hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西鐵免費乘車補償乘客
開啟左側

西鐵免費乘車補償乘客

waterfont 發表於 2005-8-4 00:23 | 顯示全部樓層

用番八達通出閘再轉乘輕鐵及K巴就可以免費,
但係坐輕鐵及K巴再搭西鐵咪要俾錢

http://www.kcr.com.hk/images/wr-chi.pdf

[ Last edited by waterfont on 2005-8-4 at 00:25 ]
orange 發表於 2005-8-4 02:45 | 顯示全部樓層
[ref=326268]ahbong[/ref]  在 2005-8-3 09:00 PM 發表:

我又唔覺得會做壞招牌,如果免費做得好,亦可以當做宣傳。
我記得田生在西鐵通車前曾經揚言會攪「免費試搭日」
後來又話驚混亂所以試搭都收人 $15
今次終於都免費喇~!!

其實西鐵已經做壞晒招牌,不過問題係而家只係壞上加壞,
將原本明天有少少錢既收入都變成$0,連月票客下個月都
回贈番$10,呢樣野真係地鐵都做唔出

PS:今期某數字週刊大話田二少不是,話佢兩年來搞到成個
九鐵勁使錢,一個西鐵搞到九鐵盈利唔見廿億,仲話要花錢
起南環線...
kenny_hou 發表於 2005-8-4 03:28 | 顯示全部樓層
[ref=326691]orange[/ref]  在 2005-8-4 02:45 AM 發表:

如果唔咁做,西鐵可能真係會愈來愈小人搭,依家咁做都可以
暫時保住搭客的心
只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起
ahbong 發表於 2005-8-4 06:48 | 顯示全部樓層

[ref=326691]orange[/ref]  在 2005-8-4 02:45 AM 發表:

PS:今期某數字週刊大話田二少不是,話佢兩年來搞到成個
九鐵勁使錢,一個西鐵搞到九鐵盈利唔見廿億,仲話要花錢
起南環線...

咁攪笑?
不如叫田少執晒所有本地線
淨做過境,咁九鐵盈利仲可能上升三十億添

西鐵同南環線都唔係田先生既「創作」
唔起南線西鐵就一路蝕落去
起又話要洗錢

我覺得要鬧都鬧得合理些少
唔好學某些傳媒攪人身攻擊
ccicoltd 發表於 2005-8-4 10:05 | 顯示全部樓層
[ref=326387]dydx[/ref]  在 2005-8-3 22:15 發表:
D售票機就算係平時都冇乜錢食......經親西鐵站D售
票機都唔見有人幫襯~

聽朝又要經過南昌站,睇下個站墟唔墟冚先......

是日有專人在站內臨時櫃位派發單程票。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
tse0856 發表於 2005-8-4 10:42 | 顯示全部樓層
原來係冇轉乘優惠  
入閘機有一行係有人派單程票入閘(有人睇住)
64K 發表於 2005-8-4 10:53 | 顯示全部樓層

[ref=326745]ahbong[/ref]  在 2005-8-4 06:48 AM 發表:

咁攪笑?

起又話要洗錢

我覺得要鬧都鬧得合理些少
唔好學某些傳 ...

西鐵而家根本冇上蓋物業支持,
到部份上蓋物業落成後,
南線都通左車,
地鐵有大把上蓋物業,
範圍又大多集於市中心,
淨賺都唔少,
點同九鐵要拓新領域,
做開荒牛呢?
而家K16有2萬人搭,
到南線通車後,
都應該最少有4萬人搭呢。
我的愛線——888!
Transperth 發表於 2005-8-4 11:16 | 顯示全部樓層

用一段時間既車費收益,黎買番乘客對西鐵既信心,
(或者起碼希望可以令乘客條氣順番少少,)都叫做‘做壞晒招牌’?

做生意,眼光唔可以太短淺架…
一次經歷,等於一次訓練。
Transperth 發表於 2005-8-4 11:18 | 顯示全部樓層
[ref=326745]ahbong[/ref]  在 2005-8-4 06:48 AM 發表:

咁攪笑?

起又話要洗錢

要衡量一個人管理一間公司係咪成功,
我相信唔係膚淺到單憑佢‘在任期間使幾多錢’,就可以下定論掛?
Transperth 發表於 2005-8-4 11:19 | 顯示全部樓層

[ref=326853]tse0856[/ref]  在 2005-8-4 10:42 AM 發表:

原來係冇轉乘優惠  
入閘機有一行係有人派單程票入閘(有人睇住)

而單程票售票機就有張紙封住。