hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 香港一奇怪現象
開啟左側

香港一奇怪現象

bustop 發表於 2005-7-8 15:27 | 顯示全部樓層

[ref=293510]alexero[/ref]  在 2005-7-7 09:10 PM 發表:
不過我試過由馬來西亞入新加坡
響新加坡過海關時,填表時國籍寫Hong Kong, China
跟住交表時海關人員就將我地填既"China"劃去...#

韓國都一樣, 填過好多次 British National (Overseas) 一樣俾關員
劃左改寫 Hong Kong. 結果我以後都填 Hong Kong.
superbus 發表於 2005-7-8 16:21 | 顯示全部樓層
[ref=293772]hk4sure[/ref]  在 2005-7-8 12:01 AM 發表:

申請美國簽證的電子表格, 國籍一欄只有
"CHINA - MAINLAND"、"HONG KONG" 和 "HONG KONG S. A. R."可選,
自己又不是大陸人無可能選"CHINA - MAINLAND",
唯有選"HONG KONG" 或 "HONG KONG S. A. R."(唔知有SAR和無SAR有甚麼分別)
想做中國人都唔得...

"HONG KONG"可能係代表拎 BN(O) 的人
"HONG KONG S. A. R."則可能係代表拎特區護照持有人

有錯請指正
LX319 發表於 2005-7-9 14:08 | 顯示全部樓層
[ref=293374]asv2[/ref]  在 7.7.2005 20:03 發表:

英領館現時有廣告宣明BNO永久有效

係咪即係過期幾耐都可以去續?

Yes, even your BN(O) passport is expired, you will not lose you legal status of British National (Overseas).
God Save the China Motor Bus!
LX319 發表於 2005-7-9 14:10 | 顯示全部樓層

[ref=292858]mckhgc[/ref]  在 7.7.2005 11:56 發表:

不過基本法係唔容許香港公民有雙重國籍,
持有外國護照的香港公民,外國護照只能作旅遊證件,
不能享有領事保護。

除非主動向入境處申取取消中國國籍

(有錯請指正)

Right. For those citizens, they need to produce their home visit permits to enter the Chinese Mainland instead of their overseas passports.
God Save the China Motor Bus!
YC 發表於 2005-7-9 15:08 | 顯示全部樓層
[ref=293374]asv2[/ref]  在 7-7-2005 20:03 發表:

英領館現時有廣告宣明BNO永久有效

係咪即係過期幾耐都可以去續?

想問續期的費用是多少?是否和申請新的BNO護照的一樣?另外每次續期後又要等多少年後才再續期?又是否能無限次續期?
art0925 發表於 2005-7-15 11:17 | 顯示全部樓層
Yes, the law stated it this way, BTW, the US Counsulate knows that alot of HK citizen has US passport, and I've actually received a letter saying that, "If we were having some trouble in SAR territory, such as Legal, the US Counsulate will protect their citizen's well being.." So that means, US Government doesn't care the rule that set by SAR government, and I've asked a US counsulate offical once, they said there was cases that the citizen still received protection from US even they declared Chinese Citizen Status.

[ref=292858]mckhgc[/ref]  在 2005-7-7 11:56 AM 發表:

不過基本法係唔容許香港公民有雙重國籍,
持有外國護照的香港公民,外國護照只能作旅遊證件,
不能享有領事保護。

除非主動向入境處申取取消中國國籍

(有錯請指正)
Dat of Seattle
cmho1010 發表於 2005-7-16 02:56 | 顯示全部樓層

講明先﹐小弟是拿BN(O)的。

當年本護照到期果陣﹐本來打算申請特區護照﹐
先發現原來要成三個禮拜﹐但係我又趕住出門。
知道BN(O)續期只須一個星期﹐
所以依家都仲係用緊BN(O)。
(講到尾自己衰﹐做咩預到咁遲呢﹖)

少少離題﹕自己對雙重國籍呢樣野無咩好感﹐
國籍乜唔係講緊自己係咩國家0既人咩﹖
可能我傻仔啦﹐我覺得一個人又點可能
同時係兩個唔同國家0既人呢﹖
萬一呢兩個國家開拖﹐各說各有理﹐
呢班雙重國籍0既人會有咩睇法呢﹖
又萬一兩個國家都強制徵兵﹐
佢地會揀去邊度服役呢﹖
一話係著草去第三個國家呢﹖

小弟自己屋企係有人雙重國籍的﹐
所以希望大家如果想插我之餘﹐
都要知道我對雙重國籍都有頗深感受。

我等到特區護照有生物特徵就會去申請架啦﹗
U-157星之Kelvin 發表於 2005-7-16 10:19 | 顯示全部樓層
[ref=303673]cmho1010[/ref]  在 2005-7-16 02:56 發表:

講明先﹐小弟是拿BN(O)的。

當年本護照到期果陣﹐本來打算申請特區護照﹐
先發現原來要成三個禮拜﹐但係我又趕住出門。
知道BN(O)續期只須一個星期﹐
所以依家都仲係用緊BN(O)。
(講到尾自己衰﹐做咩預到咁 ...

攞BN(O)是有少少jetso,是去非洲流浪都唔駛下下申請簽証(當年謝昭仁做電波少年在非洲直行直過,唔駛再排隊申請簽証)
去關島又唔駛申請美國簽証

雙重國籍尼家野,小弟都承認係有,仲要係同大家一樣的
BN(O)+特區護照
雙重國籍我覺得無乜問題,有D歌手填報自己profile都係雙重國籍啦

不過撞正換身份證時要去旅行攞BN(O)係極有用
我當年撞正換身份證,只得一張「行街紙」,要出境好麻煩(而家全民換證就唔同左),我有一日被公司要求送個客去澳門,得張「行街紙」點入澳門境?
好在有本BN(O)幫我一把,如果唔係一定好麻煩

BN(O)的功能就是在你特區護照幫唔到你的時候來救你一命
(以上只是個人意見)
guia 發表於 2005-7-16 13:38 | 顯示全部樓層
[ref=303758]U-157星之Kelvin[/ref]  在 16-7-2005 10:19 發表:

BN(O)是有少少jetso,是去非洲流浪都唔駛下下申請簽証(當年謝昭仁做電波少年在非洲直行直過,唔駛再排隊申請簽証)
去關島又唔駛申請美國簽証

雙重國籍尼家野,小弟都承認係有,仲要係同大家一樣的
B ...

用BN(O)有一個用途是特區護照冇0既
就係可以入中國大陸及澳門 #
chickenho_6049 發表於 2005-7-16 15:33 | 顯示全部樓層

[ref=303928]guia[/ref]  在 2005-7-16 01:38 PM 發表:

用BN(O)有一個用途是特區護照冇0既
就係可以入中國大陸及澳門 #

BN(O)唔係入唔到大陸境架咩??

我自己都係揸BN(O) 攞身分證時都國際係填BRITISH 其實駛唔駛寫埋oversea?

p.s. 早排執屋搵到本細細個既護照, 上面竟然係BN黎架
        想問幾時轉左BN(O)架?   我本BN係90年左右 根住93年換證時變左BN(O)#:-X
SoHo PHOTOGRAPHY