hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 遲來消息 -- JR 北海道今年內取消所有道內夜行列車 ...
開啟左側

遲來消息 -- JR 北海道今年內取消所有道內夜行列車

cky 發表於 2008-5-24 02:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.jrhokkaido.co.jp/press/2008/080418-1.pdf

所以今年的夏季臨時列車表中, 已經再沒有利尻了
オホーツク晌三月尾開出最後一班後, 同樣也不動聲色地消失了
至於まりも, 則行埋今年八月三十一日為止...

想不到去年呢個時候計劃去北海道時
仲諗緊值唔值得搵一晚坐利尻號入稚內
估唔到, 咁就成為了第一次/最後一次...
DF11 發表於 2008-5-24 09:33 | 顯示全部樓層
我6月頭仲會去玩14日JR Pass, 就係因為cut了稚內的夜車,
搞到去唔到稚內了 (日間坐5粒鐘火車太浪費時間, 來回既話仲要10粒鐘)
 樓主| cky 發表於 2008-5-24 17:49 | 顯示全部樓層
所以上次我去稚內, 就係先留晌旭川
雖然車就係同一班, 但係至少可以減左約一小時半的車程

自從將利尻改為夏季臨時列車,
再經過去年 1/10 改點, 把宗谷 4 號提前番以前的開車時間
搞到宜家根本唔可能一日之內來回宗谷岬
頂多只係去到野布寒岬, 稚內公園, 俾埋咪去埋二丁目食野...

剛剛上過日本維基, 見到話稚內市呢半年人口減得比以往緊要
好快連四萬人都不保
咁樣, 分分鐘連宜家既班次都會減埋未定
89B 發表於 2008-5-24 22:19 | 顯示全部樓層

原帖由 cky 於 2008-5-24 17:49 發表

再經過去年 1/10 改點, 把宗谷 4 號提前番以前的開車時間
搞到宜家根本唔可能一日之內來回宗 ...

稚內, 根室, 網走夜行唔會少客過日車, 都唔知JR北攪乜
在旅遊旺季d 14 系寢台一向無乜人用, 但座席客唔少
所以就算油季減卡減卡到各開1卡Kiha54-500夜行都唔賠得去邊

世界火車/巴士站巡禮2015 復活
 樓主| cky 發表於 2008-5-25 00:02 | 顯示全部樓層
果次坐利尻, 旭川上車得 6, 7 個人
但係成車箱都坐滿晒人
好多似係去修學旅行又或者係去露營咁
一包二包放滿晒個行李架
我個位坐時仲係滾既
應該係之前有人坐過而咁岩晌旭川落車

後來的中途站都唔係好覺有人落車
係南稚內同稚內先至比較多

宜家冇左利尻, 錯過左宗谷 4 號
就得番一班 1710 普通車
先向幌延等半小時, 再晌名寄換車兼再多一小時
先至可以出番旭川, 2327 到達

另一方面, JR 北海道取消晒夜行車
咁宗谷本線既有人站就可以名正言順咁提早閂門
唔駛為左等班利尻, 個站要開多幾個鐘,
又或者要個職員半夜三間返去開門架
(好似旭川咁, 1 點幾架入稚內的利尻開就左, 然後閂個幾鐘
等架南下的利尻 3 點幾差唔多到站再開番, 都唔好話辛苦了職員)

89B 發表於 2008-5-25 11:10 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2008-5-25 00:02 發表
果次坐利尻, 旭川上車得 6, 7 個人
但係成車箱都坐滿晒人
好多似係去修學旅行又或者係去露營咁
一包二包放滿晒個行李架
我個位坐時仲係滾既
應該係之前有人坐過而咁岩晌旭川落車

後來的中途站都唔係好覺有人落車
係 ...

JR職員唔一定無列車就全站Closed就無人守...
猶其旭川是地區大站及其中一個主要信號/線路控制中心,

周邊有不少半夜的保線工作, 除雪, 甚至貨列都要理...無人24hr控制個站點得.....
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
toby13031990 發表於 2008-5-28 13:03 | 顯示全部樓層

原帖由 cky 於 2008-5-24 02:54 發表
http://www.jrhokkaido.co.jp/press/2008/080418-1.pdf

所以今年的夏季臨時列車表中, 已經再沒有利尻了
オホーツク晌三月尾開出最後一班後, 同樣也不動聲色地消失了
至於まりも, 則行埋今年八月三十一日為止...

想 ...

即是否只保留稚內的冬季日,夜班及夏季日班?
我聽朋友講, 冬季有夜車是要配合稚內的破冰船運行, 而夏季就不會太多人搭.
支持取消九巴82K號線
 樓主| cky 發表於 2008-5-29 01:40 | 顯示全部樓層
利尻於 2006 年已被降格由每日開出變為只在夏季五, 六, 日, 假日及七、八月每天行駛
現時往稚內的特急列車, 只剩餘 2 班宗谷以及 1 班 サロベツ
坐破冰船, 應該指的是往網走的 オホーツク号 吧, 現時只保留日間的 4 個來回班次

而且
現時作觀光用的破冰船, 都是停泊在紋別和網走
網走不是宗谷本線經過的地方
紋別更加只有巴士駛經

我沒有在冬天去過北海道
但不同時期, 北海道有不同的活動
同樣吸引不少遊客
夏天可以往森林公園露營, 觀賞薰衣草等
冬天則可以滑雪, 冰祭, 或是旭山動物園看企鵝巡遊等
我覺得人數不會相差太遠
反而北海道的酒店, 冬天的價錢都往往比夏天還平
可能和你朋友所講的相反都不定

AL37 發表於 2008-6-1 12:30 | 顯示全部樓層
原帖由 toby13031990 於 2008-5-28 13:03 發表

即是否只保留稚內的冬季日,夜班及夏季日班?
我聽朋友講, 冬季有夜車是要配合稚內的破冰船運行, 而夏季就不會太多人搭.

你撈亂左稚內同網走!
稚內/利尻島/禮文島係夏季睇花而出名
網走/紋別冬天就有破冰船
DZ483 ET7360 ET7856 FU6538 HD6859 KL5210
AL37 發表於 2008-6-1 12:31 | 顯示全部樓層

原帖由 cky 於 2008-5-24 17:49 發表

搞到宜家根本唔可能一日之內來回宗 ...

唔可能?
你當夜行巴士無到呀??
DZ483 ET7360 ET7856 FU6538 HD6859 KL5210