hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 遲來消息 -- JR 北海道今年內取消所有道內夜行列車 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

遲來消息 -- JR 北海道今年內取消所有道內夜行列車

樓主| cky 發表於 2008-6-1 17:44 | 顯示全部樓層

現時只有宗谷巴士提供一班 23:00 往返札幌及稚內的夜行巴士
第二天 06:00 到達
用的是 36(27) 座位的車
還要不經旭川
兼且當利尻還行駛時, 這班車已經存在
請問呢架車可以分流到幾多人?

當然, 你鐘意自己 book 私家車, 唔怕辛苦咁北上
即日來回絕對得添, 駛乜理那條去宗谷岬, 一日得五去四返的 10 號巴士
自己唔該去查查時間表, 先至理解我所講...
點解唔可以一日來回先啦

評分

參與人數 1aPower -1 收起 理由
500 -1 宜多加認識日本長途巴士的運作。 ...

查看全部評分

500 發表於 2008-6-2 00:49 | 顯示全部樓層
回#11

事實上,係日本的長途巴士體系中係咁ge:

其中一種係正規的巴士線。[受國交省管轄,連種個站牌都要入紙的]
不過咁,同一條線的用車數目係可以唔止一架wor。[用n號車黎分流,只要夠客都可以加車]

另一個係由旅行社經營的巴士團,亦稱Tour Bus/格安巴士。[好似飛機的LCC包機]
Tour Bus的運作方式係利用旅行團不受國交省的開線監管的規定:旅行社只係做集客,而當日出發所坐的則是由旅行社的承包商的貸切車輛。
由於呢種係事實上稱為巴士團的原故,國交省當然亦只能得個睇字咁大把……

So, 如果包埋Tour Bus的話,其輸送能力係可以同鐵路睇齊 + 低成本。
[我咁講得,當然係有札幌─稚內的Tour bus的存在先咁講啦……唔通估架咩……]

其實,北海道自駕係非常舒服的,同埋overall係平過鐵路的。[有4人以上已經break even到鐵路的煩瑣程度]

樓主| cky 發表於 2008-6-7 01:50 | 顯示全部樓層
原帖由 500 於 2008-6-2 00:49 發表
回#11

事實上,係日本的長途巴士體系中係咁ge:

其中一種係正規的巴士線。[受國交省管轄,連種個站牌都要入紙的]
不過咁,同一條線的用車數目係可以唔止一架wor。[用n號車黎分流,只要夠客都可以加車]

另一個係由旅行社經營 ...

先謝謝你的資料提供

不過容許我再重申一次
我只係對日本鐵路有興趣, 加埋過往幾年差唔多年年去日本玩咁解
先至留意一下佢地消息

我從來唔會花時間去深研甚麼系統, 運作模式, 車輛結構之類的東西
只係純綷以一個旅行者的角度去睇
再加上上次因計劃北海道自助遊, 才看看稚內的交通而已
只需要知道點坐法先可以在有限時間可以來回咁解

極其量只係獻醜做一個少少的個人經歷分享咁大把

上次我差唔多上午九點去到宗谷岬, 過左九點半那一班回程車後
便要到下午三點幾先有
出到稚內巴士總站要四點幾, 然後附近流漣到六點幾先坐宗谷 4 號返旭川 (未改點前的班次)
如果我當時真係天真到等晚上 11 點班夜行巴士出去, 真係俾人賣左豬仔都唔知

自問專門的知識就真係冇, 所以亦無謂在此大拋書包
亦不敢在各日本交通專家面前班門弄斧一番
既然呢度咁多高手, 有講錯就請各位手下留情
加以指正就夠了

mmlcs36 發表於 2008-6-7 02:14 | 顯示全部樓層

500 發表於 2008-6-7 19:21 | 顯示全部樓層
原帖由 mmlcs36 於 2008-6-7 02:14 發表

請問此句有何意思?

討論區就是尊重分享意見的精神
若然有一些具精進智識的人解清問題
不是更有助討論嗎?

何會因而退縮?

我只能說:呢個區的人[對鐵路科的思考方式|protocol]唔同友板。[IT行頭語:大家talk唔到]
所以我宜家一概拒絕係呢度教授鐵路全般/日本國內交通系的知識。[粗魯果句:因為大家(70%+ readers)去唔到如此級數去understand有關理論]

[除非如上文咁冇人知有關true picture或冇人代我翻譯呢度d人識睇的語言|protocol(我係友板用同樣語言大家都睇得明,因此我找不到理由要我就呢度人的protocol),否則都好難要我出手係度講鐵路經lu]
[我係友板的說明文章只需要讀者用少少轉數就可以解通,我係呢度找不到任何增加resolution的原因(根據市場原則)]

如果唔係又點會有人一見到D人講得太deep就會有即時的退卻反應(醫學字眼,自己google啦)呢……
 樓主| cky 發表於 2008-6-7 20:31 | 顯示全部樓層
原帖由 mmlcs36 於 2008-6-7 02:14 發表

請問此句有何意思?

討論區就是尊重分享意見的精神
若然有一些具精進智識的人解清問題
不是更有助討論嗎?

何會因而退縮?

我唔明你所謂甚麼叫做退縮
經驗分享, 就係將自己所見所聞的講出黎
有甚麼叫做退縮可言?

大家覺得有用, 咪用黎參考
唔岩用, 可以按回自己意思去睇

我由始至終都冇用專家口吻去 "教導" 人
又唔係發放假消息去跣人
有人覺得呢度質素唔夠班, 不屑同佢地講, 悉隨尊便
踩人而突顯自己知識廣博, 並唔係討論區應有的態度
500 發表於 2008-6-11 02:03 | 顯示全部樓層

原帖由 cky 於 2008-6-7 20:31 發表

我唔明你所謂甚麼叫做退縮
經驗分享, 就係將自己所見所聞的講出黎
有甚麼叫做退縮可言?

大家覺得有用, 咪用黎參考
唔岩用, 可以按回自己意思去睇

我由始至終都冇用專家口吻去 "教導" 人
又唔係發放假消息去跣人
...

我相信呢度有部份人一世都係鑄定唔會明白一樣野:有一些問題此終都係需要一些專門家去解答。

有關實態事實上係需要果d人的深厚知識黎睇;之不過,對呢度的人黎講,面對住一些平時唔明專門家所用的語言自然地會用「拋書包」三個字黎蓋過自己的出醜。
唔知/識/熟的subject就愛用「唔係放流料」輕輕帶過,被人補充一下基礎知識又係度話自己係遊客唔洗知咁多又盛,乜遊客唔係應該有一些前置知識[以提供足夠後路使用]架咩……

日語有句諺語講得好:餅は餅屋[食餅要識搵餅家]。
有d subjects 唔係你地話知就知的。

某大鐵路板前輩今日同我講o左句話:同識得了解問題核心的人對話乃賞心樂事。
Well,身為半個職人的我ge性格就係要追求問題中最優的解,從中得出樂趣。
「子非魚,安知魚之樂?」呢句話真係好o岩聽。

送條思考題俾大家睇過:點解當年某大商人批評天文台「亂掛風球」後會比公眾一面倒地反批評呢?

係度俾一條IQ題俾大家思考下:
我黎緊的行程中需要由東京來回函館,不過我的選擇係利用夜行巴士加高速船的來回套票。你能夠答出有關決定的原因嘛?
[Hints:我係based on最少三個理由去作出如此決定的,當中有一個係專登針對我係鐵迷的身份而來的。]

就算係踩人都要對方留o左位(例:唔係我講你會知有tour bus呢樣野嗎?)我先入到,並唔係你話入就入的。[身為職人都唔識見到問題位就入係天大的失職]
唔o岩你可以羅列*證明黎prove我錯啊……[我大方到俾chance你任意地羅織野黎屈wor,唔話得啦掛]
否則你家陣已經欠緊我一個公道。

評分

參與人數 1aPower -5 收起 理由
LE3009 -5 not kind

查看全部評分

樓主| cky 發表於 2008-6-12 02:22 | 顯示全部樓層
原帖由 500 於 2008-6-11 02:03 發表

我相信呢度有部份人一世都係鑄定唔會明白一樣野:有一些問題此終都係需要一些專門家去解答。

有關實態事實上係需要果d人的深厚知識黎睇;之不過,對呢度的人黎講,面對住一些平時唔明專門家所用的語言自然地會用「拋書包 ...

500 站友, 如果你認為我的言論對你冒犯, 或者認為我的言論令你感到極度不滿
歡迎以小字條方式去私下講清楚

呢度係講日本鐵路, 唔係考 IQ 智力, 唔係考氣候地理常識, 更加唔係發洩
閣下唔需要分叉這麼多的枝節去聲討一個回文

我只係想講, 一個遊客想知道對外的交通
通常都係參考有關市/縣的官方網站
或者從日本維基中編寫資料的人所提供各種正常而正規, 相對較直接的路線資料

我只係針對第 10 篇回文, 有站友指出夜行巴士是否可以替代利尻號列車的問題
(因為佢覺得本人當夜行巴士無到的問題)
先再以稚內市官方網站提出對外的交通方法
以及提供服務的宗谷巴士 / 銀嶺巴士網頁中  (即每天一班夜行巴士的問題)
解釋我對夜行巴士是否能可以取代夜行列車的看法而已

閣下要引伸出那些非正規的 tour bus 的問題, 再扯去講其他地方的交通乘搭方法
咁最終變成乜方法都可以成立, 咁仲有沒有再值得討論的餘地?

不如帶番入正題, 聽番下閣下對 JR 北海道這次的安排是否合適?
會唔會在列車運行上有其他較可行的替代安排?
(特別係因尾班出札幌的宗谷號變回舊有開出時間而引伸出不能利用鐵路作即日來回的現況)
500 發表於 2008-6-12 11:15 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2008-6-12 02:22 發表

500 站友, 如果你認為我的言論對你冒犯, 或者認為我的言論令你感到極度不滿
歡迎以小字條方式去私下講清楚...

我係呢度打得出黎就緊係唔單指話你一個人咁大把啦……
係指一個人ge我都費事理佢……唔洗睇到自己咁重要wor。

你果篇文正正表露你對日本高速巴士業界的認知不足。
一般人(包括係在內)對日本高速巴士的想法係「正規的高速巴士只係每日一班 = 每日出一架車」,但係呢個係一個錯誤。
宜家我出聲話埋俾你知事實並唔係咁,你居然走黎話我拋書包!俾你係我都有火啦下化!

另一方面,tour bus即使唔係正規經營,但以我係日本自遊行板之中亦都見到有人係專登問佢點搭法的。
為求做到公平起見,我咪將我所知ge事實講出黎law。

只講正式而唔俾人知有非正規並唔係一個有選擇權的自由市場樂意見到ge,做到持平客觀亦都做唔到討論的目的。
咁先至係無法討論!宜家係呢度經常所見ge情況係咁:個個老師都係要教課程內的內容,但當佢要教課程外ge野之時。
D人[學生、家長、同事、老校、其他人等]就要將果個老師實行「以亂石殺死淫婦」的刑罰。

正題:JR北海道咁做正正係因為夜行列車的平均使用人數越來越低。
用DMU做夜行列車服務的breakeven point係要有最少5~7成的上坐率。[原因你就要自已參透下啦]
成日都做唔到呢個target,仲要比高速巴士打到咁甘[經營成本鐵定比DMU平],pension/溫泉酒店的威力就更加唔洗講。
仲有,去北海道果D地方的遊客就係鐘意果度的遊閒生活速度,要我係果D地方死追爛趕?我黎渡假架wor!

我認為呢個case的死因:地域人口減少、遊客心態改變、油價高[唔係要我解釋下法]、使用率低、太多對手去爭個細餅。

即使將尾車時間拉後,其實都已經冇意思。[快d返札幌/到pension好過係果度等law]
係我的眼中,時代的巨輪下又再加多一件祭品咁解law……

唔講果句都講埋啦:以上分析曾使用天演論。拿,即管去大玩「雞蛋裡挑骨頭」遊戲話人拋書包啦!
我同你的解像度都唔同,對於平時用開低解ge人黎講,我的高解就緊係睇死佢地[我並無事實責任去低解佢],係話我ge唔該要prove一prove自己係睇得明高解先……

評分

參與人數 1iPower -10 aPower -5 收起 理由
LE3009 -10 -5 not kind

查看全部評分

admin54 發表於 2008-6-14 15:02 | 顯示全部樓層

站友永久終止貼文權通告:id=500

[站務文章]