hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 3年50個車站=.=!?
開啟左側

3年50個車站=.=!?

勁迷港鐵 發表於 2008-12-23 23:06 | 顯示全部樓層

原帖由 acctlkk 於 2008-12-23 22:42 發表

想問你想講乜o野? 九鐵公司一向存在, "地" 鐵公司就消失o左.

同埋你係咪唔識寫個 "唔" 字? "口" 字邊著個 "吾", 唔該晒.

我指好多市民唔知仲有九鐵公司
以為等於港鐵公司
好對唔住唔用"唔"

原帖由 KZ9314@YCC 於 2008-12-23 22:53 發表

真正而家既旺角東站無張poster上高既咁光猛,唔好誤導乘客。而未改善前既旺角站亦無咁暗,無咁灰,唔好改色水。翻新左車站,乘客有眼睇,唔洗你提。..

咁依D特效我又覺得冇問題
舊暗新光好正常
好似有d針對

PS.  "d" 唔識點打中文

原帖由 KZ9314@YCC 於 2008-12-23 22:53 發表

佢話自己3年翻新50個車站,相信大部分只為加裝升降機。Sorry,呢個唔會令到車站變靚左,舒服左。.

我常去個D好多都換地板喎...

港鐵,真係吹水唔抹嘴,乜都要衝著九鐵而來,宣示所謂的主權
以前地鐵時代邊會出廣告話翻新車站架,擺明串九鐵啦
而家金融海嘯,應該唔好浪費咁多資源,節流一下
講真如果佢覺得東鐵車站以前唔掂既話,我認為葵芳葵興個環境仲衰過東鐵沿線所有車站.

以前紅磡又真係差d喎
不過依加東鐵賣廣告,唔可以九鐵意思?

JA5674 發表於 2008-12-23 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 acctlkk 於 2008-12-23 22:58 發表
我就覺得葵芳葵興點都衰唔過九鐵時代o既紅磡站同旺角站喇.

九鐵年代既紅磡站係差左少少...

不過唔好唔記得...港鐵只係幫紅磡站加左d貼紙...
所有改善係九鐵工程...

仲有大埔墟站, 港鐵都唔好曬...
佢係九鐵既工程項目...

地鐵車站果d所謂改善工程, 係換地版?
好似美孚、荔枝角站咁?

改完冇咩影響架喎...
好行左? 唔覺囉....

仲有, 港鐵而家果d所謂優化東鐵綫車站...
真係越搞越衰囉...

果d貼紙對乘客搭車有咩得著?
係要搞到花碌碌... 冇意思架喎...
仲有....將d指示牌由清楚變到唔清楚? 想點先?
未見過優化之後, 係會差左囉...

港鐵一直都係度做埋d門面野...
對乘客有咩作用先?
不如真係為乘客做d野啦...

乘客唔係需要你d咁既花巧野...
不如真係改善下服務啦...

港鐵.只做門面功夫

評分

參與人數 2aPower +5 收起 理由
JT4686 + 2 有同感
AVW56 + 3 有道理, 能看穿問題所在!

查看全部評分

九廣鐵路100周年
AVW56 發表於 2008-12-23 23:47 | 顯示全部樓層
港鐵,真係吹水唔抹嘴,乜都要衝著九鐵而來,宣示所謂的主權
以前地鐵時代邊會出廣告話翻新車站架,擺明串九鐵啦

無錯, 根本就係門姿態大於一切!
純粹宣示主權!

如果港鐵公司3年內翻新左50個車站,
呢50個車站, 除左東鐵線的, 理應包括埋其他市區線車站,
但係, 以港鐵公司熱愛公關的程度,
點解佢又唔賣 "荃灣線翻新" "觀塘線變新" 呢類廣告,
而偏偏只係賣東鐵呢?

根本上, 呢D全部都係表面姿態, 同人講, 以前九鐵點衰, 而家港鐵點好,
而且, 東鐵呢D所謂翻新, 只不過係貼張爛鬼樣衰牆紙上去,
又唔見佢幫東鐵換升降機換地板換外牆翻新大堂?
(不要跟我說大埔墟站的大堂, 那是九鐵年代的翻新工程,
不要跟我說紅磡站的地板, 那是西鐵延線工程的一部分, 但港鐵當然將之當作自己的功勞)

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
KZ9314@YCC + 5 講得好,港鐵明顯係針對九鐵

查看全部評分

|_arco 發表於 2008-12-23 23:58 | 顯示全部樓層

acctlkk 發表於 2008-12-24 01:15 | 顯示全部樓層
原帖由 JA5674 於 2008-12-23 23:45 發表

好似美孚、 ...

你知唔知o的貼花紙翻新只係臨時同短期性質?
acctlkk 發表於 2008-12-24 01:18 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2008-12-23 23:47 發表

純粹宣示主權!

點解佢又唔賣 "荃灣線翻新" "觀塘線變 ...

我就覺得係九鐵車站殘舊形象心入民心, 所以港鐵至要特別宣傳佢幫九鐵車站翻新令市民大眾知道佢合併後係 "有做o野".
da370 發表於 2008-12-24 01:41 | 顯示全部樓層

原帖由 JA5674 於 2008-12-23 23:45 發表

好似美孚、 ...

唔好講到港鐵冇係地鐵線路做改善
地鐵車站近一兩年逐步換晒假天花同照明、加升降機、換扶手梯、加無障礙出入口設施
呢d就唔算改善工程?

港鐵有咩指示牌由清楚變到唔清楚?
紅磡站自從換左港鐵式樣指示牌,指示清楚,擺放更多指示牌在月台,
唔好賴咩係九鐵的工程啦,指示牌的內容係港鐵出品

由隱藏在車站名一旁的藍出變成大大行綠出,一望就知出口係邊
點都好過以前舊站牌,d字甩晒都唔換掛?
我見過唔少車站名旁的藍出成個字甩左一半,原來呢d就係指示清楚
|_arco 發表於 2008-12-24 02:11 | 顯示全部樓層
ahbong 發表於 2008-12-24 02:46 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2008-12-23 23:47 發表

純粹宣示主權!

點解佢又唔賣 "荃灣線翻新" "觀塘線變 ...

又係一輪無限上綱

港鐵老早就在東鐵上貼晒 MTR Logo
一行入任何一個東鐵站大大個 Logo 在頭頂
車頭大大個 Logo 路人階見
真係唔明
港鐵仲有乜必要用廣告板「宣示主權」
ahbong 發表於 2008-12-24 03:02 | 顯示全部樓層

真正而家既旺角東站無張poster上高既咁光猛,唔好誤導乘客。而未改善前既旺角站亦無咁暗,無咁灰,唔好改色水。翻新左車站,乘客有眼睇,唔洗你提。...

No

有人一年唔搭東鐵一次
而呢個廣告係所有港鐵綫上都有
所以廣告亦令其他路線既乘客知道東鐵綫陸續翻新

另外
你影相都會用閃燈補光
亦即係話張相本身已經比現實世界光猛
何況係廣告
如果你咁追求真實的話
任何廣告你都會認為係誤導
例如麥當勞影到好靚既一個包

我認為呢張廣告上既影像係經過調整