hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [討論]你支持救生員罷工嗎?
開啟左側

[討論]你支持救生員罷工嗎?

Cantona 發表於 2005-8-1 11:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

三 萬 泳 班 學 員 停 課
救 生 員 罷 工 今 日 忌 水

【本 報 訊 】 港 九 拯 溺 員 工 會 發 動 旗 下 八 百 名 救 生 員 今 日 大 罷 工 , 全 港 共 二 十 三 個 泳 灘及 泳 池 將 受 影 響 。 工 會 表 明 今 日 忌 水 , 呼 籲 市 民 不 要 前 往 公 眾 泳 池 和 泳 灘 游 泳 。 康樂 及 文 化 事 務 署 為 免 不 熟 水 性 者 發 生 意 外 , 決 定 要 求 全 港 共 一 千 三 百 多 個 習 泳 班 取消 , 三 萬 名 學 員 需 停 課 一 天 。 康 文 署 救 生 員 連 續 兩 年 泳 季 均 罷 工 , 有 家 長 組 織 批 評政 府 處 理 不 力 , 員 方 又 動 輒 犧 牲 市 民 利 益 , 「 兩 面 都 唔 抵 幫 。 」

(蘋果日報)
http://appledaily.atnext.com/tem ... &art_id=5097132
你支持救生員罷工嗎?
救生員爭取自己權益,無可厚非
政府在事件上,表現出有誠意與救生員相討嗎?
cheung1303 發表於 2005-8-1 13:42 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
DW8306 發表於 2005-8-1 15:33 | 顯示全部樓層
[ref=323373]cheung1303[/ref]  在 2005-8-1 01:42 PM 發表:

我唔支持救生員罷工.
如果係咁, 香港救生員生計仲有保障. 咁我哋邊度仲有得游水呀?

唔游一日水姐,有乜所謂丫?
救生員罷工反對外判,勞工權利黎喎...

佢地算係咁架喇,31/7搞罷工影響仲大添呀

要怪就怪政府啦,搞乜鬼外判呢?
HY671 發表於 2005-8-1 16:12 | 顯示全部樓層

[ref=323373]cheung1303[/ref]  在 2005-8-1 01:42 PM 發表:

我唔支持救生員罷工.
如果係咁, 香港救生員生計仲有保障. 咁我邊度仲有得游水呀?

唔明你講乜!(只係知道你反對)

[ref=323468]DW8306[/ref]  在 2005-8-1 03:33 PM 發表:

唔游一日水姐,有乜所謂丫?
救生員罷工反對外判,勞工權利黎喎...

要怪就怪政府啦,搞乜鬼外判呢?

如果搞外判會削佢地既職位,咁的確影響到佢地。但現時
外判既全部係新落成的設施,你唔覺得佢地罷工既理據弱
左少少咩?

[ Last edited by HY671 on 2005-8-1 at 16:14 ]
永遠懷念MJ
DW8306 發表於 2005-8-1 19:06 | 顯示全部樓層
[ref=323489]HY671[/ref]  在 2005-8-1 04:12 PM 發表:
如果搞外判會削佢地既職位,咁的確影響到佢地。但現時
外判既全部係新落成的設施,你唔覺得佢地罷工既理據弱
左少少咩?

[ Last edited by HY671 on 2005-8-1 a ...

難保第二步會外判取代現有救生員...
307 發表於 2005-8-1 20:26 | 顯示全部樓層
我覺得佢地做的野可以理解...
今次係新設施,
難保下次削減現行人手編制...

而且外判係基於最平的投標價,
人手要保持低價,
就要機會係咁換新人,
就算救的人係好有資格都好,
佢地唔熟個池邊d位會危險d...
邊度位會危險得來難睇到...

而呢d都係會影響人命...
只罵不建議=不負責任
superay 發表於 2005-8-1 21:26 | 顯示全部樓層

個人非常反對為減低成本所作出的外判,因為費用少了,但員工的薪金有多一重食水,會令工人越來越低收入,相反外判商卻有不少利,增加貧苦差距。
M 發表於 2005-8-1 21:29 | 顯示全部樓層
絕對支持。其實我地班救生員既行動已經
唔算激烈,如果係響其他國家發生,一早就已
經有防暴警察架了
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
SSBT 發表於 2005-8-1 21:49 | 顯示全部樓層
反對 ..
救生員勞資糾紛,
最終影響到市民 ..
咁市民咪好無辜?
點解一定要用罷工去解決個問題丫?
政府都企硬要外判囉,
都唔知罷工黎做乜 ..
=0=
joelty 發表於 2005-8-1 22:08 | 顯示全部樓層

[ref=323856]SSBT[/ref]  在 2005-8-1 09:49 PM 發表:

反對 ..
救生員勞資糾紛,
最終影響到市民 ..
咁市民咪好無辜?
點解一定要用罷工去解決個問題丫?
政府都企硬要外判囉,
都唔知罷工黎做乜 ..

政府企硬了,
就不可以再做什麼,
咁政府要行什麼政策也不是問題了,
因只要企硬,
人民便不能抗議/反對

他日閣下不幸受壓迫時,
請不要作無謂的反抗