hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [討論]甘泉的生存空間
返回列表 發新帖
開啟左側

[討論]甘泉的生存空間

yuenpo 發表於 2008-4-27 07:30 | 顯示全部樓層

講下呢類分開收費絕對可以好賺過機票本身

假設:七月由三藩市去紐約,坐 UA
機票:約 $431
寄第二件行李: $ 25 一程一件
上機肚餓,買 snack box: $ 5

Total 附加費: 30 單程, 60 來回

Total cost for me = 490
呢D附加收費佔的% = 12.2%
FBI2 發表於 2008-4-27 09:56 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2008-4-26 23:20 發表

我都同意您的講法, 唔好俾人覺得有小家的感覺, 但

話明是cheap airline, 甚麼都講錢, 唔講錢, 佢點賺錢

或者可以按照您所講, 將那些收費列入機票錢, 但在

買機票時出定張important notice俾乘客知, 同乘客

"約 ...

我都覺得好奇怪,早前搭OASIS去英國時,所享用的服務基本上同搭國泰冇大分別(有2個分別既:中途肚餓叫NOODLE要
15HKD同埋去唔到希斯路).
不過,價錢係國泰既一半.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| ka 發表於 2008-4-27 12:20 | 顯示全部樓層
於是乎就出現在好多人去搭但係無錢賺既情況啦!
其實甘泉好多地方都係自己最衰自己,點解會無人
肯再投資,相信依然有好多原因。牧師或者太執著
係某d地方啦!
hksf 發表於 2008-4-27 14:04 | 顯示全部樓層

熱狗價錢, 冷馬服務
飛longhaul, 好多in-flight service 都冇得慳
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
ksmbh 發表於 2008-4-28 01:02 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2008-4-27 09:56 發表

我都覺得好奇怪,早前搭OASIS去英國時,所享用的服務基本上同搭國泰冇大分別(有2個分別既:中途肚餓叫NOODLE要
15HKD同埋去唔到希斯路).
不過,價錢係國泰既一半. ...

係呀oasis真係好抵,
行李超重成十公斤都唔收charge.
epsilon 發表於 2008-4-28 06:04 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2008-4-28 01:02 發表
係呀oasis真係好抵,
行李超重成十公斤都唔收charge.

BA一樣係限23KG但32KG以下都唔會收surcharge(年尾開始會收)。
kefreak7172 發表於 2008-4-28 09:04 | 顯示全部樓層

如果甘泉要成功,我覺得......

首先:機隊方面.. 要租機
其實有吾少租機公司 (eg. IIFC) 會租77W、A346、A343嘅客機
呢D機比747慳油,又可以飛遠D
到賺夠錢先再買新機,個人覺得呢個方法最好

第二:航線方面
LON / YVR係會殺死你嘅...
要開一D淨係得甘泉一個嘅航線,又或者供不應求嘅航線
例如 YYZ (得AC同CX,但係Toronto勁多華人喎)、ORD (得UA)、MAN (冇直航)
而要好似以前咁,同HX/UO或其他regional airlines合作
有轉機客會方便好多

第三:服務方面 - 經濟倉
兩餐 (或 三,YYZ / ORD好長途)(餐包括 一種非水嘅飲料) 、免費水啡茶
其他飲料/小食就要俾錢
因為講真,搭飛機都係transport,冇果汁汽水吾哂死嘅
座椅要舒適、夠闊,呢樣長途機好緊要
IFE就有大電視、audio
可以設有portable IFE俾D人租用
以我所知,好多人有都吾睇嘅
搭得廉價嘅人,都吾應該有咁的要求,有要求嘅未搭大公司lor
況且,搭飛樣ja ma,又吾係要死
而上述嘅嘢買票時都可以預訂,好似special meal咁
預訂左飲料/小食嘅人可以有張券黎喺機用
IFE就可以好似special meal咁送~
行李方面買票時可以俾你揀
例如 一件寄倉就平D  兩件就貴D

第四:服務方面 - 商務倉
呢個係每班機嘅主要收入來源,所以一定要提供大公司有嘅嘢
lounge、flat bed、3 course meal、飲料/小食 etc etc要提供哂
不過商務客未必會揀搭廉價,所以要有frequent flyer program配合
另外吾可以有太多商務位,因為初期客量會有吾穩定
最好只提供30>個位~

可以增設premium economy
提供full economy service同埋比economy闊D嘅位

我唸大慨係咁樣啦..
可以請少D員工,人工高就一定嘅~
飛躍晴空 更臻完美
 樓主| ka 發表於 2008-4-28 09:42 | 顯示全部樓層
咦!之前呢我一路都以為甘泉係租機架,哈哈!
加上其實都已係廉價航空,商務客位有無需呢?
或者全經濟客位,但係加闊d位可能仲好啦!

航線方面,英國、加拿大什至澳洲都會好多人去
既地方,要怪既係甘泉係當地既「小」機場無好
好做好安排,就算無合作既公司係當地給予方便
,都可以派孩小冊子教人係當地點做嘛!

服務方面,都係果句啦!服務太好喇,既然係廉
價航空公司,俾番最基本既野咪可以囉!我相信
就算講究既香港人都會明白咩野叫一分錢一分貨
既道理,小食既野,如果我習慣左既,咪自己帶
囉!最多係問空姐幫我叮叮個杯麵(狂想中),
哈哈!
AVD1 發表於 2008-4-29 10:50 | 顯示全部樓層
原帖由 kefreak7172 於 2008-4-28 09:04 發表
如果甘泉要成功,我覺得......

首先:機隊方面.. 要租機
其實有吾少租機公司 (eg. IIFC) 會租77W、A346、A343嘅客機
呢D機比747慳油,又可以飛遠D
到賺夠錢先再買新機,個人覺得呢個方法最好

第二:航線方面
LON / YVR係會殺 ...

A346 比 747 慳油 ?

聽聞 A340 系列用油量好似高過 747 的 (有錯請指) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1