hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [討論]甘泉的生存空間
開啟左側

[討論]甘泉的生存空間

ka 發表於 2008-4-26 14:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

究竟係香港容納唔到新航空公司? 定係甘泉定位錯左呢? 又或者係經營手法有問題呢?
先申報利益, 我唔係甘泉既員工, 亦都未曾乘坐過甘泉的人。
年多前, 甘泉以破天方, 一個平字既飛長途形式出現係香港,
年多後, 因為損失「慘重」而結業, 甘泉係香港係唔係無生存空間呢?
前KMB員工家屬 發表於 2008-4-26 14:56 | 顯示全部樓層
我覺得咁泉應該更加多點收費渠道, 減少開支

例如賣飛機餐, 如果簡單一點, 賣杯面小食等等都可以賣

甘泉應該要向外國的easyjet等等, 真係好cheap的airline學下野

人家水都不包要飲的話, 俾錢買, 行李寄艙要令外收費, 每人限帶某個

重量的行李上機等等, 人少寄艙的話, 可以利用那些空間做貨運生意

長遠計, 甘泉應該自己賣票, 不用跟旅行社拆賬, 最多在機場開counter

做check in時賣下後補位, 所有機票律在網上發售, 或者在自己office賣

如果商務位人少坐, 應該每班機只設少量商務, 大部份座位改為經濟客位

在機場泊位方便, 不要再使用15號閘了, 因為15號閘好貴, 應該停在outer

bay, 要坐車出出面, 仲有在機場不要讓商務或部份經齊位的乘客去候機室

以上種種方法, 全部都是開源截流的, 但甘泉的致命傷是油價貴, 以及在香港

只得一個機場, 人家外的cheap airline可以在細機場降落, 甚麼有幾個細機場

揀, 有得揀, 您先係老闆, 但甘泉在香港就無得揀.

有冇其他板友想其他方法
板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
 樓主| ka 發表於 2008-4-26 15:35 | 顯示全部樓層
先不好意思,討論前沒有提出自己既看法。版友提到easyjet一類既做法,
其實香港都可以學到的。不過版友提到兩大點,的確係香港中小型航空公
司既難題,一係油貴、二係機場貴。個人覺得,香港人如果去大排檔食野
,係唔會介意大排檔既環境。係呢個論點上,甘泉就好似以一個大排檔既
價錢,提供緊酒樓(並非酒店)既服務。咁就死得啦!如果有日大家去老
麥食漢堡包,之後有個麥記既靚女姐姐埋你同你落單,一係就嚇死你,一
係你就會即時睇下一個漢堡包一個幾多錢。
ArnoldC 發表於 2008-4-26 16:55 | 顯示全部樓層

但係外國LCC一律係飛短途線。

如果Oasis翻身後連飲水都要錢,
咁大頭蝦/無錢果D客咪死得?
neosan 發表於 2008-4-26 17:34 | 顯示全部樓層
easyJet的hand carry係無上限的

還可以學ryanair, check in 要錢, 寄倉要錢, 食野/飲水要錢
easyJet既優先上機要錢, 打電話訂飛要錢, 用credit card俾錢要錢
Seiko 發表於 2008-4-26 18:58 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 2008-4-26 16:55 發表
如果Oasis翻身後連飲水都要錢,
咁大頭蝦/無錢果D客咪死得?

坐得飛機點都要有咁上下錢,
同埋冇理由身上連一d錢都唔帶掛...冇現金都有信用卡吧.
kychung 發表於 2008-4-26 20:53 | 顯示全部樓層

原帖由 Seiko 於 2008-4-26 18:58 發表
坐得飛機點都要有咁上下錢,
同埋冇理由身上連一d錢都唔帶掛...冇現金都有信用卡吧.

我反而覺得問題在於
對長途機黎講
呢D額外收費對一張機票ge價錢黎講都唔多得去邊
如果呢D要分開俾錢(有好多項目其實都走唔甩要俾錢)
唔見得可以增加收入
反而只係俾人覺得小家
倒不如直接將呢D收費加番落機票錢度
前KMB員工家屬 發表於 2008-4-26 23:20 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2008-4-26 20:53 發表

我反而覺得問題在於
對長途機黎講
呢D額外收費對一張機票ge價錢黎講都唔多得去邊
如果呢D要分開俾錢(有好多項目其實都走唔甩要俾錢)
唔見得可以增加收入
反而只係俾人覺得小家
倒不如直接將呢D收費加番落機票錢度 ...

我都同意您的講法, 唔好俾人覺得有小家的感覺, 但

話明是cheap airline, 甚麼都講錢, 唔講錢, 佢點賺錢

或者可以按照您所講, 將那些收費列入機票錢, 但在

買機票時出定張important notice俾乘客知, 同乘客

"約法三章", 話明那些包, 那些不包, 例如每人只有1枝水

5格廁紙, 每人限去一次大便等等 (講下笑), 如果要額外

使用的話, 就要俾錢
板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
 樓主| ka 發表於 2008-4-27 00:54 | 顯示全部樓層
又見到幾個新論點,其實甘泉既平機票唔係無得搞,
不過真係要係買機票果時列明收費項目,大家都坐過
飛機,心入面總會覺得我俾左錢係咩野都包。唔好意
思,依家有張清單列明咩野係會收費,咩野係包埋既
。其次係賣機票公司自己做番會好過交俾人做。
AVD1 發表於 2008-4-27 03:21 | 顯示全部樓層

我自己覺得
Oasis 大可以賣機票時
有幾個 Choice

例如
- 只有機票 (如 $ 1,990)
- 機票 + 寄艙 (如加 $ 500)
- 機票 + 寄艙 + 膳食 (再加 $ 1,000)

等等

另外, 我認為 Oasis 將自己訂為做長途線
無可能連水都唔比
我就覺得頂多每人比一支 700ml o既 水已經好夠 ~

Business Class 方面
冇人坐, 不如再整小 D 位, 比 經濟 好過

PS. 認同唔好用 Gate 15
大可以用 Gate 8 等個 D

我認為機票都已經平比你
應該都可以接受 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1