除成本1000蚊, 有2000蚊多左, 計番400客, 每人平均賺得果5蚊, 但一張機票的價格卻是別人的二份之一, 人地4000蚊, 佢就2000蚊, 少收成2000蚊一個客, 根本冇得玩.), 而且國際油價不斷上升, 令廉價航空公司難以生存.

甘泉首飛之初, 創辦人在《天使心》月刊中分享「我要做老虎」, 並指出首飛觸礁是神跡(因為經此一役, 令甘泉聲名大噪, 從而省掉數百萬元宣傳費), 估不到呢隻老虎最後不但惡不了, 還倒下了.

相信牧師夫婦都是良心之人, 佢地會為乘客退票掛......
(我會為此祈禱)

當年甘泉由一對牧師夫婦創立, 不知現在欲收購者, 又會唔會出現神職人員? 如果海航買起佢, 唔知又會唔會同已有的香港航空/香港快運合併呢?

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
DM9172 發表於 2008-4-10 01:18 | 顯示全部樓層
原帖由 CardCaptor 於 2008-4-10 00:55 發表

加價就無可厚非
但服務倒退就不希望有了...
(現在"海航系"公司的服務質素如何?)

上次搭香港快運d 服務都幾好,
kychung 發表於 2008-4-10 02:12 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2008-4-10 01:14 發表
如果海航買起佢, 唔知又會唔會同已有的香港航空/香港快運合併呢?

會唔會就唔知
不過如果係ge話亦都make sense
因為似乎香港航空同香港快運呢兩個brand都唔多響
整合做一個brand響宣傳上或者比較好做

到時統一叫香港航空
加埋背景正確
根正苗紅
名正言順做埋flag carrier都仲得
當然我唔希望到時仲係以"血淚"示人啦

AVD1 發表於 2008-4-10 07:05 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2008-4-10 01:14 發表
果四隻B747-400其實值唔值十億呢?

我都相信甘泉有人會買, 如果佢手上有咁多航權, 又已經有固定客量的話.

問題就係依家咁樣窒一窒, 班客仔仲會唔會對佢有信心? 同埋香港經營廉價航空公司的空間實在不大, 首先成本削 ...

所以昨日我就問 CX 會唔會有機會買起 Oasis

1. 小左對手 (就算將來海南真係買起左, 一樣對 CX 做成威脅)
2. 航權 - 雖則大家都有有 倫敦及溫哥華
但係 Oasis 仲有一部份歐洲地方 (CX 應該冇)
3. 十傯對 CX 應該仲可以應付 (不過佢係上市公區就可能麻煩小小) ~

PS. 如果 OASIS 起去年上市
咁清盤仲會唔會發生呢 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
cruisesnet 發表於 2008-4-10 08:00 | 顯示全部樓層
原帖由 CardCaptor 於 2008-4-9 22:51 發表

調轉問:
現在整間公司的資產夠不夠填返十億負債?

十億係蝕, 而吾係負債
p.s. 5架機都起碼值4-5億la
CardCaptor 發表於 2008-4-10 08:37 | 顯示全部樓層
原帖由 cruisesnet 於 2008-4-10 08:00 發表

十億係蝕, 而吾係負債
p.s. 5架機都起碼值4-5億la

啊...弄錯了~~
不過負債應該都有不少

5架機都應該不是O8的資產
不過那"擁有者"有無一同清盤就不知了...
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
cruisesnet 發表於 2008-4-10 10:57 | 顯示全部樓層

5架機不是O8的資產, 但係係佢既子公司(應該係100% owned tim)
o8清盤, 佢手上子公司既股權都會當assets去還債,
i.e. d機都係會比creditor沒收