hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有冇發覺荃灣線列車既閃燈路線牌面版換左?? ...
開啟左側

有冇發覺荃灣線列車既閃燈路線牌面版換左??

syp 發表於 2009-2-2 00:50 | 顯示全部樓層

原帖由 ChickenTong 於 2009/2/2 00:48 發表
Who say Austin Station will have 閃燈?

柯士甸站就難講, 但如果康城站都唔加閃燈, 咁迪士尼都唔會加閃燈, 當初將軍澳線都唔會加閃燈啦.
da54 發表於 2009-2-2 01:29 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2009-2-2 00:50 發表

柯士甸站就難講, 但如果康城站都唔加閃燈, 咁迪士尼都唔會加閃燈, 當初將軍澳線都唔會加閃燈啦.

康城站係由起將軍澳線果陣已經規劃好,所以電路板有埋康城站並唔出奇。
至於迪士尼線同前九鐵線,已經係之後的事,所以無亦都係唔出奇。
至於你們信不信?反正我信了
lsc04d11 發表於 2009-2-2 09:36 | 顯示全部樓層
迪士尼線要俾東涌綫先有得轉...根本冇一個站可以俾佢閃到....

如果柯士甸站有閃燈,那新的荃灣西、美孚(西鐵綫部分)、南昌(西鐵綫部分)、尖東、紅磡、旺角東、九龍塘(東鐵綫)都有得閃啦...

但因為條路線圖show唔哂東鐵綫同埋西鐵綫既車站,如果淨係閃o個d有出現既車站,好似俾人一個感覺,轉車只可去到最盡係荃灣西(西鐵綫)/九龍塘(東鐵綫),所以應該都不會搞閃燈(東鐵/西鐵綫)

根據我觀察,將軍澳站有少少顏色連落康城站,可能都會閃...但如果根據以上理論,不排除只有在編去將軍澳綫的列車才加...但前地鐵的列車也是有機會調來調去的嗎??那就全部路線都要加閃...
(但東涌綫用不同列車及閃燈圖嘛...所以迪士尼照舊唔使加)

marioso 發表於 2009-2-2 11:40 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2009-2-2 09:36 發表
根據我觀察,將軍澳站有少少顏色連落康城站,可能都會閃...但如果根據以上理論,不排除只有在編去將軍澳綫的列車才加...但前地鐵的列車也是有機會調來調去的嗎??那就全部路線都要加閃...
(但東涌綫用不同列車及閃燈圖嘛...所以迪士尼照舊唔使加)

唔洗估...根本本身係有原百勝角站同夢幻之城站既閃燈
而家係睇佢點安排個位
i-Lens 發表於 2009-2-2 11:45 | 顯示全部樓層
當年地鐵翻新M-train,都諗住會再用多20-30年...
唔通個閃燈路線圖只係預左當年已知路線既閃燈位?
之後所有新增既路線就唔落閃燈?
咁個閃燈路線圖意義就冇左一半.....我就唔信當年地鐵咁短視.....

至於塊電路....應該係用緊果d一塊上面有幾十至幾百個pixel做接駁既電路.....
出面大把有得賣,同keyboard用緊既差唔多,只不過一個就按落去先通電,一個就接好晒等佢到時到候通電著燈.....至於幾時著燈,寫個program入落CMOS駁落塊電路度就係啦....
你依家唔用果個位,唔接果個位就得....
唔用呢d電路,走去設計個只係岩已知路線用既電路,一黎設計又要成本,二黎生產成本又高左,三黎將來有乜野依家未諗到既新路線都冇得加閃.....
地鐵會咁樣捉自己蟲?

另外,上面有人話迪士尼冇燈係因為當年冇規劃,冇燈唔奇....
咁我想問有燈既話,支燈會幾時先著?.....我諗只有試燈既時候吧.....
根本冇用,何需閃燈?

就係因為冇燈,所以迪士尼線兩個站既白點都同其他站有d唔同...
我既解釋係其他站有燈,所以要下面燈光透出黎,就用左半透光既紙(例:牛油紙)....
而欣澳同迪士尼冇需要加燈,自然就係實在既白色.....

咁依家西鐵線果幾個站會唔會有燈?
比較下迪士尼站/欣澳站果個白色,又比較下其他站既白色....
同迪士尼站/欣澳站顏色唔同,但係同其他站一樣,咪即係有燈囉....
相反....即係冇燈囉.......

(當然,以上都係我照常理推斷出黎,唔擔保一定係事實)
da54 發表於 2009-2-2 14:03 | 顯示全部樓層
原帖由 i-Lens 於 2009-2-2 11:45 發表
當年地鐵翻新M-train,都諗住會再用多20-30年...
唔通個閃燈路線圖只係預左當年已知路線既閃燈位?

一塊電路板,用十年都差唔多啦.....
唔駛用足 20-30 年既....
黎緊西港島線開的時候,大部分電路板都應該用左超過十年....
至於你們信不信?反正我信了
勁迷港鐵 發表於 2009-2-2 14:14 | 顯示全部樓層

原帖由 i-Lens 於 2009-2-2 11:45 發表
另外,上面有人話迪士尼冇燈係因為當年冇規劃,冇燈唔奇....
咁我想問有燈既話,支燈會幾時先著?.....我諗只有試燈既時候吧.....
根本冇用,何需閃燈?

就係因為冇燈,所以迪士尼線兩個站既白點都同其他站有d唔同...
我既解釋係其他站有燈,所以要下面燈光透出黎,就用左半透光既紙(例:牛油紙)....
而欣澳同迪士尼冇需要加燈,自然就係實在既白色.....

咁依家西鐵線果幾個站會唔會有燈?
比較下迪士尼站/欣澳站果個白色,又比較下其他站既白色....
同迪士尼站/欣澳站顏色唔同,但係同其他站一樣,咪即係有燈囉....
相反....即係冇燈囉.......
...

其實係東涌線,咪叫"東涌線往東涌及迪士尼線",都已經一齊叫..
咁一齊閃唔得咩?
仲有欣澳唔係都有閃?
睇到就洗估la
不過我仍相信冇閃,職員都話冇

我細果覺得入面係好多燈泡..(其實當然係LED)
唔可以拆完再改位??

HR1377 發表於 2009-2-2 15:22 | 顯示全部樓層
請問港島綫列車是否已開始更換路線圖﹖
nwfb1601 發表於 2009-2-2 16:48 | 顯示全部樓層
原帖由 yuetming 於 2009-2-2 15:22 發表

請問港島綫列車是否已開始更換路線圖?

記憶中仲未換。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
ChickenTong 發表於 2009-2-2 21:09 | 顯示全部樓層