hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 澳門自由行有咩好介紹
開啟左側

澳門自由行有咩好介紹

eg8739 發表於 2005-8-7 20:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

過幾日會去澳門街哦~有咩好食,好玩哦~
中華845
khchan 發表於 2005-8-8 10:57 | 顯示全部樓層
[ref=331029]eg8739[/ref]  在 2005-8-7 20:09 發表:

過幾日會去澳門街哦~有咩好食,好玩哦~

1.葡餐 - 小弟推介新口岸"葡萄園餐廳",咖哩蟹勁正,個汁勁香,$10一兩,燒乳豬都不錯
2.六記粥麵 - 必食鳳爪同雲吞麵,下晝6:00先開
3. 榮記豆腐 - 超滑,味地,豆腐花係加花奶
4. 三元粥品 - 肉元粥超新鮮,大碗夾抵食
5. 祐漢龍鬚糖,紅街市後面,小弟7月既新發現
6.三盞燈食緬甸麵
7.主教座堂行落去有間叫友恆既小食...佢係食d魚蛋、丸丸、牛葉、菇菇一串串個d野,你簡好左佢一次同你翻熱,剪好放落外賣碗比你,一定要加咖哩,汁都要飲埋
8. 何開記食粥清腸胃,不過只係做早市... 婆婆勁nice....
9. 禮記食雪榚
10. 莫義記大菜榚
11. 莫義記後面很牛尾通、豬扒意

另外葡撻都要食啦.....  最最重要唔好去大利食豬扒包,哂錢哂時間

玩既....

1.大三巴
2.東望洋山
3.西望洋山〔主教山〕,日落勁正
4.澳門博物館、大賽車博物館
5.龍環葡韻
6.金沙,唔玩都要睇下
7.旅遊塔,一定要玩空中漫步X
8.各教堂,如果你有興趣
9.黑沙海灘

[ Last edited by khchan on 2005-8-8 at 11:02 ]
guia 發表於 2005-8-8 13:59 | 顯示全部樓層
[ref=331789]khchan[/ref]  在 8-8-2005 10:57 發表:
玩既....

1.大三巴
2.東望洋山
3.西望洋山
4.澳門博物館、大賽車博物館
5.龍環葡韻
6.金沙,唔玩都要睇下
7.旅遊塔,一定要玩空中漫步X
8.各教堂,如果你有興趣
9.黑沙海灘

仲有可以去埋:
摩卡角子機場
南灣湖 音樂噴泉
澳門蘭桂坊
媽祖文化村
路環小型賽車場
(乙水)仔、路環舊城區
及澳門各文化遺產

買:
新八佰伴、議事亭前地、板樟堂
 樓主| eg8739 發表於 2005-8-8 16:16 | 顯示全部樓層

多謝各位師兄,,因為咁架,,我會經澳門到珠海,,落船後應該坐咩車去邊境?
我會星期三出發 星期四由珠海番澳門,,
預計夜船走,,到時碼頭即刻買飛會唔會無位架?(中環/尖咀)

khchan師兄新口岸"葡萄園餐廳" 一個人晚餐平均消費幾多架~(新口岸係咪碼頭果邊?同埋間野近邊度)

緬甸麵係咩黎架?

另外我地會去大賽車博物館
金沙(去睇下乍) 不過著tee+ jeans 可以嗎?d bags 可以帶入去定有locker果d?(第一次去賭場哦)

好耐無去過澳門咯上次去係小學....... ~thanks^^

[ Last edited by eg8739 on 2005-8-8 at 16:41 ]
中華845
 樓主| eg8739 發表於 2005-8-8 16:43 | 顯示全部樓層
[ref=331923]guia[/ref]  在 2005-8-8 01:59 PM 發表:

摩卡角子機場
南灣湖 音樂噴泉
澳門蘭桂坊
媽祖文化村
路環小型賽車場
(乙水)仔、路環舊城區
及澳門各文化遺產

買:
新八佰伴、議事亭前地、板樟堂

議事亭前地一定去啊食甜品呀--
板樟堂同新八佰伴有咩特別既手信哦~

去到碼頭有無map拎架?thx
中華845
Bristoll5g 發表於 2005-8-8 17:21 | 顯示全部樓層
[ref=332016]eg8739[/ref]  在 2005-8-8 16:43 發表:

議事亭前地一定去啊食甜品呀--
板樟堂同新八佰伴有咩特別既手信哦~

去到碼頭有無map拎架?thx

出左海關右手邊的澳門旅遊辦事處有免費地圖
國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
guia 發表於 2005-8-8 18:08 | 顯示全部樓層

[ref=331998]eg8739[/ref]  在 8-8-2005 16:16 發表:
金沙(去睇下乍) 不過著tee+ jeans 可以嗎?d bags 可以帶入去定有locker果d?(第一次去賭場哦)

全澳門所有廿多個娛樂場(賭場)、角子機場都不歡迎短褲、拖鞋裝束
進入賭場(如: 金沙、法老王、希臘神話、葡京等)均需接受保安檢查
大型行李、玻璃樽、雨傘、水樽要寄LOCKER
賭場內嚴禁拍照、攝錄、錄音等.

[ Last edited by guia on 2005-8-8 at 18:29 ]
MK 發表於 2005-8-8 18:26 | 顯示全部樓層
[ref=331998]eg8739[/ref]  在 2005-8-8 04:16 PM 發表:

多謝各位師兄,,因為咁架,,我會經澳門到珠海,,落船後應該坐咩車去邊境?

新福利 transmac 3A / 3

rt 3A faster then rt 3#;D
2201--969 發表於 2005-8-8 22:58 | 顯示全部樓層
[ref=331789]khchan[/ref]  在 2005-8-8 10:57 AM 發表:

1.葡餐 - 小弟推介新口岸"葡萄園餐廳",咖哩蟹勁正,個汁勁香,$10一兩,燒乳豬都不錯
2.六記粥麵 - 必食鳳爪同雲吞麵,下晝6:00先開
3. 榮記豆腐 - 超滑,味地,豆腐花係加花奶
4. 三元粥品 - 肉元粥超新鮮,大碗夾抵食
5. 祐漢龍鬚糖,紅街市後面,小弟7月既新發現
6.三盞燈食緬甸麵
7.主教座堂行落去有間叫友恆既小食...佢係食d魚蛋、丸丸、牛葉、菇菇一串串個d野,你簡好左佢一次同你翻熱,剪好放落外賣碗比你,一定要加咖哩,汁都要飲埋
8. 何開記食粥清腸胃,不過只係做早市... 婆婆勁nice....
9. 禮記食雪榚
10. 莫義記大菜榚
11. 莫義記後面很牛尾通、豬扒意

另外葡撻都要食啦.....  最最重要唔好去大利食豬扒包,哂錢哂時間..

有冇地址??
點解去大利食豬扒包就晒錢晒時間??
khchan 發表於 2005-8-9 01:32 | 顯示全部樓層

[ref=331998]eg8739[/ref]  在 2005-8-8 16:16 發表:

我會星期三出發 星期四由珠海番澳門,,
預計夜船走,,到時碼頭即刻買飛會唔會無位架?(中環/尖咀)

khchan師兄新口岸"葡萄園餐廳" ...

唔駛客氣;) 上次兩個人要左一個咖哩炒蟹約一斤,一客葡式燒乳豬及一客芝士馬介休球,冇要飲品,盛惠$340大元。

[ref=332551]2201--969[/ref]  在 2005-8-8 22:58 發表:

有冇地址??
點解去大利食豬扒包就晒錢晒時間??

葡萄園餐廳地址:新口岸填海區皇朝廣場393號AC舖

點解唔去大利﹖好簡單,因為唔好食,名不符實﹗