hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 3年50個車站=.=!?
開啟左側

3年50個車站=.=!?

mmlcs36 發表於 2008-12-24 08:55 | 顯示全部樓層

thomash 發表於 2008-12-24 10:25 | 顯示全部樓層
未被港鐵調查過意見, 但作為每日用東鐵上下班的我來說, 以上3點都非常同意
thomasluke231 發表於 2008-12-24 12:19 | 顯示全部樓層
原帖由 |_arco 於 2008-12-23 23:58 發表

其實在合併前兩鐵都傾好左話翻新東鐵車站(好似係某位版友講過),
但做得比較好同埋實際既個認為只有九鐵做既果幾個站,
eg: 紅磡站、大埔墟站大堂同埋上水站大堂。

而港鐵做既呢? 就淨係係度貼埋晒D唔美觀既貼紙,
至於 ...

我反而覺得九鐵做既果幾個站全部千篇一律,全個站都係白色,一點都不美觀(上水站原大堂變成全白色,非常不美觀,新大堂的設計較好),相反港鐵為各站配上主題色,更具特色,
而且港鐵貼貼紙只是中期改善工程,大翻新要遲一點(旺角東已開始招標),港鐵只接手一年,一個站做大翻新都要幾年,更何況全綫!

PS 我只是說九鐵的翻新不美觀,不是沒有用
mckhgc 發表於 2008-12-24 14:30 | 顯示全部樓層

誠然,兩鐵合併初期,的確係原地鐵既缺點就一蘿蘿咁推入原九鐵網絡,但原地鐵既優點就...... 又將一D好新淨既指示板更換,呢D冇錯係唔好,但今次翻新車站係咪真係上面各位版友講到咁差呢?我不認為

1.部份東鐵車站,簡陋得出口冇ABC代號,港鐵已編上

2.東鐵月台o個D掛板,同時顯示站名及出口方向,本來唔係問題,但o個個出口箭咀角色含糊,到底係指行車方向定出口方向定係乜野?港鐵將之換成藍/黑底站名,綠底出字同箭咀,讓人較易理解個箭咀所指既係出口(當然,綠色部份又真係大得濟)

3.以前東鐵月台上,只有o個D高高掛板顯示站名,在車廂內甚難察看(尤其企緊的話),港鐵在牆上、柱上加上直式站名牌,改善了這問題(呢樣野,九鐵係知既,你睇下佢D新站同翻新後既大圍站點整就知,奈何九鐵就係做得咁多,其它舊站又唔執下佢 )

4.同上,花紙唔係淨係裝飾,仲有港島線式既毛筆書法站名,亦方便左從車廂內察看所在車站

5.講葵芳同葵興VS(翻新前)旺角東同紅磡,我認為分大堂同月台兩方面睇,月台方面,其實四個都係差不多的差,係葵芳好少少(只係少少),大堂的話,旺角東同紅磡絕對好過葵芳同葵興(尤其葵興)N倍

當然,港鐵都有做得不足既地方,暫時我見有以下呢D,希望將來既翻新工程會有改善

1.八仔查閱機,原地鐵各站,幾年前已全數更換更清晰易用既彩芒版,原九鐵各站則新站用新版黑白機,舊站就仍然係97年第一代版,希望盡快更新

2.全港重鐵站最簡陋既站,就正正係位處東鐵線----大學站,除左月台一半露天之外,近北行車尾、南行車頭連接大堂既斜路亦好差,側邊塊牆完全唔似係車站室內,實在有大翻新必要

3.老問題,大部份月台黃線以外都冇上蓋,落雨時上落麻煩非常

4.九龍塘站及美孚站既月台編號問題(不用多說吧)

KZ9314@YCC 發表於 2008-12-24 15:15 | 顯示全部樓層
原帖由 da370 於 2008-12-24 01:41 發表

唔好講到港鐵冇係地鐵線路做改善
地鐵車站近一兩年逐步換晒假天花同照明、加升降機、換扶手梯、加無障礙出入口設施
呢d就唔算改善工程?

港鐵有咩指示牌由清楚變到唔清楚?
紅磡站自從換左港鐵式樣指示牌,指示清楚,擺 ...

紅磡站果堆指示牌係九鐵出錢既,屬於九龍南線改善工程之一
只不過是兩鐵合併,修改了訂單成港鐵格式
成個紅磡站而家舒適左咁多,除左上色同貼紙外,其他都係九鐵既功勞
而大埔墟站,港鐵也只是負責上色、貼紙同站牌,其他都係九鐵既功勞

港鐵有咩指示牌由清楚變到唔清楚?
有,原本東鐵站既「升降機」圖示,不知幾醒目
綠色低,箭咀向上向下,乘客在遠處一看都知那兒可乘搭升降機
但係而家港鐵版將佢改左做黑低,並無左箭咀移動既效果,乘客要行近先睇到知係升降機
而站牌更是變得更高、縮小了,乘客看站名時,更比80年代那種白低東鐵站牌難看到

原帖由 ahbong 於 2008-12-24 03:02 發表
有人一年唔搭東鐵一次
而呢個廣告係所有港鐵綫上都有
所以廣告亦令其他路線既乘客知道東鐵綫陸續翻新

點解係都要其他線既人知?顯然係show off自己幾好幾勁
唔見港鐵之前為市區線加裝升降機果陣,向機場鐵路/將軍澳線乘客宣傳「觀塘、荃灣、港島線加裝升降機啦」?

原帖由 thomasluke231 於 2008-12-24 12:19 發表

我反而覺得九鐵做既果幾個站全部千篇一律,全個站都係白色,一點都不美觀(上水站原大堂變成全白色,非常不美觀,新大堂的設計較好),相反港鐵為各站配上主題色,更具特色,
而且港鐵貼貼紙只是中期改善工程,大翻新要遲一點 ...

真係唔明
無明顯既主題顏色有咩問題?
係咪會影響乘客使用鐵路先。
九鐵有九鐵既格式,港鐵有港鐵既格式。

另外就係因為而家D貼紙係臨時性質,所以更顯得係浪費
試想想,你認為牆身用油漆還是瓦片裝飾較實用?一定是瓦片
沙田站、大學站用石屎填左原本既瓦片,再上過色同貼紙,更見浪費

評分

參與人數 2aPower 0 收起 理由
ChickenTong + 5 論點有力
mmlcs36 -5 為求批評, 論點毫無新意, 部份甚至屬歪理。 ...

查看全部評分

acctlkk 發表於 2008-12-24 15:26 | 顯示全部樓層
保留東鐵原本殘舊車站設計就最唔浪費, 反正車站殘舊與否係唔會影響到乘車, 最好以後起鐵路車站, 乜o野外牆裝飾都唔駛整, 就咁石屎牆身, 好似o的地鐵隧道咁, 黑媽媽就可以, 慳返o的錢可能可以減票價o忝。
|_arco 發表於 2008-12-24 16:21 | 顯示全部樓層

mmlcs36 發表於 2008-12-24 16:36 | 顯示全部樓層
JA5674 發表於 2008-12-24 16:48 | 顯示全部樓層
原帖由 mmlcs36 於 2008-12-24 08:55 發表
係出廣告之前港鐵做過份調查
係東鐵線沿線訪問乘客有關呢輪翻新的意見

詳細結果唔方便講

但係大多乘客對於以下陳述是表示同意/非常同意的
東鐵線車站有翻新整理的需要
現時東鐵線車站的佈置更美觀
現時東 ...

好老實講...
呢d所謂乘客調查...
真係多餘既....

大部份問題都好引渡性...
唔通咁問...
你答唔好好咩?
同埋d客趕時間既, 好多都唔唔會同你認真答啦...
只係少數人同你認真...

其實真係問唔d咩結果...

最好有一份係做對比...
俾乘客分翻新前 / 翻新後去比分, 比意見...

相信出來既結果會俾人有實際證據...
呢個先係調查結果...而用既...

而家一個問題, 港鐵將九鐵實際翻新既, 歸功...
反而佢所謂翻新, 只係加貼紙...
九廣鐵路100周年
mmlcs36 發表於 2008-12-24 16:55 | 顯示全部樓層