hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 澳門自由行有咩好介紹
開啟左側

澳門自由行有咩好介紹

jubilant 發表於 2005-8-10 18:49 | 顯示全部樓層

有冇澳門自由行的書買?

joint publishing, commercial press, yahoo
Ni
 樓主| eg8739 發表於 2005-8-11 22:46 | 顯示全部樓層
完成左澳門之旅咯~
我地去過食緬甸麵(勁正 絕對推介 下次去一定再食)
大賽車博物館(場館有點..細無咩野睇)
杏香園 (甜品 雪糕椰汁涼粉 極上之選)
行左大三巴議事亭前地一帶d shop~
"肉乾"街(成街鉅記/咀香園)

um,,澳門d巴士好抵坐..$2.5坐成個鐘(3號巴士 碼頭去關閘)
不過d路超窄 好唔適合咁大架巴士行,,小巴就剛剛好 不過..成日無位坐
所以我地澳門主要坐的士..好平  又方便

係巴士仲撞到個自由行既日本男仔問路..佢去議事亭前地 好在我地都係
就發揮"好客之道"一齊落車去

澳門d人渣車,,好似比香港有禮,連的士司機都咁講~

多謝大家幫忙啊~
中華845
art0925 發表於 2005-8-12 11:14 | 顯示全部樓層
I remember there's a really tiny Portguese Restaurent @ Taipa that's open by a Portguese couple (The wife is Macanese)  It's in a alleyway, right after you get off the bus, (It's near the Honda Dealership), Does anyone know what I am talking about, that's all I can remember.  But the food there is really great, and alot of the patrons are actually Portguese living in Macao.

[ref=335544]eg8739[/ref]  在 2005-8-11 10:46 PM 發表:

完成左澳門之旅咯~
我地去過食緬甸麵(勁正 絕對推介 下次去一定再食)
大賽車博物館(場館有點..細無咩野睇)
杏香園 (甜品 雪糕椰汁涼粉 極上之選)
行左大三巴議事亭前地一帶d shop~
"肉乾"街(成街鉅 ...
Dat of Seattle
Bristoll5g 發表於 2005-8-12 11:18 | 顯示全部樓層

[ref=335920]art0925[/ref]  在 2005-8-12 11:14 發表:

I remember there's a really tiny Portguese Restaurent @ Taipa that's open by a Portguese couple (The wife is Macanese)  It's in a alleyway, right after you get off the bus, (It's near the Honda Dea ...

The one you mentioned should be "Restaurante Gallo" (公雞)
Does it has lots of Chinese farmers' tool on the wall for decoration?
國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
art0925 發表於 2005-8-12 11:21 | 顯示全部樓層
Nono, I think I've found it la, it's actually Santos @ 乙水仔官也街20號.  That place was introduced by my ex girlfirend, (She's a local born Portguese)....(Tol Seng)

[ref=335925]Bristoll5g[/ref]  在 2005-8-12 11:18 AM 發表:

The one you mentioned should be "Restaurante Gallo" (公雞)
Does it has lots of Chinese farmers' tool on the wall for decoration?
Dat of Seattle
天之驕子~HU208 發表於 2005-8-18 01:31 | 顯示全部樓層
[ref=332740]khchan[/ref]  在 2005-8-9 01:32 AM 發表:

唔駛客氣;) 上次兩個人要左一個咖哩炒蟹約一斤,一客葡式燒乳豬及一客芝士馬介休球,冇要飲品,盛惠$340大元。

葡萄園餐廳地址:新口岸填海區皇朝廣場393號AC舖

點解唔去大利﹖好簡單,因為唔好食, ...

唔係 ar~我去大利一次,覺得幾好食 ar~
可能各人口味不同啦~
guia 發表於 2005-8-18 08:21 | 顯示全部樓層

[ref=342321]天之驕子~HU208[/ref]  在 18-8-2005 01:31 發表:

唔係 ar~我去大利一次,覺得幾好食 ar~
可能各人口味不同啦~

澄清: 正名是叫 "大利來記"
天之驕子~HU208 發表於 2005-8-19 03:13 | 顯示全部樓層
[ref=342418]guia[/ref]  在 2005-8-18 08:21 AM 發表:

澄清: 正名是叫 "大利來記"

我當然知道全名啦,我只不過貪方便就咁寫 大利 就算 o者~#
guia 發表於 2005-8-19 08:24 | 顯示全部樓層
[ref=343561]天之驕子~HU208[/ref]  在 19-8-2005 03:13 發表:

我當然知道全名啦,我只不過貪方便就咁寫 大利 就算 o者~#

但係你咁打會誤導其他版友0架
 樓主| eg8739 發表於 2005-8-19 16:41 | 顯示全部樓層

我覺得澳門d的士司機(包括其他駕駛者)好好人,禮讓,又好禮貌 坐十幾蚊都多謝前多謝後 又唔會chok架車,又介紹澳門d野比我地知
渣車又禮讓

珠海果d,雖然講價先坐既,,但至少落車都講多謝 有位仲同我地揮手byebye

香港果d "好司機" 態度好差
坐短程既,當你係仇人又chok 又搖 又無禮貌
唔通去機場d客先算"客"?

的士行業失禮遊客同香港
遊客有時坐d短程既,見到呢d情況會比唔好印象佢地
所以,我絕對唔會介紹遊客坐的士,,寧願介紹佢坐巴士/機鐵
中華845