hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) JR大阪&京都遊
返回列表 發新帖
開啟左側

JR大阪&京都遊

cky 發表於 2008-8-28 02:49 | 顯示全部樓層

原帖由 AL37 於 2008-8-28 02:04 發表

用JR PASS坐Twilight Express同坐其他寢台車一樣,
要另付特急料金+寢台料金

新大阪去姫路既Hikari, 都係睇番時間表啦
http://www.ekikara.jp/newdata/ekijikoku/2701011/down27123011.htm

大阪去京都邊有Haruda... 新大阪就有
如果有JR PASS由大阪去京都, 睇下有無特急
(Thunderbird, 雷島) 就快開, 否則坐新快速

另外新潟地區係無キハ28/58/65架...
新潟地區只剩下7輛キハ52, 不過會係今年尾開始被キハE120系取代,
之後全國JR キハ52只係得番大糸線3輛

多謝你兩個指正

但可否解釋一下點解Twilight Express要另付特急料金+寢台料金?
好似全線都沒有經過第三 sector 喎
正如我舊年去北海道時, 晌呢度問, 都講話北斗星除了第三 sector 路費+特急料金+寢台料金外
都要俾 jr 內特急料金
但後來我晌函館 midori 劃票時
最後只係補左 91xx yen, 數額係比原先其他人提及的為少
(車票應該仲晌度, 不過要再找一找)

大阪我承認純綷只係懶, 打少個字
諗住佢如果想坐新幹線落京都的話, 就假定當左係新大阪..  見諒

至於新潟, 亦都可能係我睇日本維基時未有留意清楚

有時真係要靠版友互相提醒指正先得

AL37 發表於 2008-8-28 03:16 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2008-8-28 02:49 發表

多謝你兩個指正

但可否解釋一下點解Twilight Express要另付特急料金+寢台料金?
好似全線都沒有經過第三 sector 喎
正如我舊年去北海道時, 晌呢度問, 都講話北斗星除了第三 sector 路費+特急料金+寢台料金外
都要 ...

打錯唔係問題, 我只係想講清楚o者!

北斗星追加料金應該係: B寢台料金6300yen + 特急料金2890yen = 9190yen
用 JR PASS 理論上係要另俾 3rd sector 過路費 (運賃) 同埋 3rd sector 內特急料金,
不過呢d 錢其實會由JR 東日本代收, JR東日本唔收你 3rd sector 車費都唔出奇..

DZ483 ET7360 ET7856 FU6538 HD6859 KL5210
cky 發表於 2008-8-28 03:42 | 顯示全部樓層
原帖由 AL37 於 2008-8-28 01:49 發表

如果係玩四萬十川, 個人認為踏單車遊覽會比較好
另外松山主要都係坐伊予鐵道 (松山市路面電車)
大步危又可以坐遊覽船~~

A寢台當然係豪華過B寢台啦,
關於寢台列車既資料/相片可以參閱以下網址
http://homepage1.ni ...

我今次去四國, 隨身帶備了湯禎兆的 "情繫四國"
佢都講及四萬十川最好係騎單車
大抵沿住國道 321 號 同 441 號行

單車的好處就是你隨時去到某一個的沉下橋都可以直接落去
沿途都設有一些休息站可以抖
只不過佢都提及過由中村騎到江川崎, 單程大約要四小時
而且夏天的氣溫都幾熱, 我那幾天一直都在 36, 37 度附近
上面提及的兩條國道, 路又窄, 又多彎, 不少路段其實只能容許一架車通過
行幾行就要停晌避車處讓車, 甚至實施單線雙程制
所以單車技術唔係咁好兼體力麻麻的話, 我個人覺得就幾危險

結果第一程我選擇了坐川バス到江川崎, 雖然 1000 yen 坐一個半小時, 但係沿路都被樹擋住
觀光點只係第一站的佐田沉下橋可以落車, 快步咁到橋中間影下相而已
之後的休息站... 只能用不知所謂來形容
http://www.city.shimanto.lg.jp/kanko/kawabus/kawabus08.pdf

到達江川崎岩岩駁到返窪川的普通車 (16:52 江川崎開)
路軌的地勢比國道高
晌列車上望四萬十川的景色就完全不同了
所以我都係傾向坐火車

大步危坐遊覽船是一個不錯的提議
http://www.mannaka.co.jp/restaurant/excursionship/excursionship.html
由大步危站出發, 上山過橋行過對面岸,約 20-25 分鐘便到
(巴士都有, 不過疏到震, 等得黎.. 行仲快過佢)
外國遊客就鐘意坐橡皮艇, 貪佢比觀光船去得遠 d, 又有激流 feel
而我最後只係揀左去 かずら橋及祖谷秘境の湯
希望下次有機會再去時會坐啦

不過前後坐左三次來回土讚線經過大步危峽, 我已經覺得好滿足

cky 發表於 2008-8-28 03:51 | 顯示全部樓層

原帖由 AL37 於 2008-8-28 03:16 發表

打錯唔係問題, 我只係想講清楚o者!

北斗星追加料金應該係: B寢台料金6300yen + 特急料金2890yen = 9190yen
用 JR PASS 理論上係要另俾 3rd sector 過路費 (運賃) 同埋 3rd sector 內特急料金,
不過呢d 錢其實 ...

呢個我真係當左係第三 sector 的路費, 原來只係 JR 特急料金....
真係唔講唔知
唔該晒
cky 發表於 2008-8-28 04:17 | 顯示全部樓層
晌相簿搵番幾張舊年影的北斗星劣作.....

北斗星的車票.. 找到了 ~_~

mini lobby car

當日住的 B1 房, 位於2樓

B2 房, 都係晌 2 樓

A1 Royal 房, 有電視. 電話, 枱, 私人浴室
(當日俾我見到開車冇耐, 有兩個瞓 B 開放寢台的人, 擅自進入去浴室沖涼
呢間房既住客後來晌函館上車....)

A1 的床位

謝謝欣賞