hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴3AD(HN770)晚上7點幾於紅磡總站著火
開啟左側

[問題] 九巴3AD(HN770)晚上7點幾於紅磡總站著火

3AD110 發表於 2008-10-25 23:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

唔知有冇其他版友見到
頭先7點幾係紅磡車站落火車行上去轉5C
見到條樓梯有煙又有震味
上到去巴士總站原來有架3AD(HN770)車尾著哂火(260X線)
著先尾燈個位著火(似係發電機),之後d火衝上冷氣,最後引擎都著
一名站長兩名司機用兩個滅火筒合力救熄,但因為搶火所以噴個時有"PON PON"聲同爆左幾下
仲CALL哂消防車白車來
大把途人影相

之後落左土瓜灣
又見到呢架車
俾工程車拖返去九廠,車尾黑哂

評分

參與人數 2aPower +4 收起 理由
a396 + 2 現場報導
homanho + 2 現場紀錄!!

查看全部評分

林莉每日專車.3AD110
KG6068 發表於 2008-10-26 00:23 | 顯示全部樓層
印象呢架車幾年前行69X都好似著過火
S3BL2 發表於 2008-10-26 00:31 | 顯示全部樓層
架HN770撞車復出冇耐,又火燒尾
tomyipkm 發表於 2008-10-26 01:06 | 顯示全部樓層

原帖由 KG6068 於 2008-10-26 00:23 發表
印象呢架車幾年前行69X都好似著過火

該架係HS481
不要假選舉
LZ4519 發表於 2008-10-26 01:55 | 顯示全部樓層
呢架770都算多耶發生..
好耐之前行60x,69x個陣...
成日無啦啦壞燈,壞冷氣...
估唔到e+重整單甘堅...

arm arm見番無耐..
都唔知幾時再見....
Mos_Lok 發表於 2008-10-26 02:11 | 顯示全部樓層

年頭的 HN770
hardplastic 發表於 2008-10-26 04:02 | 顯示全部樓層

真係唔明個站長車長為乜去救火,佢救得到架車唔使湯
九龍公司極其量只會響龍虎豹細眉細眼登佢個名出來
但一個唔好彩架車爆炸令佢受傷/死亡,就別指望呢間公司
會幫你執骨!

唔好唔記得,50歲一到佢話你到膽固醇過高,你幫九巴救過幾多次火
佢都一樣會炒你。一個咁o既僱主咁值得班伙記搵命同佢老細搏嘛?

評分

參與人數 5iPower -8 aPower -10 收起 理由
HY4099 -8 人地盡忠職守啫, 唔駛講到咁涼薄!! ...
homanbean -5 呢個係責任問題 就算係一個有公民意識既市 ...
teddybus -5 對一d 盡忠職手既員工作出唔合情合理兼尖酸 ...
dongfeng -5 閣下的言論,妄顧公眾安全。
hksf + 5 言之有物

查看全部評分

cky 發表於 2008-10-26 04:18 | 顯示全部樓層
原帖由 hardplastic 於 2008-10-26 04:02 發表
真係唔明個站長車長為乜去救火,佢救得到架車唔使湯
九龍公司極其量只會響龍虎豹細眉細眼登佢個名出來
但一個唔好彩架車爆炸令佢受傷/死亡,就別指望呢間公司
會幫你執骨!

唔好唔記得,50歲一到佢話你到膽固醇過高,你幫九 ...

職責上佢地當然要咁做
而且當身穿制服時, 由得佢袖手旁觀
市民會點睇?

由得架車著火, 隨時仲會危及附近人士同埋車輛的安全
當出現呢個後果, 唔通又晌度賴三賴四

非常唔欣賞呢種冷言冷語的態度

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
petcity + 2 我很認同

查看全部評分

cn2661_2d32 發表於 2008-10-26 08:05 | 顯示全部樓層
有d野叫自然反應...覺得應做ge野就會自動做.
唔係話見個細路快跌落街,先諗下佢老荳欠我債定剎左我呀媽所以唔去救個細路咁wor.

公路有車著火時不時都有其他司機停低架車用自己之滅火筒救人地架車個火架啦..
唔通又諗下支滅火筒成千銀,個火咁大噴左都唔會熄,所以唔去救咁喇wor....

你講到d司機要咁諗,我又唔明點解上次天廠大火,d職員冒危險撲去駛走冇事果兩部喇.
petcity 發表於 2008-10-26 08:57 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽