hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) JR大阪&京都遊
開啟左側

JR大阪&京都遊

樓主| CTB3B 發表於 2008-8-26 18:52 | 顯示全部樓層

其實呢我仲想問下對於一個吾係幾識日文嘅人
見吾見議買JR Pass遊日本..?
(D大城市都去過,主要係想坐火車&Shopping)

cky 發表於 2008-8-26 23:46 | 顯示全部樓層
唔識日文唔緊要
其實用字筆講你想去邊, 買乜車票, 幾時幾日就 ok

值唔值得, 其實要睇你既行程
以我月頭剛剛晌日本的經驗
雖然只有十一日, 我都買左一張 14 日的 pass
因為我既編排, 會坐幾程中程的新幹線
(新神戶 --> 廣島, 廣島 --> 岡山, 岡山 --> 新大阪 (中途出意外, 結果多搭一次來回, 其他短程不計)

另外四國方面由於以高松為中心, 去高知, 松山, 中村的車費都幾甘
咁樣計法, 發覺我可以用多過票面值約 20%
在這樣的情況下, 買 pass 咪 ok 咯
但係如果你只係晌東京, 大阪及附近的縣
咁 jr pass 最多可能都係打個平, 甚至蝕左

你可以列舉下你個行程, 會坐乜車, 然後上日本一些可以查車費的網站
計下數先囉
反正香港買 JR PASS, 一般兩個工作天都出到
快既可以第二日上去拎添
 樓主| CTB3B 發表於 2008-8-27 00:27 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2008-8-26 23:46 發表
唔識日文唔緊要
其實用字筆講你想去邊, 買乜車票, 幾時幾日就 ok

值唔值得, 其實要睇你既行程
以我月頭剛剛晌日本的經驗
雖然只有十一日, 我都買左一張 14 日的 pass
因為我既編排, 會坐幾程中程的新幹線
(新神戶 - ...

其實我想玩一次係火車遊
北海道玩到去大阪(中途停東京一兩日左右)
坐新幹線&加錢坐埋寝台特急
大阪果道可能去睇下姫路城/京都
其實有冇D值得坐嘅觀光火車 好似見山陰果邊吾錯
你四國果道係咪都係睇景?D景點難吾難搵?
cky 發表於 2008-8-27 03:01 | 顯示全部樓層

原帖由 CTB3B 於 2008-8-27 00:27 發表

其實我想玩一次係火車遊
北海道玩到去大阪(中途停東京一兩日左右)
坐新幹線&加錢坐埋寝台特急
大阪果道可能去睇下姫路城/京都

舊年晌北海道返東京就係坐北斗星
不過先前有站友提過, 寢台要另外俾錢, 再加上北斗星行經青之森鐵路及岩手銀河鐵道路段
JR PASS 係唔包的
你訂票時最少要另外俾多九千幾円 (利用 B 寢台)

一係坐 Twilight Express, 札幌落大阪全線都係 jr 段, 只須要寢台費
不過要坐差唔多 24 小時喎

新大阪去姬路, 如果冇記錯大約係半小時一班 (hikari), 另外一小時一班 kodama
但係 time interval 有長有短, 要查一查

大阪去京都, 等新幹線, 不如實際 d 坐新快速或者 haruka 落去

其實有冇D值得坐嘅觀光火車 好似見山陰果邊吾錯
你四國果道係咪都係睇景?D景點難吾 ...

山陰線我只係坐過嵯峨野線同埋嵯峨 トロッコ (睇保津峽)
佢同四國既大步危, 四萬十川的性質相近
我咁睇啦, 保津峽係靚, 河水係急, 但總覺得係 "近郊 feel"
大步危係睇氣勢, 就算坐特急列車, 沿途經過大小步危你都會感覺到天然之美
而四萬十川, 坦白講呢個時期河水退得好緊要, 得番三分一既河有水
但係正正就只係得慢車行, 真係可以叫做細心欣賞
視乎你點揀

四國就一定係睇景喇, 八月咪就係睇阿波舞祭和迎夜舞祭咯

至於講火車
單講最有特色火車, 實走唔甩麵包超人列車
呢條 link 有齊所有麵包超人列車班次, 包括埋 トロッコ (觀光列車)
http://www.jr-eki.com/aptrain/naani/naanitop.html

另一架特色火車就係四萬十川號觀光列車系列 (「清流しまんと号」、「四万十トロッコ」, 行經窪川至宇和島)
佢行經予土線, 沿途可以欣賞四萬十川的景色
不過時間就唔係咁靚
同埋係晌四國最入的地方
你安排住宿最好揀晌宇和島 / 松山 或者 高知

岩岩 JR 四國出左秋季臨時車
10, 11 月除了上述兩類之外
還會開 SL 紅葉 トロッコ 到大步危
欣賞的角度又完全唔同

另外, 10 月尾至11 月頭
JR 四國會利用 キハ28, 58, 65, 把一些已被取消的舊特急車 "翻生" 幾天
因為由 10 月 15 日起, JR 四國會將它們從定期列車中退下來
而 當 10 月尾連新潟地區的都退役時
除了 JR 九州的三架用作觀光用途外, 再也不會有這三款車行駛了
http://www.jr-shikoku.co.jp/03_news/press/08-08-25/01.htm

以上呢 D, 睇下你夾唔夾到時間喇
BL69 發表於 2008-8-27 10:48 | 顯示全部樓層
原帖由 CTB3B 於 2008-8-25 22:53 發表

我果日差D想等坐京阪神嘅201系- -"
係咪因為佢地比較舊所以從京阪神道抽走?

可以咁講喇......
主要都係出左321系呢個京阪神既新主力之後,
201系都用黎頂替年事已高既103系
(當中大部分都未做N40)
Show Blocked User - eric278
SunnyJacky9094 發表於 2008-8-27 13:09 | 顯示全部樓層
原帖由 UCR683 於 2008-8-25 22:28 發表
是可以乘「Thunderbird」的特急班次,但要另付特急班次的費用。

另外,JR Pass有分區和級別的(分頭等艙(GREEN CAR)和普通艙)。
以你用JR Rail Pass為例,用頭等艙JR Pass,是可以乘新幹線等所有班次的列車(包括頭等;臥鋪除外,須 ...

我上次用JR West Japan Kansai個Pass搭Thunderbird由京都去大阪, 唔駛補錢....
700萬人裏, 我選擇了你。
 樓主| CTB3B 發表於 2008-8-27 14:24 | 顯示全部樓層

原帖由 cky 於 2008-8-27 03:01 發表

不過先前有站友提過, 寢台要另外俾錢, 再加上北斗星行經青之森鐵路及岩手銀河鐵道路段

一係坐 Twilight Express ...

多謝先,你D資料對我黎講好有用
對我下次去日本嘅trip好有幫肋
北斗星果道,A寢台係咪豪過B寢台?(我見到A寢台好似要加萬幾円左右)
京阪神果道我覺得好似就新快速嘅時間易D

四國果邊照你今講好似主要都係坐響火車道睇景
UCR683 發表於 2008-8-27 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 SunnyJacky9094 於 2008-8-27 13:09 發表

我上次用JR West Japan Kansai個Pass搭Thunderbird由京都去大阪, 唔駛補錢....

這個我知。
樓主是說「在沒有使用JR Pass」的情況下,由京都去大阪。 此情況乘「新快速」班次為最佳選擇。
AL37 發表於 2008-8-28 01:49 | 顯示全部樓層
原帖由 CTB3B 於 2008-8-27 14:24 發表

多謝先,你D資料對我黎講好有用
對我下次去日本嘅trip好有幫肋
北斗星果道,A寢台係咪豪過B寢台?(我見到A寢台好似要加萬幾円左右)
京阪神果道我覺得好似就新快速嘅時間易D

四國果邊照你今講好似主要都係坐響火車道睇 ...

如果係玩四萬十川, 個人認為踏單車遊覽會比較好
另外松山主要都係坐伊予鐵道 (松山市路面電車)
大步危又可以坐遊覽船~~

A寢台當然係豪華過B寢台啦,
關於寢台列車既資料/相片可以參閱以下網址
http://homepage1.nifty.com/hodo/sleeper/index.htm

DZ483 ET7360 ET7856 FU6538 HD6859 KL5210
AL37 發表於 2008-8-28 02:04 | 顯示全部樓層

原帖由 cky 於 2008-8-27 03:01 發表

一係坐 Twilight Express ...

用JR PASS坐Twilight Express同坐其他寢台車一樣,
要另付特急料金+寢台料金

新大阪去姫路既Hikari, 都係睇番時間表啦
http://www.ekikara.jp/newdata/ekijikoku/2701011/down27123011.htm

大阪去京都邊有Haruda... 新大阪就有
如果有JR PASS由大阪去京都, 睇下有無特急
(Thunderbird, 雷島) 就快開, 否則坐新快速

另外新潟地區係無キハ28/58/65架...
新潟地區只剩下7輛キハ52, 不過會係今年尾開始被キハE120系取代,
之後全國JR キハ52只係得番大糸線3輛
DZ483 ET7360 ET7856 FU6538 HD6859 KL5210