hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 大圍樽頸: 東鐵有能力減至8卡並延長過海嗎?! ...
開啟左側

大圍樽頸: 東鐵有能力減至8卡並延長過海嗎?!

KR4210 發表於 2008-8-5 16:32 | 顯示全部樓層

原帖由 UCR683 於 2008-8-5 11:09 發表
如果要減少東鐵線車卡,以及更新信號系統來增加班次,
最大的前提是:需要改善英製MLR列車的機電牽引系統,將加減速度與SP1900系列車看齊。
將它們改為「VVVF控制 + 交流電驅動馬達」可做到這一點。 ...

將MLR改「VVVF控制 + 交流電驅動馬達」條數唔化算
長遠黎講等到MLR到期再換新車更加好

我就覺得九鐵為MLR改善工程做得太多
(翻新之後改地板,加/拆扶手,裝電視,換車底托架,加裝TMS系統,換SIV,加裙板...),
但批車狀態又唔太掂, 好似有點浪費
100th Anniversary KCR - The Way Ahead
barking 發表於 2008-8-5 19:04 | 顯示全部樓層
原帖由 KR4210 於 2008-8-5 16:32 發表

將MLR改「VVVF控制 + 交流電驅動馬達」條數唔化算
長遠黎講等到MLR到期再換新車更加好

我就覺得九鐵為MLR改善工程做得太多
(翻新之後改地板,加/拆扶手,裝電視,換車底托架,加裝TMS系統,換SIV,加裙板...),
但批車狀 ...

好心東鐵先改善 1分鐘 等於 5分鐘的問題
如果呢個問題仲唔改, V乜鬼嘢F都無用
Kaix 發表於 2008-8-5 19:43 | 顯示全部樓層
原帖由 請勿下車 於 2008-8-5 16:31 發表

「有位就攝,唔理得咁多」
夾硬攝入去都見唔少...

彌敦道一段荃灣線全日都唔係點見試過少人
唔明白點解有東涌線都唔係好得咁(雖然已經拉走唔少人,但...我仲係覺得全日都好迫) ...

東鐵線的乘客是攝入去,
荃灣線的乘客是撞入去,
好大分別

聞說東涌線通車前的荃灣線比現在擠迫一倍
3ASV196 發表於 2008-8-5 20:02 | 顯示全部樓層

原帖由 UCR683 於 2008-8-5 11:09 發表
如果要減少東鐵線車卡,以及更新信號系統來增加班次,
最大的前提是:需要改善英製MLR列車的機電牽引系統,將加減速度與SP1900系列車看齊。
將它們改為「VVVF控制 + 交流電驅動馬達」可做到這一點。 ...

之前d MLR 轉左非人手駕駛, 車底都有裂痕問題...如果改變加速度, 問題可能仲大,
我睇都要換車先解決到...

換車加改訊號系統, 增加班次, 可望解決減卡帶來的問題.....
3ASV196.KE7270
3ASV196 發表於 2008-8-5 20:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2008-8-5 19:43 發表

東鐵線的乘客是攝入去,
荃灣線的乘客是撞入去,
好大分別

聞說東涌線通車前的荃灣線比現在擠迫一倍

今晚放工先俾人推入車箱....@@ 其實以前的確仲迫,
先搞 300號等巴士線去減低地鐵壓力....

不過長遠東鐵線需求點都係有增無減, 尤其過海, 技術問題
應盡早考慮又解決
3ASV196.KE7270
KZ9314@YCC 發表於 2008-8-5 22:22 | 顯示全部樓層
其實有沒有可能將來將東鐵四軌化呢
當東西線、南北線全段興建好後,於尖東站底層興建多一個島式月台給東鐵使用,然後將現時紅磡站2/3號月台保留,由尖東駛來的北行列車在該月台上落客,然後漸漸下地底去,於旺角東站南面興建兩層島式月台(上層給現有東鐵使用),跟著東鐵二線上回地面(現有旺角東站的位置)再落地底,於現時九龍站地底興建新月台,然後穿過筆架山,於顯徑游泳池旁興建顯徑站(與東西線轉乘),然後再於現時積運街/村南道的位置興趣兩個高架月台(大圍站),然後沿城門河道,於瀝源橋和沙田鄉事會路中間的位置興建河上車站 - 沙田站(同時可服務沙中和沙角居民),然後再於現沙田運動場上岸,並興建禾輋站(現沙田運動場會與源禾遊樂場一同重建),然後再落地底,於何東樓上岸,於現有馬場站作總站(新增多個出入口,並連接火炭站)。
SSBT 發表於 2008-8-5 23:00 | 顯示全部樓層

原帖由 KZ9314@YCC 於 2008-8-5 22:22 發表
其實有沒有可能將來將東鐵四軌化呢
當東西線、南北線全段興建好後,於尖東站底層興建多一個島式月台給東鐵使用,然後將現時紅磡站2/3號月台保留,由尖東駛來的北行列車在該月台上落客,然後漸漸下地底去,於旺角東站南面興 ...

咁多地底路段,
邊個出錢起呀?
=0=
barking 發表於 2008-8-5 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2008-8-5 23:00 發表

咁多地底路段,
邊個出錢起呀?

而且沙田洗唔洗咁多條鐵路......
DIH 發表於 2008-8-6 14:58 | 顯示全部樓層
除了加大動力外,唔知可唔可以引入雙層車廂呢?

例如我在德國見到的呢款,佢兩端係高門:
http://www.railfaneurope.net/pix/de/car/double_deck/DBpza753/pix.html

我唔係話照跟,而係以呢個做藍本,
加上ktt的經驗,打造一種適合香港用的雙層車廂。
例如,去下層可以係斜坡,等攜帶大型行李或使用輪椅的乘客可以暢通無阻。
亦可以更改座位配置,以增加企位。
而呢隻卡,就加在重組成9卡列車的第4-6卡,總載客量同12卡車差唔多。
其中一卡的上層可以做頭等,下層做普通等,全列車得以貫通。
如技術可行,可以在這些車卡加埋摩打,以免架車行唔郁。

通常大家都會擔心雙層卡得兩道門,上落會慢;
但實情係,東鐵綫由大堂去月台的電梯位(現在的4/9卡),
通常都有條欄,將乘客分到該車卡的前或後,
中間的幾個門位比較少人等車,正正適合這種車卡。

不過,東鐵綫有MLR及SP1900行走,兩種車的通道闊度(及車鈎?)都唔同,
可能要訂兩批車,或使用可以靈活更換的接駁位配件。

我去德國的經驗係,RE/RB呢種中長距離但停站多的,
用好多雙層車,每趟車都係4-6卡全雙層,有些客量多起上來都係要企人架~
得著就係,載客量增加,但使用的月台短,減少經營成本;
經過路段的時間也短,可以增加列車密度,這些都同香港的情況吻合(香港當然比德國多人搭)。

barking 發表於 2008-8-6 16:15 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

雙層車卡的底盤較弱, 未知是否適合東鐵果種 頻開頻停 的情況
何況安插在MLR每組的協調力較差, 常常推撞
盞更快出現裂紋